Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Paris Komünü’nün uygulamalarından
Kamu hizmeti, tepedeki Komün üyelerinden başlayarak, işçi ücretleri karşılığında görülmek zorundaydı. Devletteki yüksek makam sahiplerinin kazanılmış hakları ve temsil ödenekleri, bu sahipleriyle ortadan kalktı. Kamu makamları, merkezi iktidarın yamaklarının özel mülkleri olmaktan çıktı. Yalnızca kent yönetimi değil, o zaman dek devletin kullandığı tüm yetkiler Komün’e devredildi.
Sayfa 311 - Yordam Kitap
Paris Komünü’nün uygulamalarından
Sürekli ordu ve polis, yani eski iktidarın maddi gücünü oluşturan aletler ortadan kaldırılır kaldırılmaz, Komün, manevi baskı aletini, yani din adamlarının gücünü kırmaya yöneldi; mülk sahibi kurumlar oldukları kadarıyla, tüm kiliselerin dağıtılmasını ve kamulaştırılmasını emretti. Din adamları, selefleri olan havarileri örnek alarak karınlarını inançlı insanların bağışlarıyla doyurmaları için, özel yaşamın sessizliğine geri gönderildi. Tüm eğitim kurumları parasız olarak halka açık hâle getirildi ve aynı zamanda devletin müdahalelerinden arındırıldı. Böylece, okul eğitimi herkesin erişimine açılmakla kalmadı, aynı zamanda, bilimin kendisi de, sınıfsal önyargının ve iktidar gücünün vurduğu zincirlerden kurtarıldı.
Sayfa 311 - Yordam Kitap
Reklam
Paris Komünü’nün uygulamalarından
Komün, kişilerden edindiği bilgilerden hareketle yaptırdığı soruşturmalar sonucunda, “düzen hükümeti”nin, eski giyotine ek olarak yeni (daha hızlı çalışan ve taşınabilir) bir giyotinin yapımını emrettiğini ve bunun için peşin ödeme yaptığını öğrendi. Komün, hem eski hem de yeni giyotunun 6 Nisan’da halka açık şekilde yakılmasını emretti.
Sayfa 382 - Yordam Kitap
Paris Komünü’nün uygulamalarından
Komün, “düzen adamları” için bugüne kadar Paris’te tutulan, ama yine onların “güvenlikleri” için, polisin keyfî yönetimi altında köleleştirilen sokak fahişelerini, bu alçaltıcı kölelikten kurtarmakla kalmadı, fahişeliğin üzerinde yükseldiği zemini ve onu ortaya çıkaran erkekleri ortadan kaldırdı. Kuşkusuz, yüksek düzeyli fahişeler (aşüfteler) düzenin egemenliği altında köle değil, polisin ve yöneticilerin efendileriydi.
Sayfa 380
Paris Komünü’nün uygulamalarından
Devletin ve devlet organlarının (bugüne kadarki tüm devletlerde kaçınılmaz olarak gerçekleştiği üzere) toplumun hizmetleri olmaktan çıkıp toplumun efendilerine dönüşmeleri eğilimine karşı, Komün, iki şaşmaz araca başvurdu. Birincisi, idari, adli, eğitimsel vb. tüm pozisyonları, ilgili herkesin oy hakkına sahip olduğu seçimlerle doldurdu; aynı ilgililerin seçilenleri her zaman geri çağırabilme hakkı da bulunuyordu. İkincisi, yüksek dereceli olsun düşük dereceli olsun tüm hizmetler karşılığında sadece diğer işçilerin aldığı ücreti ödedi. Ödediği en yüksek maaş 6000 franktı.
Sayfa 266 - Yordam Kitap