“ Normalde sakin, sessiz, ürkek, çekingen, mütevazı hatta silik biri olup alkol ya da madde kullanıldığında öfke patlamaları yaşayan, sözel ve/veya fiziksel şiddetle yakınlarına kan kusturan bağımlıların pek çoğu örtük narsist ya da borderline yapıdaki bireylerdir. Kişi ayık olduğunda gerçekliği yadsıyarak, duygularını bastırarak, kendini kuma gömerek hayatta baş edebilirken, alkol/madde etkisiyle inhibisyon ( baskılama ) zayıfladığında baş edemez olur. Öfke, nefret, haset, kin, hınç ve bastırılan ne varsa açığa çıkar, etrafa dökülüp saçılır. Bağımlılık neden değil sonuçtur, özellikle kişilik bozukluğu söz konusuysa. “
Patolojik narsisistlerin, obsesif kompulsif kişilik bozukluğundaki gibi mükemmeliyetçi yönleri vardır; ancak narsisistlerde, obsesif kompulsif kişilik bozukluğu olan kişilerde görülen kendini eleştirme eğilimine hemen hemen hiç rastlanmaz.
Sayfa 16
Reklam
Kırgınlık Başlığı altında
Hayata kırgınlık aşaması, genellikle sağlıklı narsisizmi çeşitli nedenlerle sekteye uğramış ve örtük narsisizme doğru patoloji geliştirmekte olan bireylerde gördüğüm bir durum. Elinden geldiğince çalışan, çabalayan gelişimi ketlenen, ilerlemesi tıkanan, kendini gerçekleştirme süreci sekteye uğrayan, istek ve ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan, talep edemeyen, “ hayır” diyemeyen, sınır çizemeyen, hakkını arayamayan, ötekinin gazabından korkup çekinen, içe kapanan birey kırgın evreye geçmiş olabilir ya da çocukluktan beri bu oluştadır. Kırgın birey, kişilik bozukluğu düzeyinde narsist ve/veya psikopat bireylerle olan iş, aile ve romantik ilişkilerinde narsistik istismara uğramış yani araçsallaştırılmış, manipüle edilmiş, aşağılanmış,değersizleştirilmiş,uzuvlaştırılmış olabilir. Bütün bu saydığım durumlar,ruhsal dayanıklılığı olumsuz yönde etkiler ve bu koşullarda benlik saygısı, benlik değeri, özgüven düşer, süreklilik arz eden mutsuzluk, depresif duygudurum ya da anksiyete bozuklukları gelişebilir. Buna rağmen kırgın birey, çarenin narsistik ve psikopatik savunmaları kuşanmak olmadığını bilir, kişilik bozukluğu düzeyinde narsist birey ile beraber olsa da, hatta ondan doğmuş olsa da ona dönüşmeye direnir.
Sayfa 128 - DestekKitabı okuyor
Hiç unutmamak lazımdır ki kişilik bozukluğu düzeyinde narsist birey için kendinden başkası sözlük anlamıyla, YOKtur. Bütün eylemleri yalnız ve yalnız kendisiyle ilgili, kendine dönük, kendisiyle baş edebilmek içindir.
Sayfa 147Kitabı okudu
Felsefeden metafor ödünç alırsak; insan ormandaki ağaçsa, otantik benlik onu gören kimse yokken de ağaç olduğunu bilir ve bir ağaç olarak var olabilir. Türüne göre yeşerir, çiçek açar, yaprak döker; göreni azsa daha az gelişir belki ama yaşar. Kişilik bozukluğu düzeyindeki narsist birey ise, ona bakan, onu gören, onu seyreden yoksa, kendi gözünde yok olur. Benliğini hissedemez.
Narsist bir kişilik bozukluğu.
Yeni çağın hastalığı da bu sanırım. Adı bir türlü konamayan ilişkiler. Gezelim, eğlenelim ama adı ilişki olmasın ki yardıma ihtiyacın olduğunda seninle ilgilenmek zorunda kalmayayım. Sorumluluk almayayım , sırf eğlence arkadaşı olalım.Adı ilişki olmasın ki , bana neredesin , kiminlesin diye hesap sorma , bende hem seninle olmanın hem de hala yeni insanlara açık olmanın tadını çıkarayım, olasılıkları daraltmayayım.
Reklam
49 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.