Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

F.Ç

F.Ç
@ruhurevan94
12 okur puanı
Ağustos 2020 tarihinde katıldı
Risalet-ül Kuşeyriyye adlı ünlü eserde 'şeyh' konusu ile ilgili olarak şöyle deniyor: Müridin bir şeyhin elinde yetiştirilmesi gerekir. Hocası olmayan müridin başarıya ulaşması asla mümkün değildir. Ebu yezid Bestami şöyle diyor "Hocası olmayanın Önderi imamı şeytandır." Aynı konuda Ebu Ali Dekkak da şunları söylüyor: kendi kendine yetişen ağaç yaprak Açabilir ama meyva veremez mürid de tıpkı bunun gibidir yol boyuna her nefes alıp verişinde elinden tutup kendisine rehberlik edecek bir hocadan yoksun kalırsa nefsinin arzularına köle olur ve başarıya ulaşamaz.
Reklam
Bildirildiğine göre ölüm meleği Azrail Hazreti İbrahim'in Selam üzerine olsun canını almaya geldiği zaman Hz İbrahim ona: Sen hiç dostunu öldüren bir dost gördün mü? dedi Bunun üzerine Ula Allah kendisine şu vahyi gönderdi. Sen hiç sevgilisi ile buluşmak istemeyen bir Aşık gördün mü? bu vahyi alır almaz Hz İbrahim ölüm meleğine: ya Azrail hemen canımı al! dedi bu duyguyu ancak tüm Kalbi ile Allah'ı sevenler duyabilir insan ölümün Allah ile buluşma sebebi olduğunu bilince kalbi bir an önce Allah'a kavuşmak için sabırsızlık içinde olur. Böyle bir kulun Allah'tan başka bir sevgilisi yok ki kalbi ona meyletsin.
"Allah kimi hidayete erdirmek isterse göğsünü İslama açar." (Enam Suresi 125 ) Mealindeki buyruğunda geçen 'Göğsü açma' ifadesinin ne demek olduğu Peygamberimize (salat ve selam üzerine olsun) sorulunca: 'O Allah'ın Kalbe akıtmış olduğu bir nurdur.' buyurmuştur. Yine kendisine bu 'Nurun alameti nedir?' diye sorulunca bu soruya "Aldatıcı dünya yurdundan uzaklaşıp ebedilik Yurdu olan Ahirete yönelmektir.' Şeklinde cevap vermiştir. Aynı Nur ile ilgili olarak yine Peygamberimiz (Salat ve Selam üzerine olsun) Şöyle buyurmuştur: "Ulu Allah tüm varlıkları karanlık içinde yarattı. Fakat daha sonra kendi nurundan üzerlerine saçtı.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"Ya Rabbi, faziletin sayesinde beni akılların taşkınlıkları ile fikirlerin fitnesinden koru." İsmail Sabri
İnsan aklı Esef uyandırıcı bir senteze sahiptir. Çünkü Duyu organlarımızın idrak edemediği meseleleri araştırmaya o kadar düşkün olduğu halde bizzat kendi yapısı ile ilgili muammaları çözememektedir. Feylesof İ. Kant
Reklam
İmam-i Razi aklın yetersizliği konusundaki görüşünü şu iki beyitte ifade etmiştir: " Aklın en son adımı takılıp kalmak ve âlimlerin gayretinin çoğu sapıtmaktır, ömrümüz boyunca yapmış olduğumuz bunca araştırmalardan elimizde kalan tek şey 'dedi' ve 'dediler' gibi sözlerdir."
"Insan sadece yaşadığı ana hapsolunca, hayatının tamamını içinde bulunduğu durumdan ibaret zannedebilir."
Insanı ruhsal açıdan en çok yoran şeylerin başında belirsizlik gelir. Bir sonraki adımda Başımıza ne geleceğini bilmiyor olmak insanı kaygıya sürükler, kaygı da her an çalan, bizi sinir eden, Uykumuzu kaçıran bir alarm sesi gibi tadımızı kaçırır ve rahatlamamıza engel olur.
"Yavaşlamazsan sorunun kaynağını fark edemezsin."
Sen kendin için bir şey yapmıyorsan kim senin için bir şeyler yapacak? Sen kendi yaralarını kendin sarmadan kim sana yardım edebilir gerçekten ? Eğer başkaları için önemli olmadığını hissediyorsan ilk önce kendine şunu sormalısın: Ben kendim için önemli miyim???
Reklam
"Çok fazla susuyorsan, bağırmaman gereken yerlerde bağırırsın."
Bizi kötü etkileyen şey, hayatımızdaki küçük ya da büyük olumsuz olayların etkisinden daha çok yaşadığımız kötü şeylerlerin hiç geçmeyeceği inancıdır.
457 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.