Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Abdülkadir Budak

Abdülkadir BudakAhşap Anahtar yazarı
Yazar
6.1/10
26 Kişi
118
Okunma
10
Beğeni
3.321
Görüntülenme

Hakkında

Abdülkadir Budak 23 Nisan 1952’de Sivas’ın Hafik ilçesinde doğdu. 1959’da babasının sağlık durumu bozulunca ailece Ankara’ya yerleşildi. İlk ve orta okulu burada okudu. Sincan Lisesini bitirdi. Maddi olanaksızlar yüzünden yükseköğrenimini tamamlayamadı. Devlet memuru olarak Kayseri ve Malatya’da uzun yıllar görev yaptıktan sonra 1994'te emekli olup Ankara’ya yerleşti. Kayseri’de bulunduğu sıralarda şair arkadaşlarıyla birlikte Ozanca ve Hakimiyet Sanat dergilerini çıkardı. Dergicilik serüvenine uzunca bir aradan sonra 12 sayı çıkan Şiir Odası da eklendi (2000). “Kırık Dallar” adlı ilk şiiri Mayıs 1970 tarihli Defne dergisinde çıktı. 1970 Kuşağı şairleri arasında, geleneksel şiirin imgelerini başarıyla yeniden dile getiren bir şair olarak değerlendirildi. Ötekine bakar gibi “kendine bakmanın şiiri”ni yazdığı ileri sürülen Budak için “şaşırtıcı buluşları, dengeli ironisi ve humoruyla yeni kuşak içinde özgün bir yeri olan bir şair” denildi (Ataol Behramoğlu). Şiirlerini, şiire ilişkin yazılarını Varlık, Yazko Edebiyat, Türk Dili, Yusufçuk, Adam Sanat, Yeni Biçem, Defter, Yasakmeyve başta olmak üzere çeşitli dergilerde yayımladı. 35 yıldır aralıksız olarak şiirle uğraşan Budak Ankara’da yaşıyor. Yapıtları: Şiir: Geçti İlkyaz Denemesi (1978), Şimdi Yaz (1980), Gömleğim Leylâ Desenli (1981), Sevdanın Son Kerem’i (1985), İmzası Gül (1993; 1994 Ceyhun Atuf Kansu ve Orhon Murat Arıburnu Şiir Ödülleri), Yanlış Anka Destanı (1994), Aşk Beni Geçer (1997; 1998 Halil Kocagöz Şiir Ödülü), Endişeli Fesleğen (1999), Ahşap Anahtar (2000), Ev Zamanı (2002), Sana Bakmak (2004), İşaretler (Seçmeler, 2006). Çocuk Edebiyatı: Bir Gül Çocuk (1981; 1982 Türk Dil Kurumu Çocuk Yazını Ödülü), Kuşların Alfabesi (1997; 1988 Sıtkı Dost Çocuk Edebiyatı Ödülü –dosya ile).Düzyazı: Ayna Sandım Şiiri (1998).
Unvan:
Türk Şair, Yazar
Doğum:
Hafik, Sivas, Türkiye, 23 Nisan 1952

