Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mariah

Mariah
@saturnfamesi
Ahlaklı ya da ahlakdışı kitap diye bir şey yoktur. İyi yazılmış ya da kötü yazılmış kitap vardır.
Kitabı henüz bitiremedim ama incelemeleri gördüğümde ben de hayal kırıklığına uğradım. Cioran kesinlikle çok daha dikkatle okunması gereken önemli bir yazar. Kitabı bitirdiğimde bir inceleme yazacak olsam tam olarak bunu yazardım
Valerie

Valerie

@vforvalerie
·
11 Mart 2023 16:45
Gerçeklerin yüzüme vurulduğu kitap
Normalde kitap incelemesi yazan biri değilim ancak incelemeleri görünce kitabın bu kadar anlaşılmadığını görmek epey üzücü oldu. Yazarın, Burukluk ve Doğmuş Olmanın Sakıncası Üzerine kitaplarını okuduktan sonra bu kitabı okumak, kitabın sonuna kadar sabırla gitmemi sağladı çünkü okuduğuma pişman olmayacağımı biliyordum ancak yazardan okuduğum ilk kitap bu olsaydı muhtemelen üzülerek yarım bırakırdım. Bu nedenle eğer Cioran okumaya bu kitapla başlamayı düşünüyorsanız bunu önermiyorum. Bazı günler on beş sayfa, bazı günler on sayfa, bazı günler ise üç sayfayı ancak okuyabildim çünkü yazarın bir cümlesi bile üzerine çokça düşünmenize sebep oluyor, gerçeklik tarafından tokatlanıyorsunuz. Ayrıca bazı terimlerin anlamına baktığım için de oldukça yavaş bir şekilde okumuş oldum. Kitabın en güzel yönü benim için üzerinde bu kadar düşündürecek kısımların olması. Katılmadığınız bir düşünceyi bile anlatış şekli o kadar güzel ki yazar resmen sanat yapıyor. Kısacası gerçeklerin yüzünüze çarpmasından hoşlanmıyorsanız, üzerine düşünülecek paragraflar yerine açık anlatımı tercih ediyorsanız okumanız gereken son kitap bu olsun.
Reklam
Platon’un
Devlet
Devlet
kitabı bana ön söz okuma alışkanlığı kazandırdı gerçekten bugüne kadar okumayıp geçtiğim her ön söz için çok pişmanım. Artık benim için kitaptan zevk almanın bir başka yolu, ön sözlerini okumak…
“Rusya’dan kaçan dindar bir aydın olan Nicholas Berdyaev, “Ütopya her zaman totaliterdir, totaliterlik her zaman ütopyacıdır” diyordu. Bunun üzerine anti-ütopyaya bir akın başladı; aynı bayrak altında beş benzemez bir araya geldi. Zamyatin gibi bir devrimci, Berdyaev gibi bir dindar, Orwell gibi bir radikal demokrat, Huxley gibi bir liberal, hepsi anti-ütopyacı oldular.”
Biz
Biz

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Böyle kitapların başında bizi bilgilendirmek için yazılmış yazılara bayılıyorum. Bazen kurguyu okumak kadar büyük bir zevk veriyor. Mesela bu yazı gibi.
Biz
Biz
kitabından alıntı: “Anti-ütopya, ütopyaların mükemmelliğine, kapalılığına bir tepkiydi; 20. yüzyıla kadar yazılmış olan ütopyaların hepsi birer diktatörlük tasvir ediyordu aslında: Yalnızca iktidar soylunun ya da varlıklının elinden alınacak, “hak edenin”, seçkinlerin, yetenekli, bilge, aydın azınlığın eline verilecekti. Eh bir de yüzyıl başında ütopya falan değil, alenen gerçekte benzer bir durum ortaya çıkınca, iktidarda olmak için tek gerekçeleri “her zaman haklı olan partiye üye olmak” olan bir azınlık belirince, ütopya ansızın korkutucu bir şey oldu çıktı.”