Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

S.Merve

Yaratanın bilgisi, yaratılanın bilgisinden önce gelir. Yaratıcı'nın muradını bilmeden alemin neden var olduğunu anlayamayız. İlk Sebep'in bilgisi ve idraki, bütün bilgilerin temelini oluşturur. Bu yüzden: Eseri anlamak istiyorsan ustasına bak. Alemi anlamak istiyorsan Yaratıcısına dön
Sayfa 125Kitabı okudu
Reklam
Bilme sorumluluğu, yapma mesuliyetini de beraberinde getirir. Aydınlanmak, bizi eyleme sevk eder. Bizi harekete geçirmeyen bilgi, yüzeyde kalan malumattan ibarettir.
Modernliğin dinle olan temel meselesi onu kökten inkar etmesi değil, etkisiz ve yetkisiz bir vicdani öğretiye indirgemek istemesidir. Buna göre dini inanç, ahlak ve vicdan duygusunu güçlendirdiği için faydalıdır ve bunun dışında bir anlam ve değeri yoktur.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Modernliğin tarihi aynı zamanda Yaratıcı'nın yerine ikame etmek için sahte ilahlar üretme tarihidir. Akıl, bilim, kültür, tabiat, toplum, devlet, ulus, hümanizm, geist, spor, eğlence, haz kültürü ve bilumum türevleri, geleneksel Tanrı inancının yerine konmak istenen yeni ilahlar, üst anlatılar ve anlam bağışlayıcılarıdır. Nietzsche buna cüretkar bir biçimde "Tanrı'nın ölümü" der. Zira Tanrı'nın geleneksel işlevi artık bu seküler, dünyevi ve inşa edilebilir aktörlere verilmiştir. "Tanrı öldü" demek, varlığa ve hayata anlam veren hiçbir nihai otoritenin ve ilkenin kalmadığını ilan etmektir. Fakat asıl amaç Tanrı'nın tamamen ortadan kalkması değil, yetkilerini insana devretmesidir. Bu ise şu anlama gelir: Ölen tanrı değil, aşkın gerçekliği reddeden insandır. İnsan Tanrı'nın yerine göz diktikçe, kendi gerçekliğini yitirir. Sahte tanrısallıklar peşinde koşmak, metafizik ölümün ilanıdır.
Kendini çağın ruhuna bırakanlar yeteri kadar mutlu görünüyorlar. Bizlerin de onlara katılması tek yol olarak sunuluyor. Buna itiraz edenler ise gerici, yobaz, barbar, oyunbozan, ilerleme karşıtı, çağdışı vs. yaftasını yemeye hazırlıklı olmalılar.
Reklam
Bize " bilgi çağı" diye dayatılan enformatik enkaz çağında daha fazla malumata değil, hikmete ihtiyacımız var.
200 syf.
10/10 puan verdi
Açık Ufuk
Açık Ufukİbrahim Kalın
9.3/10 · 1.651 okunma
Kendisini ortadan silercesine özveride bulunan insana, neden diğer insanlar kendisinden daha değerliymişçesine davrandığı sorulduğunda doyurucu bir yanıt alınamaz. Çünkü kendisine hiç bu açıdan bakmamış ve böylesi bir tutumun kendisine değer vermeme anlamına da gelebileceğini düşünmemiştir. Ayrıca, bir insanın kendisine değer vermesinin aslında kendine karşı bir sorumluluğu olduğunun ve bu sorumluluğu üstlenmemek için yakınındaki kişileri kullandığının farkında da değildir.
Ansızın çalan sayısız zil, sabahın üzerine telaşlı bir gömlek giydiriyor. Dinlenmiş bir bedeni değil, bir geç kalma korkusunu uyandırıyoruz nicedir. Zamanı dünyevileştirdiğimiz için, ne kadar erken kalkarsak kalkalım, bir türlü yetişemiyoruz meleklerin dağıttığı rızka. O rızıktan nasiplenecek iç rahatlığına da, şükür duygusuna da yer kalmadı bedenimizde. Telaşla kalkıyor, eşiklerimizi telaşla geçiyor, çocukları telaşla okullarına bırakıyor, telaşla oturuyoruz işimizin başına. Kendisine sayısız eşyayla bağlandığımız hayatın, biraz ağır kalırsak bizden öç alacağını biliyoruz. Ekmekle alın teri arasındaki o kanaatkar yolun yolcuları değiliz artık. Bunca didinmemize rağmen karnını bir türlü doyuramadığımız bir konforun amelesi olduğumuzun farkındayız. Hiçbirimizde, ekmekle alın teri arasındaki o kanaatkar yola dönecek cesaret yok. Dahası böyle bir ihtimal bile uykumuzu kaçırıyor, huzurumuzu bozuyor. Varsın bizden uzak olsun iç ferahlığı ve şükür; varsın telaştan bir sabah çullanıp dursun üstümüze; varsın okşamasın gamsız bir vakit tüylerimizi. Yeter ki, onca meşakkatle uhdesine girdiğimiz eşya, ismimizi çetelesinden çıkarmasın. Çünkü ismimize gösterilen hürmetin kapılarını açan o.
Reklam
İslam toplumu, önce ahlak sonra hukuk toplumudur. İslam medeniyeti, hukuk ve adalet medeniyeti olmayı ahlak ve fazilet medeniyeti olmaya dayandırır. Aile de aynı sistemin bir parçasıdır. Dolayısıyla İslam'ın aileye bakışı ele alınırken bu hususun gözden kaçırılmaması gerekir.
Sayfa 393Kitabı okudu
143 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.