Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Arzu rüyanın uyarıcısı; bu arzunun gerçekleşmesi rüyanın içeriğini oluşturuyor..
…rüya aslında uykunun bekçisi, onu rahatsız edecek her şeye karşı bir savunucu.
Reklam
Görmeye gözleri, duymaya kulakları olan, kendini hiçbir faninin sır tutamayacağına inandırabilir. İnsanın dudakları sessizse parmak uçlarıyla konuşur ; sözleri her gözeneğinden sızar — Sigmund Freud, Psikanalize Giriş Dersleri
Sayfa 3 - DomingoKitabı okudu
180 syf.
4/10 puan verdi
Beklediğim gibi değil..
Yazarı Freud olduğu için okunabilir bir kitap evet ama ben çok aradığımı bulamadım açıkcası hani bilimsel olarak rüyalar nasıl oluşur buna etken sebepler bilinçaltında nasıl ortaya çıkar nedene çıkar vs vs. Tabi ki yüzeysel olarak değinilmiş kitapta ama beni tatmin eden tam olarak sorularımın karşılığını aldığım bir kitap olamadı. Sürekli okurken böyle heh tamam bu işte deyip cümle bitince ama buna etken ne diye yine yarım kalmış olduğum bir kitap oldu ne yazık ki.. Ama yine de araştırmalarımda bu kitabı diğerlerinin bir tık üstüne bir basamak kategorisine aldığımı varsayarsam okuduğuma pişman değilim :) ama psikoloji ile uğraşan arkadaşların kesinlikle okumasını öneririm.
Psikanalize Giriş
Psikanalize GirişSigmund Freud · Cem Yayınevi · 2018533 okunma
Çoğu durumlarda rüya, daha çok farklı taşların parça­larından oluşmuş çimentoyla birleştirilmiş bir mozaiğe benze­mektedir, bu yüzden sonuç olarak ortaya çıkan resimler onları oluşturan farklı taşların, parçaların dış kenarlarına hiçbir şekilde denk gelmeyebilir.
Sadece "tek yanlı ahlaki değerleri" terk ederek insan tabiatı içinde var olan, iyi ve kötü arasındaki bağlantıları tam olarak ifade eden formülü bulma şansına sahip olabiliriz.
Reklam
Şimdi dikkatinizi, bireysel durumdan uzaklaştırıp, savaş sırasındaki uygar dünya üzerine yayılmasına izin verilen vahşiliğin, zalimliğin ve yalan­ların ne kadar fazla olduğunu düşünün. Bir avuç dolusu hırslı egoistin ve vicdansız elebaşının tüm bu kötülük saçan düşün­celeri, milyonlarca işbirlikçileri olmadan alevlendirmeye gücü­nün yeteceğine inanabiliyor musunuz?
Psikanaliz, Platon'un "İyiler, kötülerin gerçekte yaptıklarını sadece rüyalarında görmekle yetinen kişi­lerdir" vecizesini doğrulamaktan başka bir şey yapıyor mu?
Bilimsel yargılarınızın sempati ya da antipatiyle yönlendirilmesine izin vererek hata yaptığınızı söy­lemek isterim. Eğer bu dünyadaki gerçekleri öğrenmek istiyorsak bu sempati ya da antipatiyi geri itebilmenin alçak gönüllülüğüne sahip olmak gerekir.
Sansüre uğramış, biçimsizleştirilmiş halde rüyada anlatılan arzular, öncelikle sınırsız ve endişesiz bir egoizmin görünümleri. Zaten ben kavramının, görülen içerikte çok iyi sak­lanmayı becermesini bilmesine karşın ana rolü üstlenmediği bir rüya olmadığı da bir gerçek.
Reklam
Eğer görülen rüya, görsel imgelerden daha sık, söz ya da düşüncelerden daha seyrek oluştuğunu göz önüne alırsanız, rüyanın yorumlaması bakış açısıyla bu tip ilişkiye bağlanması uygun olan özel önemi anlarsınız.
Eğer bir rüyayı kaleme almaya ve onun hakkında ortaya çıkan tüm düşünceleri kayda geçirmeye kalkışırsak kısa sürede ikincisinin metne göre kat kat daha fazla yer kapladığının far­kına varırız.
Neden ruhsal yaşam gerçek anlamda uyumuyor? Nedeni ortada; uyumasını, dinlenmesini engelleyen bir şey var çünkü. Birtakım uyarıların etkisini üze­rinde hissediyor ve onlara karşı tepki göstermek zorunda kalı­yor.
Eski bir karşılaştırma ise rüyaları, "müzik bilgisi olmayan birinin on parmağını bir müzik aleti üzerinde bilinç­dışı gezdirmesi sonucunda çıkan seslerle" eşit tuttu...
Hekimler, rüyanın tetiklediği ruhsal hastalık vakalarının olduğunu ve rüya sonrasında hastanın sabit bir fikre kapılabildiğini biliyorlar. Tarihe mal olmuş bazı önemli figür­lerin büyük aksiyonlarının bazılarını başarma gücünü rüyaların içinden çekip aldıkları söyleniyor.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.