Tarihin her şeyden önce bir bilinç durumu olduğunu akıldan çıkarmamak gerekir. İBRAHİM ORHUN KAPLAN
Sayfa 28 - A D A M
Endülüslü Mazlum Müslümanlar MORİSKOLAR
Lakin tarihin bazı kalıpları vardır ki, ne kadar sınanırsa sınansın dönüp dolaşıp yine aynı yalanların kucağına bırakır bizi.Bunun nedeni ise gerçeklerin, yalnızca yanlışın reddedilmesiyle ortaya çıkacağı yanılgısına kapılmamızdır. İBRAHİM ORHUN KAPLAN
Sayfa 28 - A D A M
Reklam
Atsız Mecmua, Çınaraltı, Kopuz Dergisi, Bozkurt, Orhun, Özleyiş, Altınışık, Orkun, Büyük Türkeli, Gözlem, Ötüken Dergisi, Kürşad Dergisi... Ayrıca tarihçi kimliği, romanları, şiirleri, sahada verdiği mücadele... Atsız'ı sadece bir tarihçi olarak görenler yanılıyorlar; sadece bir şair, sadece bir romancı, sadece bir aksiyon adamı olarak görenler yanılıyorlar.
Hüseyin Nihal Atsız
Hüseyin Nihal Atsız
; geleceğe umut ve ümit olmuş örnek bir tavırdır, duruştur, cesarettir, tepeden tırnağa şahsiyettir.
Devlet ile millet bütünleşmesinin bir diğer önemli örneği, Orhun Abideleri'nde geçen şekliyle "begleri budunu tüzsüz üçün" Göktürk Devleti'nin çökmesidir. Yani halk ile beylerin uyuşamamaları Göktürkleri parçalamıştır. Benzer ahval Tanzimat sonrası Osmanlı'da da görülür, bugün dahi halkla bütünleşemeyen 'beyler' millî sancılarımızın mü- sebbibidir.
Sayfa 19 - Nehir ÇelikkolluKitabı okudu
Sabahattin Ali
Yücel’in Atsız’ın mektuplarına tepkisi farklı olmuştur. Bilgisi dâhilinde, Özel Boğaziçi Lisesi’ndeki görevine gerekçe gösterilmeden 7 Nisan 1944 tarihinde son verilmiştir. Arkasından ikinci hamleyle Orhun dergisi Bakanlar Kurulu kararı ile kapatılmıştır. Sıkıyönetim sebebiyle basında sansür devam ediyordu. Rejim, yönetim ve devlet adamları hakkında böyle açık bir tenkit görülmemişti. Açık mektupta itham edilen isimlerden Devlet Konservatuvar’ı öğretmeni Sabahattin Ali, Milli Eğitim Bakanı Yücel ile Ulus gazetesi başyazarı Falih Rıfkı Atay’ın teşvikiyle Ankara’da eski dostunu mahkemeye verdi. Bu tahriki bilahare savcıya ve Orhan Şaik Gökyay’a itiraf etmiştir.[16]
ATSIZ
Mart 1933’te tayin edildiği Malatya Ortaokulu’nda 8 Nisan 1933 ile 31 Temmuz 1933 tarihleri arasında çalıştıktan sonra Edirne Lisesi Edebiyat öğretmenliğine nakledilmiştir. Edirne’de bulunduğu 11 Eylül 1933-28 Aralık 1933 tarihleri arasında Orhun dergisini neşretmiştir. Başlığının altında ‘Aylık Türkçü Dergi’ ibaresi bulunan Orhun 5 Kasım 1933-16 Temmuz 1934 tarihleri arasında 9 sayı çıkmıştır. Türk Tarih Kurumu tarafından liselerde ders kitabı olarak okutulmak üzere bir heyete hazırlatılan dört ciltlik tarih kitabını, ihtiva ettiği ilmi yanlışlar bakımından ağır biçimde eleştirmesi üzerine, 28 Aralık 1933 tarihinde bakanlık emrine alınmış, dergisi Bakanlar Kurulu kararıyla kapatılmıştır.
Reklam
103 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.