Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Ümmü Külsum dedi ki: Peygamber Aleyhisselam'ın halkın söyleyip durduğu yalanlardan sadece üçüne izin verdiğini işittim. Bunlar da: "Savaşta düşmanı aldatmak için, İki kişinin arasını bulmak maksadıyla, Kocanın karısına, karının da kocasına aile düzenini korumak düşüncesiyle söylediği yalandır." (Müslim)
Sayfa 194Kitabı okudu
"Sabır, felaketle karşılaşılan ilk andadır." (Buhari,cenaiz 32)
Sayfa 142Kitabı okudu
Reklam
Sevilen ve benimsenen şey, sevene ve benimseyene kolay gelir. Kolay gelen şey ise rahatlıkla yapılır. Zevkle yerine getirilir. O halde Allah ve Resulü'nü her şeyden fazla seven mümine, bütün dini görevler kolay ve zevkli gelir.
Zira efendimiz aleyhisselam kişinin çok yaparak kısa zamanda bıkıp usandığı, bırakıp terk ettiği ibadeti değil, kişinin devam ettiği, ara vermeden az da olsa sürekli yaptığı ibadeti daha çok severdi.
Sayfa 143
"Doğru olun, orta yolu tutun. Sabah akşam bir miktar da gecenin son kısmında ibadet edip ağır ağır hedefe varın. Bilin ki hiç kimse ameliyle cennete giremez. Allah'ın af ve rahmeti olmazsa ben de cennete giremem."
Sayfa 137 - Buhâri, İman 29; Nesâî, İman 28.
İslam'da ruhbanlık yoktur
Her konuda olduğu gibi ibadetlerde de haddi aşmak doğru görülmemiştir. Çünkü insan yalnız kendisinden ibaret değildir. Kendi nefsimizin olduğu kadar, eş ve çocuklarımızın, yakınlarımızın, komşularımızın ve bütün insanların bizim üzerimizde hakları vardır.
Sayfa 136
Reklam
Devletin devamı, milletin birliği ve beraberliği, halkın huzur ve sükûnu her şeyden önemlidir. Bunu sağlamak da devlet işlerini yürüten kimselere itaat etmekle mümkündür. Yöneticiler Allah'a karşı gelmedikçe, yönettikleri insanları günaha sürüklemedikçe sözleri dinlenmelidir.
Sayfa 134
Hayır yolları çoktur. Muhtaç olanların her çeşit ihtiyacını karşılamak, fertlerin ve toplumun rahat bir hayat sürebilmeleri için hayır teşkilatları, vakıflar, dernekler ve benzeri sivil toplum kuruluşları oluşturmak, dinimizin önemle üzerinde durduğu ve teşvik ettiği hususlardan biridir.
Sayfa 111
İnsan mal ve yaratılış itibarıyla kendisinden üstün olan kimseye bakarsa, ardından kendinden daha düşük derecede olana da bakmalıdır. İnsanın kendisinden çok daha zenginler olabileceği gibi, yiyecek bir lokma ekmeğe, giyecek bir parça elbiseye muhtaç olan nice fakirler de vardır. Nimeti küçük gören açgözlü, nankör bir insan olmak mümine yakışmaz. Mümin her halükarda beterin beteri olacağı düşüncesi ile mevcut haline şükretmeyi, içinde bulunduğu durumla yetinmeyi öğrenmelidir. Zira lüks ve saltanatın sınırı yoktur. Aza şükretmeyi bilen insan mutluluğu ve huzuru yakalar. Aksi takdirde insanoğlu zor mutlu olur.
Sayfa 110
"Her ümmetin bir fitnesi vardır, benim ümmetimin fitnesi de maldır."
Sayfa 109 - Tirmizi, Zühd, 26; Ahmed, IV, 160; Taberânî, XIX, 179.
Reklam
Cimrilik ve açgözlülükten sakınmanın çaresi nefsi infaka, Allah yolunda harcamaya alıştırmaktır. Başkalarına vermeye, zaman zaman diğer insanları kendi nefsine tercih etmeye zorlamaktır.
Sayfa 107
Hadis-i Şerif
...Bunların dışında salgın hastalıktan, ishalden ölen, yanarak ölen, depremden ölen, çocuğu karnında ölen kadın da şehittir.
Sayfa 104 - Ebû Dâvud, Cenâiz 15; Nesâî, Cenâiz 14; İmâm Mâlik, Muvatta, Cenâiz 36.
36 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.