TEHANU.URSULA K.L.GUIN .23 NISAN 2020 MALATYA
yerdeniz serisinin 4.kitabi TEHANU dil olarak diğer serilerine göre oldukça farklıydı. Konu olarak daha durağan fantastik öğelerin daha az kullanılması ve üstü kapalı diyaloglar sanki bir plani olmadan daldan dala atladığı olaylar ilk üç kitabındaki ritmi yakalayamadığı gibi oldukça bulanık da kalmış.
Yanık yüzlü kız therru Tenarin koruması altında incitilmis, tecavüze uğramış bir ejdera kızıdır. Kadınların sosyal yasamdaki yerini her firsatta sorgulamayi kendine görev bilmiş Ursula k.l. guin bu konudaki hassasiyetini Therru nun içinde gizlediği o yakıcı ejderhanın gücüyle anlatırken " aa evet biz değerleyiz, güçsüz olduğumuz sürece " diyaloğu erkeklerin kadınlara bakış açısını ursulanin gözünden özetler. Ötelenmiş, örselenmiş therru ile onu koruması altına almış Tenar in sevgiyle iyileştirdiği Therru erkek olarak bir tek Ged den korkmaz çünkü ; GED Tenar için de Therru için de , Ursula için de bir erkekte bulunmasını ıstediği sevgi, şefkat kadına üstün değil eşit bir ruhtur.
TehanuUrsula K. Le Guin · Metis Yayınları · 20172,699 okunma
Ged ve Tenar için farklı bir maceranın sunulduğu kitap aslında üçüncü kitapla final yapmasına rağmen sonradan üç kitap daha eklenerek devam eden serinin ilk devam kitabı.
Serinin en sevdiğim kitabı buydu. Diğerlerine göre daha feminist bir açıdan yaklaşıyor. Ataerkil düzeni sorguluyor. İktidarı erkek olarak tanımlayan yapıyı çözüyor. Büyünün erkek olarak cinsiyetleştirildiği toplumda asıl gücün sistemin dışında tutulan bireylerde yani kadınlarda, engelli bireylerde veya çocuklarda var olduğunu gösteriyor.
TehanuUrsula K. Le Guin · Metis Yayınları · 20172,699 okunma
Serinin bu kitabı biraz insan ömrünün ikinci baharıyla ilgiliydi. Kendinize biçtiğimiz roller ve onları yaptıktan sonra geriye ne kaldığıyla ilgili. Çocuk istismarı ve toplumun buna bakışı, mağduru suçlayışı işlendi. Gücün ve kontrolsüzlüğün insanı nasıl yozlaştırdığı, suçun nasıl normalleştiği ama biri karşı koyunca karşı durmanın da nasıl yayıldığı anlatıldı. Kadın ve erkeğin rolleri ve bazı adaletsizlikler üzerine konuşuldu.
Kafamı kurcalayan bir şey var; kitapta hep bir erkek ya da büyük güç kadını ve çocuğu beladan kurtarıyor. Kadınlar hep dayanıklı, sabırlı, bakan, çalışkan rolde ama hiç kahraman değiller. Küçük fikirleriyle günü kurtarmıyorlar. Acaba yazar bunu fark etmeden mi kurgulamış yoksa bir çeşit kadın erkek dengesinden mi bahsetmiş? Son olarak serinin dördüncü kitabı ilk iç kitabın aksine sembolizm ve dolaylı anlatım içermiyordu. Çocuk istismarını en sert biçimde anlatmak için özellikle mi tercih etmiş yoksa araya zaman girdiği için dili mi değişmiş merak ettim.
Bu saydıklarımdan ötürü serinin favori kitabı değil ama çok sevdiğim anlar oldu; Ateş başında ya da Ogion’un evinde geçen zamanlar; yas süreci ve kadınların dayanışması…
TehanuUrsula K. Le Guin · Metis Yayınları · 20172,699 okunma
Canım Ursula. Öyle bir kitap yazmış ki, biz kadınlara çıkın kabuklarınızdan demiş sanki. Görünürde mitolojik bir kitap olan Tehanu öyle güzel feminizmi hissettiriyor ve yaşatıyor ki, insana kendini sorgulatıyor. Yerdeniz serisinin son kitabı bu. 2 ve 3 bekliyor sırada. Ve dedikleri kadar varmış aslında.
Bu kitap gerçekten serinin tonunu kırıyor. Daha yavaş, daha sakin ama duygusal olarak çok daha derin. Güç gösterilerinden çok insanların kırılganlığı, özellikle de kadın karakterlerin yaşadıkları ön planda. Tenar’ın hayatı, seçimleri ve Tehanu ile olan bağı beni bayağı etkiledi. Okurken aksiyon aramıyorsun ama duygusal olarak içine işliyor.
TehanuUrsula K. Le Guin · Metis Yayınları · 20172,699 okunma