Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
156 syf.
5/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Emperyalizm Kapitalizmin En Yüksek Aşaması
Tekelleşme ve neticesinde finansal kapitalizm. Özellikle finans alanında tekelleşmenin getirdiği sorunları o zamanlar tespit edebilmişler. Sermaye piyasalarının yeterince gelişmemesi büyümenin önünde en büyük engellerden biri dolayısı ile kalkınmanın da bir engeli. Halka arzlarda nitelik yerine nicelik önemli olduğunda büyümeye katkıda bulunacak gerçek girişimcilerin dışlanması göz önüne alınırsa finansal kapitalizmin ve finansal tekelleşmenin etkileri daha iyi anlaşılabilir. Enflasyonun nedeni bu tekelleşme ve rekabet eksikliği. Marksist/Sosyalist teorinin, özellikle tekelleşme, güncellenmiş versiyonu. Yazıldığı döneme ait tespitler yer alıyor. Bu tespitler ile Marksist düşüncenin haklılığı iddia ediliyor. Tabi Çin'in bölüşülmesi vb bazı tahminler günümüzde pek tutmamış gibi. Tıpkı sosyalizmin İngiltere'de ortaya çıkacağı tahmini gibi. Lenin'in Marx'ın düşüncesine katkı yaptığından söz edilir, bu kitapta ideolojik bir katkı pek göremedim daha çok Marx'ın düşüncelerinin güncel tespitleri mevcut. "...İngiltere ve Emperyalizm adlı yüzeysel bir kitabın yazarı Victor Berard....." yazarın dediği gibi bazı kitaplar çok yüzeysel bu kitapları okumak yerine daha verimli kitapları okumak amacıyla, başkalarının okuma deneyimlerinden faydalanmak için 100Kitap gibi sitelere ihtiyaç var. Böylece yazarları daha kaliteli kitap yazmaya yönlendirebiliriz.
Emperyalizm
EmperyalizmVladimir İlyiç Lenin · Sol Yayinlari · 1992401 okunma
"
Vladimir İlyiç Lenin
Vladimir İlyiç Lenin
emperyalizmin kapitalizmin "en yüksek aşaması" olduğunu söylemişti. Yani emperyalizm ancak kapitalizm çağında mümkün olabilir. Emperyalizm aşamasındaki kapitalizmde artık ekonomiye egemen olan güç tekeller, holdinglerdir. Her sektör esas olarak üç beş büyük firmanın kontrolündedir. Kapitalizmin bu aşamasında mali sermaye giderek güçlenmiş ve sanayi sermayesi ile iç içe geçmiştir, yani bankacılık, borsacılık gibi faaliyetler önem kazanmıştır. Ve az önce söylediğim üzere klasik sömürgecilikte önemli olan mal ihracıyken, emperyalizmde önemli olan sermaye ihracıdır. Yani kapitalistler ülke içi yatırımların sınırlarına geldiklerinde yurtdışında yatırım yaparlar, kendilerine yeni ve daha karlı yatırım alanları, pazarlar bulmaya çalışırlar. Emperyalizmle birlikte büyük devletler dünya pazarlarını paylaşmışlardır ve işte hem İtalya'da hem de Almanya'da faşistler, İtalyan ve Alman kapitalizminin geldiği aşamada, emperyalist paylaşım mücadelesinin gerisinde ve dışında kaldıklarını görmüşler ve emperyalist bir politikayı savunmuşlardır."
Yordam Kitap
Reklam
384 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Herkese merhaba,Lenin’in Seçme Yazılar isimli eserinden bahsetmek istiyorum. Bu kitap, insanlık tarihindeki en büyük devrimci teorisyenlerden ve örgütçülerden biri olduğu genel olarak kabul gören V. İ. Lenin'in eserlerinden bölümleri bir araya getiriyor. Komünizm: Bir Çocukluk Hastalığı, Nisan Tezleri, Sosyalizm ve Din, Sosyalizm ve Savaş, Emperyalizm; Kapitalizmin En Yüksek Aşaması, Devlet ve Devrim...) önemli kesitleri içeren bir kitap... 1917-1924 yılları arasnda ilk başkanlığını yaptığı yeni Sovyet devletinin temellerini atmış, dünya işçi hareketinin yeni öncü örgütü olarak "lll. enternasyonel"i kurmuştur.Tarihin en büyük devrimcilerinden biri ve Marx sonrası dönemin en etkili sosyalist düşünürü olarak kabul edilir.Marx’ın kuramlarına yaptığı katkılardan dolayı komünist hareketler genellikle marksizm-leninizm olarak anılmıştır.Lenin çeşitli dönemlerde yayınlanan yazılarından oluşan bu kitabı okumanızı tavsiye ederim.
Seçme Yazılar - Devrim, Demokrasi, Sosyalizm
Seçme Yazılar - Devrim, Demokrasi, SosyalizmVladimir İlyiç Lenin · Yordam Kitap · 201130 okunma
156 syf.
9/10 puan verdi
Vladimir İlyiç Lenin • Emperyalizm (Kapitalizmin En Yüksek Aşaması)
Kitabı okuduğunuzda göreceksiniz ki Lenin'in en büyük amacı; kapitalizmin uzlaşmaz sınıf çelişkilerinden proleter bir dünya devrimi oluşturup toplumsal sınıf karşıtlıklarının olmadığı insan toplumunun tarihsel oluşumuna öncülük etmek. Lenin, Marksizm üzerine kurulmuş politik ve ekonomik bir teori olan Leninizm'in de kurucusudur. Leninizm, Marksizmin çağın gereklerine göre hem kuramsal hem politik hem de ekonomik alanda, temel ilkelere bağlı kalarak yeniden uyarlanması olarak anlaşılır. Leninizm kavramı, yeni olgular ve yeni bilimsel gelişmeler doğrultusunda Marksizmin yeniden üretilmesi gereği üzerinden değerlendirilir ki Marksizmin devrimci ve bilimsel özüne uygun olarak geliştirilmesi tek koşuldur.
Emperyalizm
EmperyalizmVladimir İlyiç Lenin · Sol Yayinlari · 1992401 okunma
384 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Lenin'in önemli eserlerinden/yazılarından ( Rusya'da Kapitalizmin Gelişmesi, Ne Yapmalı, Bir Adım İleri İki Adım Geri, Sosyal Demokrasinin Demokratik Devrimde İki Taktiği, "Sol" Komünizm: Bir Çocukluk Hastalığı, Nisan Tezleri, Sosyalizm ve Din, Sosyalizm ve Savaş, Emperyalizm; Kapitalizmin En Yüksek Aşaması, Devlet ve Devrim...) önemli kesitleri içeren bir kitap... Kitap yazıları tarihlerine göre 8 bölüme ayırmış; her bölümden önce tarihsel koşullar ve siyasi tartışmalar hakkında bilgi verilmiş; ki bu da eseri/yazıyı, Lenin'i, Leninizm'i okumayı ve anlamayı çok kolaylaştırıyor... Bir başucu kitabı, Lenin okurken yararlanılacak önemli bir kaynak...
Seçme Yazılar - Devrim, Demokrasi, Sosyalizm
Seçme Yazılar - Devrim, Demokrasi, SosyalizmVladimir İlyiç Lenin · Yordam Kitap · 201130 okunma