İşlemeyen demir pas tutar misali kullanmadığımız kalbimiz de pas tutar, vermediğimiz sevgi de körelir, bakıp ama görmediğimiz güzellikler de artık karşımıza çıkmaz olur, duyup ama dikkate almadığımız hakikatler de artık seslenmez, işletmediğimiz düşünme kabiliyeti de bir kenara çekilir.
Gerçek sevgi, sevdiklerimizi zulümden menetmektir. Susmak, örtbas etmek ve razı olmak ise onlarla bu suça ortak olmaktır. Zaten Resulullah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Kardeşine ister zalim ister mazlum olsun yardım et.” Ashab: “Ey Allah’ın Elçisi, mazlum iken yardım ederiz, peki zalim iken nasıl yardım edelim?” diye sordular. Şöyle cevap verdi: “Onun elini tutarsın (zulümden alıkoyarsın), işte bu, ona yardım etmektir.”
Kavmine ve ailene karşı taassup gösterme. Sevgi başka şeydir, taassup (körü körüne bağlılık) başka şey. Bâtıl, bâtıldır; onu en sevdiklerimiz getirse bile. Hak, haktır; onu en nefret ettiklerimiz getirse bile.