Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ûs

Reklam
Ûs yorumladı.
246 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
22 günde okudu
Türkiye'de Kapitalizmin Gelişimi
Türkiye'de Kapitalizmin GelişimiHikmet Kıvılcımlı
8.5/10 · 26 okunma
Ûs bir yorumu yanıtladı.
Uzun bir aradan sonra şifremi hatırladım, merhabalar. 🙂
Pelin okurunun profil resmi
Hoş geldinizz
Ûs okurunun profil resmi
Hoş bulduk. :)

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
1900’lerde Amerikalı zenciler, eğitim bakımından Rus köylüsünden daha ileri durumdaydılar, çünkü yarım asır önce Amerikan halkı tarafından şiddetle desteklenen kölelik, artık etkili değildi. Rus halkı, eğer ülkelerinde daha çok okur - yazar insan bulunmasını, eğer ülkelerinin kültür yönünden daha gelişmiş olmasını istiyorsa, işbaşındaki hükümeti devirmeliydi. Şagov'un yapacağı konuşma için kaleme aldığı bir yazısında İlyiç, Rusya'nın eğitim bakımından daha ileri bir ülke olabilmesi için büyük toprak sahiplerinin m ülklerine el konularak bunların köylülere verilmesi gerektiğini söylüyordu. O günlerde, “Eğitim İçin Ne Yapılabilir?” adıyla yazdığı bir makalede İlyiç, Amerikada’ki kütüphanelerin nasıl kurulduğunu ve düzenlendiğini ayrıntılı bir şekilde ortaya koyuyor ve aynı şeylerin Rusya'da da yapılması gerektiğini belirtiyordu. Haziran ayında yazdığı “İşçi Sınıfı ve Yeni Malthusçuluk” adlı makalesinde şöyle diyordu:
Odak Yayınevi - Yeni Devrimin Atılım Yılları (1911-1914) - III. Krakovi (1912—1914)
Ûs okurunun profil resmi
... “Bizler babalarımızdan daha iyi savaşıyoruz. Çocuklarımız ise bizden de iyi savaşacaklar ve kazanacaklar. İşçi sınıfı yokolmuyor; mücadele içinde büyüyor, olgunlaşıyor, güçleniyor, daha güçlü örgütler kuruyor, aydınlanıyor ve çelikleşiyor. Bizler; kölelik, kapitalizm ve düşük üretim söz konusu olunca kötümseriz ama işçi sınıfı hareketi ve bunun hedefi söz konusu olunca son derece iyimseriz. Yeni eğitimin temelerini bizler atıyoruz ve çocuklarımız bunu tamamlıyacak.” (Eserleri, Cilt 19, s. 206)
Ülkemizde daha önce dayanılmaz bir baskı altında yaşıyan ulusların, kültürel yönden hızlı bir gelişme içinde olduklarını görüyoruz. Bugün Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği sınırları içindeki ulusların giderek daha da yakınlaştıklarını görüyoruz. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğindeki sayısız ulus, sosyalist düzenin ortak temelleri üzerinde birleşiyorlar.
Odak Yayınevi - Yeni Devrimin Atılım Yılları (1911-1914) - III. Krakovi (1912—1914)
Ûs okurunun profil resmi
#182678917 Ayrıca Stalin, dillerin korunması politikasını yürürlüğe koydu.
Reklam
İlyiç başka bir adam olmuştu. Sinirleri daha sağlamdı. Daha yoğun bir çalışma yapabiliyor ve şim di Rus işçi sınıfı hareketinin ortaya koyduğu görevler üzerinde daha çok düşünüyordu. Onun, içinde bulunduğu bu ruh hali, belki en İyi Mayıs ayı başlarında Herzen’in anısına yazdığı bir makale ile açıklanabilir. Bu makalede İlyiç’den çok şey vardı, Ilyiç'in heyecanı kişiyi kavrıyor ve onu bir heyecan dalgısı içinde sürüklüyordu. Makalede şöyle diyordu: “Herzen’in anısını tazelerken, Rus Devriminde etkili olan üç kuşak, üç sınıf gözlerimizin önüne geliyor. Soylular ve toprak sahipleri, Dekabristler [Aralıkçılar], Herzen. Bu Devrimcilerin çevresi dardı. Halktan son derece uzaktılar. Ama başardıkları iş, kaybolup gitmedi. Dekabristler Herzen’i uyandırdılar. Herzen de devrimci ajitasyonu geliştirdi. “Bu devrimci ajitasyonlar, Çernişevski'den başlıyarak Narodnaya Volya kahramanlarına kadar, halktan gelme bir çok devrimci tarafından tekrar ele alınmış, genişletilmiş, kuvvetlendirilmiş ve çelikleştirilmiştir. Mücadelecilerin çevresi daha genişlemiş, bunların halkla ilişkileri daha sıkı hale gelm iştir. Herzen bunlara; “gelecekteki fırtınanın genç öncüleri" demişti. Ama, henüz fırtınanın kendisi ortada yoktu.
Odak Yayınevi - Yeni Devrimin Atılım Yılları (1911-1914) - II. 1912 Yılı Başları
Ûs okurunun profil resmi
“Fırtına, kitlelerin hareketidir. Sonuna dek, biricik devrimci sınıf olan işçi sınıfı, 'halk kitlelerinin başına geçti ve milyonlarca köylüyü devrimci bir mücadele için yetiştirdi. Bu fırtına ilk kez 1905’de patladı. İkinci patlamanın hazırlıktan ise gözlerimizin önünde gelişiyor." (Eserleri, Cilt 18, s. 14-15) Vladimir İlyiç, bu yazıyı yazmadan yalnızca bir kaç ay Önce Anna llyiniçna’ya, üzgün bir ifadeyle, “Bundan sonraki devrimi görecek kadar yaşayıp yaşamıyacağımı bilmiyorum," demişti. Ve şimdi yaklaşan fırtınayı, kitlelerin hareketini bütün varlığı ile hissediyordu.
3.272 öğeden 6 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.