Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Utkan Çelik

Utkan Çelik
@utkanismyname
Ankara
13 okur puanı
Aralık 2019 tarihinde katıldı
Utkan Çelik
Bir kitabı okumaya başladı
Peygamberliğin İspatı
Peygamberliğin İspatıAltay Cem Meriç
9.7/10 · 640 okunma
Reklam
328 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Bir Başka Din: Tasavvuf
Bir Başka Din: TasavvufCemre Demirel
8.8/10 · 603 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"Bir insan sahiden de kendisine bakarak Allah’ın varlığını görebilir. Örneğin, Descartes’ın Allah’a inanma yolu da bu olmuştur, Descartes çok kısa bir özetle; “Etrafımdaki şeyler gerçek mi değil mi emin olamıyorum, fakat ben bütün bunları düşüneiliyorum, düşünebilmem sayesinde de ‘ben’ olduğumu hissedebiliyorum, yani düşünüyorum o halde “var”ım. Peki ben var olabildiysem ve bunları düşünebiliyorsam, hatta bir de sonsuzluk ve mükemmellik gibi aslında bilmemin mümkün bile olmadığı şeyleri de düşünebiliyorsam, bu fikirleri birisi benim zihnime önceden yerleştirmiş olmalı, bu varlığın bir kaynağı olmalı” şeklinde bir mantık örgüsüyle Tanrı inancına ulaşır."
Sayfa 283
"Fransız matematikçi Laplace son derece mekanikçi bir yaklaşımı dile getirdi. Eğer herhangi bir zeka bütün madde parçacıklarının herhangi bir andaki konumunu bilirse, hiçbir şey belirsiz kalmaz, hem gelecek hem de geçmişi açıkça görebilirdi. Bu dünya görüşüne de Determinizm deniyor."
Sayfa 263
Reklam
"Barok dönemin tipik bir sloganı vardı: 'carpe diem'. Yani 'gününü gün et!' Yine çok söylenen bir başka Latince söz de şuydu: 'memento mori'. Bunun anlamı da, 'öleceğini unutma!' Hayatın keyfini çıkartmayı tasvir eden bir resmin köşesinde bir de iskelet görebiliyordun. Barok döneme birçok bakımdan gösteriş ve budalalık hakimdi; ama madalyonun öbür yüzüyle, her şeyin geçici oluşuyla, yani etrafımızdaki güzelliklerin bir gün ölüp çürüyeceğiyle ilgilenenler de çok fazlaydı."
Sayfa 258
Peki Arabi’ye göre Kur’an’daki sırları sadece keşif ehli bu yüce şeyhler anlıyorsa ve avamın Kur’an’dan anlayabilecekleri sınırlıysa, bu başka ne anlama geliyor, bir düşün bakalım... Bu, şu demektir güzel kardeşim: Kur’an’ı okuma! Okusan da anlayamazsın, onun yerine şeyhine bağlan, zira o senin anlayamadıklarını anlıyor Kur’an’dan. Sen okursan ya birazını anlayacaksın, ya da yanlış anlayacaksın, sen Arabi gibi yüce zatları dinle. “Şeyhi olmayanın şeyhi şeytandır” sözünün çıkış noktası da bu öğretidir. Bu kişiler, tıpkı dosdoğru yola kurulup insanlara tuzaklar kuracağını söyleyen İblis gibi, Allah’ın biricik kitabı olan Kur’an’ı insanlara okutmamak için ellerinden geleni yapmışlardır ve hala da yapmaktadırlar. Ve bu sayede şeyhlerin doğruları müritlere öğretilir, bu öğretilenler günümüze gelenek yoluyla aktarılır ve ortaya çıkan bu şeyh, veli, zart zurt dininin adı İslam olur. Müslümanların bugünkü hali de ortadadır.
Sayfa 80
Ramtha özetle der ki, sen Tanrı’sın ve Tanrı kendisini cezalandırmak için mi cehennem diye bir yer yaratacak? Tanrı kendini cezalandırır mı hiç? Evet, gerçekten de kendi içerisinde tutarlı bir argümandır bu. İroni yapmıyorum, gayet ciddiyim. Eğer adına “insan” dediğimiz varlık aslında Tanrı’ysa, cehennem diye bir yerin olması saçmadır, çünkü bu
Sayfa 62
"Günümüzün en yaygın hastalıklarından birisi; bilim adamlarının felsefi ve subjektif yorumlarının da, insanlar tarafından nesnel gerçekliklermiş gibi algılanmasıdır."
Sayfa 56
İkiz Kule saldırılarından beri Müslümanlara potansiyel terörist gözüyle bakılan Amerika’da, bu Mevlana nasıl bu kadar popüler olabildi? sanıyorsun? Mevlana’nın İslam’la zerre kadar alakası mı var zannediyorsun? Mevlana binlerce yıllık ruhçu öğretinin temsilcilerinden biridir güzel kardeşim. UNESCO, bizim Celaleddin’in kara kaşı kara gözü hatrına mı 2007’yi “Mevlana Yılı” ilan etti zannediyorsun?
Sayfa 52
Reklam
Pavlus’un Hristiyanlığı’nda kominyon ayini, bir başka adıyla şarap ekmek ayini vardır. Kominyon ayininde müminler şarap içer ve içilen bu şarap İsa’nın kanıdır. Müminler ekmek yer ve bu ekmek İsa’nın etidir. Peki müminler neden İsa’nın kanını içer, etini yer? Çünkü İsa Tanrı’nın oğlu olduğu gibi aynı zamanda panteist öğreti çerçevesinde Tanrı’nın ta kendisidir, zaten günümüz Hristiyanlarının bile büyük çoğunluğu bu sebeple İsa’nın Tanrı olduğuna inanır ve ona “Rabbimiz” der. E dolayısıyla İsa’nın kanını içip etini yemek, İsa’yla bir olmaktır ve İsa’yla bir olmak ise Allah’la bir olmak, Allah’la bütünleşmektir. Geldik mi yine aynı yere, Allah olmaya?
Sayfa 32
Sen seçilmiş adam değilsin merak etme, senin içinde doğduğun toplum nihai doğrulara sahip yüce bir toplum değil. Zaten kendi emeği ve çabasıyıla hiçbir şey elde etmeyen her tembel, her uyuşuk insan da buna inanır, böyle yaşar. Toplumu tarafından kendisine öğretileni sorgulamaksızın sahiplenir ve savunur. Biri Sanskritçe “Aham Brahma asmı” demiş, biri Arapça “Enel Hakk” demiş, arada zerre kadar fark yoktur. İkisi de “Ben Allah’ım” demektir.
Sayfa 31
Hallac-ı Mansur ve Seyyid Nesimi gibi kimi sufiler “Ben Allah’ım” deyip öldürülünce de, zalimden mazlum durumuna terfi ettiler insanların gözünde. Zira hak etmedikleri bir ceza aldılar. Bu hep böyledir, "haddi aşan ceza zalimi, insanların gözünde mazlum yapar".
Sayfa 29
Tasavvufun görünüştek? “sevgi, aşk, ne olursan ol gel, iyilik güzellik heleloy” imajını tamamen unutun, zira insanlara bu şekilde hitap etmeyen neredeyse hiçbri görüş yoktur. O işin imaj kısmıdır. Tasavvufun temeli direkt vahdet-i vücud anlayışıdır (ki bir de vahdet-i şühud vardır fakat ona ilerleyen bölümlerde değineceğiz). Vahdet-i vücud,
Sayfa 21
105 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.