Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Muhammet DAĞ

Sabitlenmiş gönderi
Günübirlik Takipçiler
Herkese merhaba! Normalde bu siteyi/uygulamayı sadece okuduğum kitaplardan yaptığım alıntıları, bu kitaplara yönelik naçizane incelemelerimi ve kitaplarla ilgili içerikleri paylaşmak ve takip etmek için kullanıyorum. Kitaplara dair fikirlerinden çok istifade ettiğim çok kaliteli okurlar da var burada. Lakin bir grup var ki, kendilerini çok
Reklam
İnsan yaşlandıkça kaybedeceği şeyler azalıyor ama yine de insan gitgide daha tutucu oluyor.
Sayfa 119 - Altın KitaplarKitabı okuyor
Babam hiç kimsenin mutlu ölemeyeceğine fakat rahatlıkla ölebileceğine inanıyordu.
Sayfa 99 - Altın KitaplarKitabı okuyor

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Kötü talih, tıpkı dişi köpeği kovalayan itler gibi kötü talihi izler.
Sayfa 25 - Altın KitaplarKitabı okuyor
Çünkü insan gayret ederse her işi başarabilir. Öyle değil mi? Bu belki çok bilinen bir şey ama doğru.
Sayfa 22 - Altın KitaplarKitabı okuyor
Reklam
Muhammet DAĞ
Bir kitabı okumaya başladı
Kuşku Mevsimi ve Esaretin Bedeli
Kuşku Mevsimi ve Esaretin BedeliStephen King
9/10 · 1.188 okunma
176 syf.
8/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Bir doktora tezinin kitaplaştırılmış hali olan Dilin Belirsizliği, daha çok meraklısına hitap edecek bir eser… Alanı dil ya da dille ilgili bir branş olan kişiler, dil üzerine akademik çalışma yapanlar, dillere ve dil kavramına özel ilgisi olanlar için oldukça faydalı olabilecek bir eser olduğunu söyleyebilirim. Üç ana bölümden oluşan eserde dilin belirsizliği, dilin iletişimdeki yeri ve önemi, dilde metafor gibi kavramlar çeşitli kaynaklardan da faydalanılarak ele alınıyor. Ayrıca özünde akademik amaçlı bir çalışma olduğu için eserde sürekli yeni kaynaklardan ve kitaplardan bahsediliyor ve bu kaynaklar her sayfada -gerekirse detaylı bir şekilde- dipnotlar halinde veriliyor. Bu dipnotlar sayesinde, yan okuma yapılabilecek birçok eserden de haberdar olma fırsatı bulunmuş oluyor. Şahsen ben bu kaynaklardan hem genel okuma yapmak hem de akademik çalışmalarımda da faydalanmak üzere çok sayıda eser adını not ettim. Siz de dile ve dil ile ilgili konulara ilgi duyuyorsanız, okuma listenize ekleyebileceğiniz bir eser Dilin Belirsizliği… Herkese bol kitaplı günler dilerim!
Dilin Belirsizliği
Dilin Belirsizliği
Gökhan Yavuz Demir
Gökhan Yavuz Demir
Dilin Belirsizliği
Dilin BelirsizliğiGökhan Yavuz Demir · Pinhan Yayıncılık · 201850 okunma
176 syf.
8/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Dilin Belirsizliği
Dilin BelirsizliğiGökhan Yavuz Demir
8.5/10 · 50 okunma
İnsanı anlamak insanın dilini anlamaksa, toplumu anlamak da toplumun dilini anlatmaktır. Sosyoloji, dili daima kültürün veya iletişimin bir unsuru olarak anlar. Sosyolojinin bu tavrı, dili bir zeyl veya bir çerçeve olarak ele alır. Bu da dilin kendi gerçekligini ortadan kaldırır. Çünkü, dili kültürün veya iletişimin bir unsuru, ikincil bir unsur olarak kavramaya alışmak, dilin aslî bir unsur, bütün çerçevelerin çerçevesi ve energia olduğunu görmezlikten gelmek demektir.
Sayfa 156 - Pinhan YayıncılıkKitabı okudu
Metafor, kelimenin içine iki veya daha fazla anlam zerkeder. Bir metafor, iki veya daha fazla anlamıyla, anlamsızlığın gayya kuyusuna düşmeden bu gerilime nasıl dayanır ve bütünlüğünü yitirmez? Çünkü metafor, anlamsızlık değildir. Metaforun anlamı, metaforun kendisidir. Metafor dildir ve metaforik ifade, ifade edilemezi ifade eder. Her ifade başka bir ifadeye gönderme yapar.
