Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Merve Nur

Sokrates Yanılıyor
Her şeyin her an değiştiği, birbirine geçtiği, kırçıl olduğu bir dünyada siyah-beyaz, 1-0, doğru -yanlış inadının çelişki, natamam olduğuna inandığım için söylüyorum. Hâlâ atmosferi dünyadan ayıran sınırın ne olduğunu, vücuttaki moleküllerin kaçının bize ait olduğunu, ölü ile diri arasındaki farkın ölçüsünü, gözbebeğimizin çekirdeksizliğini bile izahta zorluk yaşayan bir anlayışın 'mutlak doğrular' evreninde fiyakalı dolaşması tuhaf duruyor. En ilginç olanı da ölüm olsa gerek; "ölü " olma durumunun bir dönem kalbin durması -organ nakline kadar- bir dönem de bitkisel hayata girme durumu olduğu üzerindeki-hâlâ mutabık kalınmadığı ıskalanmazsa- görüşler ölümün bile kendisi dışında net, keskin bir tanımının olmadığını gösterir. Bu artistlik niye? Sözcükler, kendi inandığımız savaşın fetih bayrakları gibidir.Diktiğimiz yerde hükümranlık hakkı doğurur. Ta ki bir başka fetih bayrağı topraklarımıza dikilene, bir başka sözcük anlam ve kavram dünyamızı işgal edene dek. Sonrası işgal edilmişlik. Kaldı ki sözcüklerin de iyi niyetli olduklarını söylemek zordur. Sözgelimi, böcek ilacı mesela. Böceği iyileştirmeye değil, öldürmeye odaklıdır. Her neyse.
Reklam
Işıl Madak'ın Didem Madak'a Yazdığı Mektup
Her şey o denli eğreti ve acılıydı ki defolu kelebek benzetmesi o kadar yakışırdı ki bana.
Ben, yaşamayı güçleştiren durumların ağırlığı altında ezildim. Bütün insanlar birbirlerinin benzerleri.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
İnsanların ortaklaşa adalet duygularını yönlendiren tek bir nesnel kıstas bulunduğu kanıtlanmadıkça (ki böyle bir şey söz konusu değildir), bir fiile verilen ceza takdiri olmaktan kurtulmaz. Mesela silah taşıma fiiline verilecek cezayı istisnasız herkes faraza 2 yıl kabul eder mi? Yoksa bu, böyle bir takdire mi dayanır? Yahut bir fiilin herkes tarafından suç sayılmasını gerektirecek kıstaslar mevcut mudur? Yoksa kanun o fiili suç saydığı için mi o fiil suç sayılmaktadır?
Uygar insanın başka dünyaları, başka hayatları özlememek konusunda üzerine yoktur. Şiirin tüm tekliflerini geri çevirmiştir çünkü uygar insan. S.ktr olup gitme isteğini bastırmıştır. Mutludur ama bahtiyar değildir. Atakan Yavuz
Reklam
Işık sancılandığımız yerden gelecektir, gökten değil.
Toplumları uyumsuzlar kurtarır.
Düşünmek hizadan çıkmaktır. Çocuklara modern eğitim sisteminin aksine uyumsuzluğu da aşılamak lazım. Çünkü bütün o keşifler, icatlar, resimler, buluşlar bize uyumsuzluğu göze alabilen büyük küçük çocukların hediyesidir, yoldan çıkanların, çizgi dışına taşanların. Uyumsuzluğa tahammül edemeyenlerin de faydalandığı yenilikleri, çizgiyi çizenlerin faydalandığı buluşları çizgi dışına çıkanlar hediye etti onlara. Toplumları uyumsuzlar kurtarır. Uyumsuzlara iyi bakın. İlkokul 1.sınıfta düz çizgi çizemeyen çocuklara iyi bakın. Bırakın alıp başını gitsin çizgileri. Düz çizgilerden siz de sıkılmadınız mı öğretmenim? Dümdüz duvarlardan, dümdüz adamlardan.
Bazı sesler var ki yalnızken duyuluyor, kalabalığa karışınca ya duyulmaz ya da anlaşılmaz oluyor. İşte o sesi takip etmeli. En doğru ses o belki de. Yalnızken duyulanı. Kalabalıkta duyulan ses, o asıl sesi bastırmak için uğraşıyor. Çağıran, çağıran sesi. Süheyla'nın Üsküdar'a indiğinde duyduğu sesi. Hangi Süheyla?
84 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.