Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Adam Smith

Adam SmithMilletlerin Zenginliği yazarı
Yazar
8.5/10
217 Kişi
1.050
Okunma
302
Beğeni
17,9bin
Görüntülenme

Adam Smith Gönderileri

Adam Smith kitaplarını, Adam Smith sözleri ve alıntılarını, Adam Smith yazarlarını, Adam Smith yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ortak çıkar bireylerin insanlıklarına dayalı değildir;bencilliklerine dayalıdır.
Milletlerin Zenginliği
Milletlerin Zenginliği
Bu çocuk büyüyüp de yetişkin olduğu zaman önünde sonunda aklı ve mantığı korkunun ve endişenin pençesinde boş yere debelenecek zaten.
Sayfa 18
Reklam
İşçilerin çoğu bir hafta işsiz yapamaz; bir ay işsiz geçinebileni pek az; bütün bir yıl işsiz yaşayabileni ise yok gibidir.
Son!
Bay Hobbes'un dediği gibi zenginlik güçtür. Ancak büyük bir servete sahip olan ya da bunu başaran kişinin, sivil ya da askeri herhangi bir siyasi gücü ele geçirmesi ya da varisi olması şart değildir. Belki de serveti ona her ikisini de elde etme olanağını sağlayabilir; ancak yalnızca bu servete sahip olması da ona mutlaka bir şey kazandırmaz.
Ne var ki, bütün ülkelerde, insanlar sonunda karşı konulamaz nedenlerle, bu iş için diğer tüm mallardan ziyade metalleri tercih etmeye kararlı görünüyorlar. Metaller yalnızca diğer mallar kadar az kayıpla muhafaza edilemezler (hiçbir şey onlardan daha az dayanıksız değildir), aynı şekilde herhangi bir kayıp olmadan herhangi bir sayıda parçaya
3
Üçüncü ve son olarak, herkesin, uygun makinelerin kullanılmasıyla ne kadar emeğin kolaylaştırılıp kısaltılabileceğinin bilincinde olması gerekir. Herhangi bir örnek vermeye gerek yok. Bu nedenle, emeği bu kadar kolaylaştıran ve kısaltan tüm makinelerin icadının, başlangıçta işbölümünden kaynaklanmış gibi göründüğünü belirtmekle yetineceğim.
Reklam
2
İkincisi, genellikle bir işten diğerine geçerken kaybedilen zamandan tasarruf etmenin sağladığı avantaj, ilk bakışta hayal edebileceğimizden çok daha fazladır. Farklı bir yerde, oldukça farklı araçlarla yürütülen bir işten diğerine çok hızlı geçmek mümkün değildir. Küçük bir çiftliği işleyen bir kır dokumacısının tezgâhından tarlasına, tarlasından tezgâhına geçerken epey zaman kaybetmesi gerekir. İki meslek aynı atölyede yürütülebildiğinde zaman kaybı hiç şüphesiz çok daha az olur. Ancak bu durumda bile oldukça dikkate değerdir. Bir adam genellikle elini bir işten diğerine çevirirken biraz gezinir. Yeni bir işe ilk başladığında nadiren çok istekli ve içten davranır; dedikleri gibi aklı buna gitmiyor ve bir süre iyi bir amaca başvurmak yerine önemsiz şeyleri tercih ediyor. Her yarım saatte bir işini ve aletlerini değiştirmek ve elini neredeyse her gün yirmi farklı şekilde kullanmak zorunda olan her taşra işçisinin doğal olarak veya daha doğrusu zorunlu olarak edindiği aylak aylaklık ve tembel, dikkatsiz çalışma alışkanlığı. Bu durum onu ​​neredeyse her zaman tembel ve tembel kılar ve en acil durumlarda bile herhangi bir gayretli uygulamadan aciz hale getirir. Bu nedenle, beceri eksikliğinden bağımsız olarak, tek başına bu neden, onun yapabileceği iş miktarını her zaman önemli ölçüde azaltmalıdır.
1
İşbölümü sonucunda aynı sayıda insanın yapabileceği iş miktarındaki bu büyük artış, üç farklı durumdan kaynaklanmaktadır; birincisi, her bir işçinin maharetinin arttırılması; ikincisi, genellikle bir iş türünden diğerine geçerken kaybedilen zamandan tasarruf sağlanması; ve son olarak, emeği kolaylaştıran ve kısaltan ve bir kişinin birçok kişinin
Emeğin üretken güçlerindeki en büyük gelişmeler ve bunların yönlendirildiği veya uygulandığı her yerde kullanılan beceri, maharet ve muhakeme yeteneğinin büyük bir kısmı, işbölümünün sonuçları gibi görünüyor. İşbölümünün toplumun genel işlerindeki etkileri, bazı özel imalathanelerde işbölümünün nasıl işlediği dikkate alındığında daha kolay anlaşılacaktır. Genellikle bazı önemsiz durumlarda en ileri noktaya taşındığı varsayılır; Belki de bu, daha önemli olan diğerlerine göre gerçekten daha ileri taşındığından değil: ama az sayıda insanın küçük ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bu önemsiz imalatlarda, işçilerin toplam sayısının zorunlu olarak az olması gerekir; ve işin farklı dallarında çalışanlar çoğu kez aynı çalışmahanede toplanıp aynı anda izleyicinin görebileceği bir yere yerleştirilebiliyor. Tam tersine, halkın büyük çoğunluğunun büyük ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olan büyük imalathanelerde, işin her farklı dalında o kadar çok sayıda işçi çalıştırılır ki, bunların hepsini aynı çatı altında toplamak imkansızdır. çalışma evi. Tek bir şubede çalışanlardan daha fazlasını aynı anda nadiren görebiliriz. Bu nedenle bu tür imalatlarda iş, daha önemsiz nitelikteki imalatlara göre çok daha fazla sayıda parçaya bölünebilse de, bölünme o kadar da açık değildir ve dolayısıyla çok daha az gözlemlenmiştir.
Okulda R. Malthus (1766-1834) Keynes'in "efektif talep" dediği kavramı "effectual demand" terimini kullanarak kabul etmemişti.
Reklam
"Milletlerin Zenginliği" kitabı bu bireysel çıkarla ulusal çıkar arasındaki uyum anlayışını yansıtıyordu.
A.Smith'in "Milletlerin Zenginliği" kitabı da iktisat düşüncesi tarihinde bir başyapıttır, Karl Marx'ın "Kapital"i, J. M. Keynes'in "Genel Teori"si gibi doruklarda yer alan yapıtlardan biridir.
Kendi ahlak felsefesi ilkelerine "Milletlerin Zenginliği" kitabında yer vermese ve doğa yasası anlayışı öncelik ve ağırlık taşıyor olsa da, Smith'in temelde bir ahlak felsefecisi olduğunu unutmamak gerekir.
Doğal özgürlük ilkesine göre insanlar kendi çıkarlarını izlemekte serbest olmalıdır.
Zaten çağdaşı D. Hume (1711-1776) dış ticaret fazlasının, para arzı genişlemesi yaratmasıyla ortaya çıkacak otomatik sürecin, bunu tersine çevirecek değişimler getireceğini göstermişti.
1.244 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.