Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Bayram Yüksel
Bayram Yüksel Gece erken kalkar, teheccüd namazını kılardı. Evradlarını, bütün dualarını sabah namazına bir saat kala bitirirdi. Ellerini dergâh-ı İlahiyeye açar, uzun uzun dua ederdi. Bu dua bir saat devam ederdi. O anda bizler giremezdik. Ancak dua bittikten sonra girebildik. 'Hatta benim bir dua vaktim var, o anda melaike de gelse kabul
Sayfa 63 - Nesil Yayınları 1.baskı
Hz. Âişe'nin mükemmel bir zekâsı ve hafızası vârdı. Bir gün Hz. Âişe arkadaşları ile karınca oyunu oynarken Resûlullah eve gelmiş, karıncalar içinde kanatlı bir at bulduğunu gördüğünde Hz. Âişe'ye "Bunlar nedir ey Âişe?" diye sordu. "Attır." cevabını alınca, "Fakat atın kanatları olur mu?" deyince Hz. Âişe "Neden olmasın! Süleyman'ın atları kanatlı değil miydi?" diye cevab verdi. Bunun üzerine Resûlullah (s.a.s) tebessüm etti.
Sayfa 126Kitabı okudu
Reklam
Hz. Süleyman, insanlardan, cinlerden ve kuşlardan müteşekkil muhteşem ordusunu bölükler hâlinde sevk ediyordu. Ordu tüm debdebesiyle karınca vadisine gelince karıncalar telaşlandılar. Karıncaların reisi, Süleyman(a.s.)'ın ordusunun onlara bilmeden zarar verebileceğini ve yuvalarına girmelerini söyledi. Rivayete göre karıncaların kendi aralarındaki konuşmalarını duyan Hz. Süleyman karıncaların reisini çağırdı. Ona bir peygamber olduğu hâlde kendilerini ezeceğini nasıl düşünebildiğini sordu. Karınca, elbette kendilerine zarar vermeyeceğini bildiğini, bu yüzden bilmeden kaydını eklediğini söyledi ve kaçışlarının esas nedenini açıkladı: "Karıncalar senin debdebene dalıp da teşbihlerini unuturlar diye söyledim.” Devamını Nemi suresinden öğreniyoruz: "Süleyman, onun bu sözüne tebessüm ile gülerek dedi ki: 'Ey Rabbim! Beni; bana ve ana babama verdiğin nimetlere şükretmeye ve razı olacağın salih ameller işlemeye sevk et ve beni rahmetinle salih kullarının arasına kat!"' (Nemi, 27/19.) Onun bu duası kendisi ile beraber ailesinin de karınca dahi olsa hiç kimseyi kırmamasının, incitmemesinin ifadesiydi. Büyükk saltanat ve taht sahibi olan Hz, Süleyman, mahlûkata gösterdiği şefkati ve rikkati ile gönüllerin de sultanı olarak dilden dile anılır oldu: Kimseyi dil- teng-i âzar etme sultanlık budur Kalb-i mûr-ı taht-gâh eyle Süleymanlık budur (Yahya Nazim Efendi)
Sayfa 48 - Dr. Laima Levent Abul
...Senin debdebini görür, seyre dalarlar da, Allah'ı zikretmeyi unuturlar...
Neml Suresi'nin 18-19. âyetlerinde Süleyman Peygamber, karınca vâdisine geldiği zaman, bir karıncanın karıncalara "Yuvanıza girin, Süleyman ve ordusu sizi çiğnemesin." diye bağırdığını; Süleyman (a.s) duyunca gülümsediği anlatılır. Ârifler bu hadise şu rivayeti de eklemişlerdir: " Süleyman, 'ben bir peygamberim, hiç sizi çiğner miyim' demiş. O bağıran karınca da : ' Maksadım başka idi. Senin debdebini görür, seyre dalarlar da, Allah'ı zikretmeyi unuturlar; onun için bunları söyledim, der. İslami edebiyatta, büyüklük ile zavallılık bu âyete dayanılarak Süleyman ve karınca ile simgelenmiştir."
Sayfa 168