Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Oku Paylaş

Nâ-mahrem (ﻧﺎﻣﺤﺮﻡ)
1. Şer’an kendisiyle evlenilmesi câiz olduğu ve nikâh düştüğü için kadının yanına örtüsüz çıkmadığı erkek. Karşıtı: MAHREM. 2. mec. Sır verilmeyen, içli dışlı olunmayan kimse, yabancı.
Reklam

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"İnsanlar kötüydü, kitaplara sığındım."
Cemil Meriç
Cemil Meriç
Heybet (ﻫﻴﺒﺖ)
1. İnsanda korku ve saygı duygusu uyandıran etkili görünüş, ululuk, azamet. 3. tasavvuf. Sûfîlerin, Allah’ın celâl tecellîlerinden birine vâkıf veya mazhar olmaları dolayısıyle kalplerinde hissettikleri havftan ve kabzdan da öte korku hâli [Sûfînin duygularını yok edip onun dış dünyâdan kopmasına ve gaybet hâline düşmesine sebep olur]. Karşıtı: ÜNS.
Reklam
Muazzam (ﻣﻌﻈّﻢ)
1. Çok büyük, çok iri, pek kocaman. 2. Büyüklüğü şüphe götürmeyen, yüce, ulu. Sıradan olmayan, büyük bir değer ve önem taşıyan, çok önemli, pek mühim.
Mâbed-Mâbet (ﻣﻌﺒﺪ)
1. Bir dîne inananların ibâdet etmelerine mahsus yer, tapınak, ibâdethâne. 2. mec. (İsim tamlamasının ikinci öğesi olarak) Büyük bir sevgi ve saygı ile bağlanılan yer.
Harâb-Harap (ﺧﺮﺍﺏ)
1. Yıkık dökük, yıkılmaya yüz tutmuş, vîran. 2.Kötü durumda, bitik, perîşan.
Reklam
Yirmi senedir okudum. Otuz sene kadılıklarda, Fetvahane'de çalıştım. Bir tek şey anladım: Kitaplarla bu hayatın ayrılığı.
Sayfa 95 - Dergâh yay. 2012, İstanbulKitabı okudu
Satvet (ﺳﻄﻮﺕ)
1. Karşı konulmaz derecede zorlu ve ezici kuvvet, sindirici, boyun eğdirici güç, kuvve-i kāhire. 2. Birinin üzerine şiddet ve kuvvetle sıçrama, atılma.
Serap-Serâb (ﺳﺮﺍﺏ)
1. Çöl, çorak arâzi vb. yerlerde atmosferdeki ışık kırılması ve sıcaklık sebebiyle ortaya çıkan su görüntüsü. 2. mec. Peşinden koşulan, fakat gerçekleşmesi mümkün olmayan şey, hayal, hülyâ.
Mâzi (ﻣﺎﺿﻰ)
1. (Zaman bakımından) Geçmiş, geride kalmış, yaşanıp bitmiş. 2. Bugüne göre geride kalmış zaman, geçmiş zaman.
Hicrân (ﻫﺠﺮﺍﻥ)
1. Ayrılık, ayrılık acısı. 2. İnsanın içinde yer eden, unutulmaz, onulmaz, dinmez acı.
358 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.