Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Ahlak ve din arasında doğal bir tansiyon vardır; çünkü insanları ahlaklı davranmaya itenin doğru olanı yapma isteği yerine, dinlerinin buyruğu olması tehlikesi mevcuttur. Bu tehlike iyi bir davranışın değerini yok eder. "
Salt Aklın Sınırları Dahilinde Din
Kant, bu yazısında, Hıristiyanlık örneğinde, dinlerin başlangıçtaki saflıklarını hep yitirdiklerini, sonradan devletin denetimi ve teşvikiyle birer "tanrıya yaranma ve tanrının gözüne girme dini" haline geldiklerini söylemektedir.
Reklam
224 syf.
9/10 puan verdi
Hemen her filozofta karşımıza çıkan bir durum Kant felsefesinde de hissediliyor, insanların zamanla düşünceleri değişiyor... Her ne kadar sistem filozofu diye adlandırsak da, bundan kaçış olmuyor galiba, bu durumda olmayanların hakkını başka bir yazıda teslim ederiz umarım. Geç dönem Kant Felsefesi gibi bir adlandırmaya sebebiyet verecek bir çalışma aslında Salt Aklın Sınırları Dahilinde Din. Kant uzmanlarının da kendi aralarında ihtilafa düştükleri, birçok noktada ciddi çatışmalara mahal olan bu eser, Kant'ın özellikle din felsefesi hakkındaki düşüncelerini yansıtması açısından çok kıymetli. Dahası Kant'ın bu kitaba yazdığı önsözlerde yer alan farklı ifadelere sahip olması nedeniyle de dikkat çekici. Kitabın ingilizce çevirisini anlamak yer yer daha kolay, yine de Lokman Çilingir çevirisi, Kant'ı tanıyan bir isim olması hasebiyle faydalı ve anlaşılır kılmış metni.
Salt Aklın Sınırları Dahilinde Din
Salt Aklın Sınırları Dahilinde DinImmanuel Kant · Elis Yayınları · 201774 okunma
İnsanlar topyekûn kamusal hukuk yasalarına göre (ki bunların hepsi zorlamayla dayalı yasalardır.) yönetildi sürece onlar arasındaki ilişkiler hukuki- sivil (siyasi)durum olarak adlandırılır.Etik -sivil durum ise insanların zorlamaya dayanmayan yasalarla, yani salt erdem yasalarıyla bir araya geldiği durumdur.
Sayfa 115 - elişi yayınları.
34 öğeden 31 ile 34 arasındakiler gösteriliyor.