Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
“Ah kimselerin vakti yok Durup ince şeyleri anlamaya” ( Gülten Akın)
Sayfa 334Kitabı okudu
Roland Barthes: "Güzel-yazın yalnızca toplumsal söze dayalı olmayan her dili tehdit eder."
Sayfa 42 - Timaş Yayınları
Reklam
Nietzsche: "Ancak bilinçli ve istençli olarak yalan söyleyebilenler -ki bunlar sadece şairlerdir- doğruyu söyleyebilir"
Sayfa 18 - Timaş Yayınları
"Eleştiri, eşzamanlı olarak hem yazınsal uzamın dışındadır: çünkü yazı'dan söz eder; hem de yazınsal uzamın içinde: çünkü sözü, yazı'dır."
Sayfa 13 - Timaş Yayınları
Kapitalizmin mantığı, üzerine bir fiyat konularak serbest piyasaya arz edilen metalar arasında herhangi bir ayrım gözetmez! Gömlek de metadır, şiir kitabı da... Her şeyi niceliklere indirger. Kapitalizmde nitelikler değil, niceliklerdir öne çıkan. Metaların 'kullanım-değerleri'nin prekapitalist toplumlardaki hâkimiyetini, kapitalist toplumda 'değişim-değeri'nin hâkimiyeti almıştır. Metanın iyi'si ya da kötü'süne (niteliğine) değil, 'kaç sattığına' (niceliğine) bakılmaya başlanır. Diyalektik burada da yürürlüktedir! Nicelikteki değişiklik, niteliği de değiştirir! 'Çok satmak', bir kerteden sonra kötü'yü iyi yapar. 'Çok satmak' bir statü olur. Görece olarak ne kadar'çok' satıyorsa, o metanın o kadar 'iyi' olduğu düşünülür. Vahim yanılgı! Kapitalist mantığın ortaya çıkardığı kavram kargaşasına bundan daha iyi bir örnek gösterilemez.
Sayfa 334 - Şiir ve SatışKitabı okudu
benzer işler.
"İtalya'da şiir kitapları 1000 tane bile satmaz. Oysa bu ülkede şiir yazanların sayısı bir hayli kabarıktır. Geçenlerde bir derginin açtığı yarışmaya tam 40.000 şiir gönderilmiş, iki ay içinde..."
Sayfa 273 - Nâzım ve BestsellerKitabı okudu
Reklam
"Niçin insanlar bu kertede derin bir akıldışılık içindeler? Niçin kendi kölelikleriyle gurur duyuyorlar? Niçin kendi kölelikleri adına, sanki özgürlükleri için savaşıyormuş gibi savaşıyorlar?" Gilles Deleuze
Sayfa 173 - Spinoza ve DeleuzeKitabı okudu
Ben iktidarın (yazınsal, ideolojik, ekonomik) göbeğinde yer alıp da marjinallik ya da muhaliflik taslayanları, saray soytarılarına benzetiyorum. Hani, kraliçeye çimdik atmaktan tutun da her türlü aykırı edimi ya da muhalif sözü hoşgörüyle karşılanan saray soytarılarına... Her iktidar, kendi 'muhalif soytarı'sını üretir çünkü.
Sayfa 110 - Kaplan ve BenKitabı okudu
Bizim 'eski kültürümüz'e bakışımız, körlerin fili tanımlamalarına benziyor. Hem tek yanlı ve kasıtlı -hem de ne yazık ki, bilgisizce.
Sayfa 83 - Cengiz ve Eski TıpKitabı okudu
Avrupa ve Birey
Giderek, her şeyi, yalnız ve yalnız kendileri için isteyen bireylerin, yavaş yavaş öne çıkmaya başladığı bir toplum inşa ediyoruz. Sanırım Avrupa, bizi arasına almak için, bu inşa sürecinin tamamlanmasını bekliyor. Türkiye'de kamusal insanın çöküşünü bekliyor...
Sayfa 322Kitabı okudu
Reklam
Yenilik
Gerçek yenilik daima kaynaklara dönüldüğünde doğar... Temelde bütün yenilikler kaynaklardan ve eskiye dönüşten geçmelidir.
Sayfa 320Kitabı okudu
Kültürümüz
Bizim "Eski kültürümüz"e bakışımız, körlerin körlerin fili tanımlamalarına benziyor. Hem tek yanlı ve kasıtlı hem de ne yazık ki bilgisiz e!...,
Ölüm ve Fotoğraf
Roland Barthes, Le Photographe dergisinde kendisiyle yapılan bir konuşmada 'ölüm'le fotoğraf” arasındaki bağıntıya dikkati çekiyor ve şöyle diyordu: “Bundan bir süre önce annem öldü. Daha sonra annemin bir fotoğrafına bakarken, fotoğrafa ilişkin bir felsefe ürettim: Fotoğraf'la ölüm arasındaki bağıntı üzerinde düşündüm. Herkesin belki de sezgisel olarak bildiği bir şey bu: Fotoğraf, bir tanıktır kuşkusuz ama artık olmayan, geçmişte kalmış bir şeyin tanığı!.. Fotoğrafı çekilmiş kişi, yaşıyor bile olsa, fotoğrafın öznesinin bir an'ıdır fotoğrafla saptanmış olan... Ve o an da geçmiştir artık...
Sayfa 20 - Roland BarthesKitabı okudu
Çoğunlukla, yeni yetişen kuşakların 'bencil'liklerinden yakınmamızın nedeni, sanıyorum, budur. Giderek, her şeyi, yalnız ve yalnız kendileri için isteyen bireylerin, yavaş yavaş öne çıkmaya başladığı bir toplum inşa ediyoruz.
Sayfa 322Kitabı okudu
Ben Yahya Kemal’in o güzelim rubaisindeki dizede söylediği gibi ‘işrette keder bahsini açmaz bir rind’ buyruğuna bağımlıyımdır. ‘Keder bahsi’ açmam sofralarda..
Sayfa 286Kitabı okudu
47 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.