Tip 1 diyabet ve hemşire olarak bu kitap ile karşılaştığım için çok mutluyum. Hem kendine hemde çevremdeki insanlara ufak tüyolarda olsa verebilecek olmak güzel bir şey. Ve kitabın yazarını yazmaya iten sebep de hem kendisine hemde çevresine yardımcı olma isteği. Arkadaşları ile tatilde iken şelaleden atlayıp omurilik zedelenmesi yaşaya , ameliyat olup zorluk çeken, fiziksel ve zihinsel sorunlar yaşayan yazar daha sonrasında kendi bedenini tanımak isteği ile araştırmalara girip hayata uyarlanacak küçük tüyolar ile hem kendinde hemde çevresinde büyük değişikliklere neden olmuş. Sadece kan şekerini dengelemek için değil;kilo vermede kolaylık, PKOS semptomlarını iyileştirme, kan şekerini dengeleme, tiroid sorunlarının getirdiği semptomları iyileştirme, tip 2 Dm gelişme riskini önleme, dengeli bir ruh hali oluşturma, ciltte düzelmeleri sağlama, menapoz olumsuz semptomlarını önleme gibi güzel gelişmelere neden olan günlük hayata uygulanabilir gerçekler ile gerçekçi bir kitap olmuş.
Gelin bu değişikliklerin oluşturulma sıralamasını yapalım;
1-yiyecekleri doğru sırayla yiyin: öğüne başlarken önce lif(sebze),sonrasında protein ve yağalar ve en son nişasta ve şekerler yani karbonhidratlar tüketilmeli.
2-bütün öğünlerinize yeşil başlangıç ekleyin: ufacık bir salatalık, domates, biber ya da bir brokoli ,avokado kan şekerini dengeleme ve glikoz eğrisi daha düzenli gitmesi bakımından en uygun kullanımdır.
3-kalori hesabını bırakın; bir salatadan da ya da bir kurabiyeden de aynı kaloriyi alabiliriz. Önemli olan kaloriyi aldığımız besinlerin içeriğidir.
4-kahvaltı eğinizi düzeltin: kahvaltıda fazla miktarda karbonhidrat tüketmek yorgunluk, halsizlik, kan glikozunda ani artış ve glikoz eğrisi çok daha dalgalı olmasına ve gün içerisindeki eğriyi etkilemede olumsuz etkiye neden
Kitap bilgi yoğunluğu açısından gayet güzeldi.
PKOS'lu bireyler veya bu bireylerle çalışacak sağlık personelleri (dr., dyt...) için kıymetli bir eser.
Yazarımız ince detayları bile vererek sizi kitabın en başından sonuna değin bilgilendiriyor.
Birkaç yerde tekrara düşülmüş gibi geldi ama hiç bilmeyen biri için pekiştirici görev görebilir.
Hiç hesapta yokken ani bir kararla aldığım bu eseri iyi ki almışım.
Sağlığın ve özellikle, beslenmenin önemini anlıyoruz. Yazarımızın kalemine sağlık.
Pcos ve beslenme alanı arasında güzel kalıcı ve dünya üzerinden bilimsel verilerle karşılaltırılıp öğretici ve şahane bir kitap birgünde okuyorsunuz tavsiyemdir :)
PKOS ve BeslenmeKübra Zeydanlı · Dorlion Yayınevi · 2019127 okunma
Melekber Deniz mesleğindeki on bir yılın ardından bizlere hayatımızda kolaylıkla uygulayabileceğimiz, hatta sadece evdeki malzemeleri bile kullanarak yapabileceğimiz örnek diyetler ve harika bir liste sunuyor. Kilo vermeyi zorlaştıran etmenlerle nasıl baş etmemiz gerektiğine dair bilgilerle geliştirilen, sağlıklı tarifler ve özel diyetlerle zenginleştirilmiş bir motivasyon kaynağı olacak kesinlikle.
Diyeti başlangıç ve bitiş noktası olan zorunlu bir hedef gibi değilde sağlıklı beslenme ile yaşam kalitemizi yükseltme amacını edinerek bizlere rehberlik edecek bir kitap. Aynı zamanda yıllardır kurmakta zorlandığımız düzeni biz farkında olmadan kendi kendine kurulmasında büyük bir etken olacağını düşünüyorum.