Sayfa 155 - Pinhan YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Dil anlamdır. Her kelimenin birçok anlamı vardır ve bu anlamlar az veya çok birbirleriyle ilişkilidir. Biz, bir ifadeyi dile getirdiğimiz vakit, bütün bu farklı anlamlar yok olarak, zayıflayarak veya buharlaşarak tek bir anlama gelir. Dil, bu nedenle, sonsuz bir anlamlar imkânıdır. Dil, bu mucizeyi metaforlarla gerçekleştirir.
Sayfa 155 - Pinhan YayıncılıkKitabı okudu
Dildeki belirsizlik/çokanlamlılık, insanlık durumunun anahtarıdır. Fakat dil sadece insanın özgürlüğünün anahtarı değil, aynı zamanda prangasıdır da. Tümüyle özgür olmak ve aynı zamanda da tümüyle dilin yasalarına boyun eğmek; insanın dille tecrübeye maruz kaldığı her an yaşadığı sonsuz çelişkidir. Dil, bir oyundur; oyunların oyunudur. Çünkü oyun bütün oyuncularını kuşatan dinamik bir süreçtir. İnsan, kendisiyle olan iç diyalogu dahil, başka birileriyle diyaloga girdiğinde, diyalogu sürdüren kendi iradesi değil, diyalogun sürükleyici gücüdür.
Sayfa 154 - Pinhan YayıncılıkKitabı okudu
Bizim elinizdeki metinde yapmaya çalıştığımız, modernitenin mutlak kesinlik arayışından kaynaklanan dile ilişkin makine metaforunun, dilin mahiyetini kavramaktaki yetersizliğini göstermekti. Dile açılan bu savaşı dil asla kaybetmez, çünkü dil zaptürapt altına alınamaz. Dil, kabul veya reddedebileceğimiz bir sistem, bir nesne veya onarabileceğimiz bir aygıt degildir. Kelimeler, basitçe objelerin yerini alarak gerçekliği resmetmez. Dilden bağımsız, çıplak olgular yoktur.
Sayfa 153 - Pinhan YayıncılıkKitabı okudu
Kelimeler ideaları düzenleyebildikleri ölçüde anlamlı ve değerlidir. Doğru bilginin şartı, bu temsil ilişkisinin saydam biçimde kurulmasıdır. Fakat bu temsil ilişkisinde kelimelerden kaynaklanan bir risk vardır. Kelimeler bizi yanıltabilir. O vakit, kelimeler daima denetim altında tutulmalıdır. Bu denetim fikri, dilin belirsizliğinden arındırılarak kusursuz bir araç haline getirilebileceğini savunur.
Sayfa 153 - Pinhan YayıncılıkKitabı okudu
Dil asla şeffaf değildir; ve asla yalnızca bir "anlam"ı veya "olgu"yu yahut "düşünce"yi veyahut "hakikat”i nakletmek için kullanılan bir araç da değildir. Dili nötr bir araç konumuna indirgemek, dili kendisinden başka bir şey haline getirmektir. Oysa, dilin kendisinden başka bir temeli yoktur ve dil kendisinden başka hiçbir şey değildir. Dil sadece dildir ve sadece dil olduğu ölçüde de belirsizdir. O halde, dili nasıl anlamalıyız?
Sayfa 153 - Pinhan YayıncılıkKitabı okudu
Ortega y Gasset, "Metafor muhtemelen insanoğlunun en verimli imkânlarından biridir. Onun etkisi büyüye yakındır, dahası o Tanrının yaratırken Varlıklarından birinin içinde unuttuğu yaratıcı bir güç gibi görünüyor" derken, son derece haklıdır. İnsana dair her şey bu yaratıcı gücün içinde gerçekleşir. Bu yaratici gücün işleyişini anlamak önemlidir. Çünkü metaforları anlamaya çalışmak, başka her şeyden önce, kim olduğumuzun ve ne tür bir toplumda yaşadığımızın hayatî bir unsurunu anlamaya çalışmak demektir. Metaforlarımız hakikatlerimiz ve hakikatlerimiz de metaforlarımızdır.
Sayfa 151 - Pinhan YayıncılıkKitabı okudu
803 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.