Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Niçin insanlar bu kertede derin bir akıldışılık içindeler? Niçin kendi kölelikleriyle gurur duyuyorlar? Niçin kendi kölelikleri adına, sanki özgürlükleri için savaşıyormuş gibi savaşıyorlar?" Gilles Deleuze
Sayfa 173 - Spinoza ve DeleuzeKitabı okudu
Ben iktidarın (yazınsal, ideolojik, ekonomik) göbeğinde yer alıp da marjinallik ya da muhaliflik taslayanları, saray soytarılarına benzetiyorum. Hani, kraliçeye çimdik atmaktan tutun da her türlü aykırı edimi ya da muhalif sözü hoşgörüyle karşılanan saray soytarılarına... Her iktidar, kendi 'muhalif soytarı'sını üretir çünkü.
Sayfa 110 - Kaplan ve BenKitabı okudu
Reklam
Bizim 'eski kültürümüz'e bakışımız, körlerin fili tanımlamalarına benziyor. Hem tek yanlı ve kasıtlı -hem de ne yazık ki, bilgisizce.
Sayfa 83 - Cengiz ve Eski TıpKitabı okudu
Avrupa ve Birey
Giderek, her şeyi, yalnız ve yalnız kendileri için isteyen bireylerin, yavaş yavaş öne çıkmaya başladığı bir toplum inşa ediyoruz. Sanırım Avrupa, bizi arasına almak için, bu inşa sürecinin tamamlanmasını bekliyor. Türkiye'de kamusal insanın çöküşünü bekliyor...
Sayfa 322Kitabı okudu
Yenilik
Gerçek yenilik daima kaynaklara dönüldüğünde doğar... Temelde bütün yenilikler kaynaklardan ve eskiye dönüşten geçmelidir.
Sayfa 320Kitabı okudu
Kültürümüz
Bizim "Eski kültürümüz"e bakışımız, körlerin körlerin fili tanımlamalarına benziyor. Hem tek yanlı ve kasıtlı hem de ne yazık ki bilgisiz e!...,
Reklam
Ölüm ve Fotoğraf
Roland Barthes, Le Photographe dergisinde kendisiyle yapılan bir konuşmada 'ölüm'le fotoğraf” arasındaki bağıntıya dikkati çekiyor ve şöyle diyordu: “Bundan bir süre önce annem öldü. Daha sonra annemin bir fotoğrafına bakarken, fotoğrafa ilişkin bir felsefe ürettim: Fotoğraf'la ölüm arasındaki bağıntı üzerinde düşündüm. Herkesin belki de sezgisel olarak bildiği bir şey bu: Fotoğraf, bir tanıktır kuşkusuz ama artık olmayan, geçmişte kalmış bir şeyin tanığı!.. Fotoğrafı çekilmiş kişi, yaşıyor bile olsa, fotoğrafın öznesinin bir an'ıdır fotoğrafla saptanmış olan... Ve o an da geçmiştir artık...
Sayfa 20 - Roland BarthesKitabı okudu
Çoğunlukla, yeni yetişen kuşakların 'bencil'liklerinden yakınmamızın nedeni, sanıyorum, budur. Giderek, her şeyi, yalnız ve yalnız kendileri için isteyen bireylerin, yavaş yavaş öne çıkmaya başladığı bir toplum inşa ediyoruz.
Sayfa 322Kitabı okudu
Ben Yahya Kemal’in o güzelim rubaisindeki dizede söylediği gibi ‘işrette keder bahsini açmaz bir rind’ buyruğuna bağımlıyımdır. ‘Keder bahsi’ açmam sofralarda..
Sayfa 286Kitabı okudu
Açık zihinle sorgulamak yerine birtakım ön kabullerde diretmek; düşüncelerini yanlışlamaya açmak yerine, doğrulayıcı örnekler aramak; çelişkiye düşmekten korkmak adına saçmalamayı yeğlemek (oysa çelişki insana özgüdür, siz hiç eşeklerin çelişkiye düştüklerine tanık oldunuz mu!)... İşte Türk okur-yazarı budur!
Sayfa 235Kitabı okudu
51 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.