Sadece diyet olarak bakmamak gerekiyor kitaba. Aynı zamanda ödem atma, detokslar, migren, hamilelik, PKOS gibi konularda ekstra bilgi veriyor. Örnek liste, diyet ve tarifler ile kesinlikle hayatımızı kolaylaştıracak bir kaynağı bizimle buluşturmuş. Yaz aylarına girmişken böyle bir kaynaktan faydalanmamakta olmaz tabi.Bizlere yol gösterecek değerli bilgilerini paylaştığı için kendisine teşekkür ediyorum.️
Kitap polikistik over sendromu ile ilgili detaylı bilgi içermektedir. Ayrıca bu hastalığa-pardon sendroma- sahip kişilere beslenme ile ilgili öneriler sunuyor. Çok da iyi yapıyor ki hastalık beslenme düzeni ile çok alakalı. Bu sebeple de eğer polikistik over sendromunuz varsa okumanızı kesinlikle tavsiye ederim. Zira bana çok faydası dokundu. Ancak ben burada kitabın içeriğini anlatmaktan çok biraz iç dökme, dert yanma yapacağım bu inceleme ile.
Peki, Pkos nedir? Önce ona bakalım:
Polikistik over sendromu, üreme çağındaki kadınlarda görülen endokrin bir bozukluktur.
Bu hastalığa sahip kişiler, hormon düzensizlikleri, eksikleri sebebiyle birçok sorun yaşarlar.
Bu sorunlardan kurtulmak için de beslenmelerine ve hareket etmeye özellikle dikkat etmeleri gerekir.
Ancak buraya kadarki kısmı ön bilgi vermek amacıyla yazdım sadece. Zira amacım hastalıklarla ilgili tanım yapmak, tedavilerini sıralamak değil.
Beni ilgilendiren kısmına gelirsek sorun yeme-içme alışkanlıkları ile başlıyor. Düşünün ki bir bayram günü ev ev geziyor her gezdiğiniz yerde de tatlı ikram ediliyor ve bana dokunuyor yemesem olmaz mı? Dediğiniz zaman da Aa, olur mu, bari tadına bak! (ama daha önce 15 yerde daha tadına baktım, bir tepsi oluyor) ya da Aa, canım, geçmiş olsun neyin var? Dedikleri zaman da başlıyorsunuz daha kendinizin bile tam kavrayıp çözemediği bir yığın hormonal sorunu anlatmaya.
Çok misafirperver bir milletiz tamam, iyiliğinden yapıyor hepiciği, ona da tamam. Ama insan her gittiği yerde niye beyaz un, beyaz şeker konmuş şeyleri yiyemediğini anlatmaya başlayınca da artık fenalık basıyor arkadaş. Bi rahat bırakın artık tüm insanları, ne isterlerse onu yesinler yahu. (özellikle de pkoslularsa)
Hayır kadınların üzerindeki güzellik algısı yüzünden zaten sürekli kilolarıyla ilgili
Vize nedeniyle okuduğum ve okurken bilgilendiğim bir eser oldu. Kitabın ilk kısımlarında Polikistik Over hastalığın(PKOS) tanımını,belirti bulgu skalalarını,tanı kriterleri ve nelerle ilişkili olduğunu sade bir dille açıklıyor. İnsülin direnci ,Alopesi, obezite ve menstrüel siklus hormonları gibi ilişkili konularıda detaylı olarak anlatmış konular hakkında bilgi vermesi geniş bir kitleye hitap etmesine olanak sağlamış.PKOS ve beslenme arasındaki bağlantıyı beslenme menüleri ile detaylandırmış.Sedanter yaşam tarzının PKOS'lu kadın üzerindeki etkisini ele almış.Beslenmede önerilen beslenme tipi Akdeniz tipi beslenmedir.
PKOS’lu bireylerde sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite desteği semptomları ciddi düzeyde azalttığını vurgulayan bir eserdi.
Son olarak akşam saatlerinde yapılan egzersizin melatonin seviyesini arttıran basit bir yöntem olduğunu unutmayın:)
Anlamlı bulduğum alıntı ise şöyledir;
"Polikistik over sendromu kadınlarda en sık görülen endokrin hastalıktır ve bireyin birçok hastalığa yatkınlığını artırır."