Okurlar

10 okur beğendi.
118 okur okudu.
2 okur okuyor.
39 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
***** İnsanı bir bütün olarak ve kav­ramsal düzeyde tartışan tek bilgi alanı felsefedir. *****
Sayfa 11 - Edebiyatçılar DerneğiKitabı okudu
Hasan Ali Yücel
Filozof, "bilginin basitçe vücuda gelişini öğreten psikoloji veya hakikatin hatadan ayırd edilişini anlatan mantıkla yetinmeyip, onları aşarak bilginin kendisini ve salt hakikatin ne olduğunu araştıracaktır." "Filozof, mâlûmat toplaması bakımından bilgine, o mâlûmat ve duyuşları tertiplemesi yanından da sanatkâra benzer." "Filozof, içinde yaşanılan topluluğun istikbâline dair endişeleri kendi varlığında şuırlandıran adamdır."
Sayfa 17 - Edebiyatçılar DerneğiKitabı okudu
Reklam
Hasan Ali Yücel
Dem çekip dururuz, ayrıyız gülden; Bu fani dünyaya geldik, geleli! Hastayız nidelim, içten, gönülden; Ruhumuz sarhoştur, aşkımız deli. Hüsne dil bağladık geçtik güzelden, Sevmeyiz bu dehrin boş kavgasını. Yazımız böyleymiş, rindiz ezelden; Tutmayız ölenin bizler yasını. Sundukça sakimiz bize paynamei Mamur olur gönül, olsak da harap.
Sayfa 110 - Edebiyatçılar DerneğiKitabı okudu
Türk hümanizmasına giden yol, anadilin toprağından geçecektir. Yabancı söz değerlerinden arınmış, kendi öz değerlerine kavuşmuş bir Türkçeden . . . Sözvarlığını yabancı ögelerin doldurduğu bir dille çağdaş ve ulusal bir eğitim de gerçekleşemez. Gerçek anlamda aydınlanmaya da ulaşılamaz.
Sayfa 76 - Edebiyatçılar DerneğiKitabı okudu
Felsefe, insan gerçeğini doğru olarak kavrama çabasıdır.
Bu çabayı göstermeden insanla bütünleşmek olası de­ğildir. Felsefede insan insanı ya da kendini üç boyutlu bir zamansallıkta; dünde, bugünde ve yarında ve üç boyutlu bir uzamsallıkta, bütün bir dünya içinde tanımaya yönelir. Bu yönelim insana insan olma koşullarını kazandıracaktır.
Sayfa 12 - Edebiyatçılar DerneğiKitabı okudu
"Unutulmuş kitapların Raftaki sızısıydı Yazın yağan karların Babamdı yansıması.." |
Abdülkadir Budak
Abdülkadir Budak
🌿
-neden?
Neden hiç kimse bir insanı bir şehirde kalacak ya da bir şehri terk edecek kadar sevmiyor?
Abdülkadir Budak
Abdülkadir Budak
Reklam
Sana Bakmak
Göğe bakmak gibi bir şeydi anlaşılan Açık mavi bir göğe, gündüz yıldızları olan
Abdülkadir Budak
Abdülkadir Budak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
72 syf.
9/10 puan verdi
Hayata tutunduk dediğimiz aşkla, sevgiyle dizelerindeki şirinlerle dolu bir kitap,
Abdülkadir Budak
Abdülkadir Budak
bu kitaptaki şiirlerini öteki hayatlara aşk duygusuyla dokunma isteği içinde yazmış, hayata başka bir bakış başka pencere açmış aşka , hayata kısaca..
Sana Bakmak
Sana BakmakAbdülkadir Budak · Can Yayınları · 20048 okunma
88 syf.
7/10 puan verdi
Abdülkadir Budak ismini biraz araştırmaya başladığımızda karşımızda hayatını şiire adamış bir isim çıkıyor. Yazdığı şiir kitaplarının yanı sıra şiir dergileri de çıkarmış. Kızını da kitabı olan bir şair olarak yetiştirmiş. Bu kitap bütünüyle babasına adanmış ve baba-oğul ilişkisi tüm yönleriyle ele alınmış. Okuruna yer yer ironik diliyle güzellikler yaşatan, okunası kitaplardan.
Ahşap Anahtar
Ahşap AnahtarAbdülkadir Budak · Can Yayınları · 200023 okunma
72 syf.
3/10 puan verdi
Maalesef bu eseri de beğenemedim. Şiir beğenilmesi zor bir şey bana göre. Her şiir de bana hitap etmiyor. Alta biraz alıntı bırakıyorum... İnsan bir yalnızlıktır, yastıkta ayrı bir baş İnsan bir sessizliktir kalın gürültülerde.
Ev Zamanı
Ev ZamanıAbdülkadir Budak · Can Yayınları · 200210 okunma