Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Auguste Comte

Auguste Comteİslamiyet ve Pozitivizm yazarı
Yazar
7.2/10
22 Kişi
194
Okunma
95
Beğeni
9,9bin
Görüntülenme

Hakkında

Sosyolojinin babası olarak tanımlanmaktadır. Fransa'nın Montpellier kentinde doğdu. Katolik bir aileden gelen Comte, ailenin üç çocuğundan biriydi. Babası vergi dairesinde memur, annesi ise ev hanımıydı. Auguste Comte, sosyoloji ismini öne süren ilk sosyologtur. "Sosyoloji neden diğer bilim dalları gibi bir dal olmasın" tezini savunarak sosyolojinin temelini o zamanlarda attı. Ayrıca felsefede pozitif düşünce üzerine de çalışıyordu. Daha sonraları fizik, gökbilim ve kimya ile de uğraştı. Ayrıca Comte yaşadığı çağda altı bilimden söz etmiştir: Fizik, matematik, kimya, biyoloji, sosyoloji ve astronomidir. Sosyolojiyi bunların üstünde görmüştür.
Tam adı:
Isidore Marie Auguste François Xavier Comte
Unvan:
Fransız sosyolog, matematikçi ve filozof
Doğum:
Montpellier, Fransa, 19 Şubat 1798
Ölüm:
Paris, Fransa, 5 Eylül 1857

Okurlar

95 okur beğendi.
194 okur okudu.
4 okur okuyor.
226 okur okuyacak.
6 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
''Bilimleri ve ahlakı yeniden düzenleyin, aynı anda toplumu yeniden örgütlemiş olacaksınız.''
...dünyayı yöneten de, altüst eden de fikirlerdir.
Sayfa 233 - Sanat KitabeviKitabı okudu
Reklam
İnsan zekası bir aracı olmadan, bütün olayları gözleyebilir; gözleyemeyeceği tek olay vardır: kendisi.
Notlar, Çeviri: Cemil Meriç.Kitabı okudu
Çünkü herhangi bir düşünce, ancak tarihi sayesinde iyice anlaşılabilir.
Sayfa 217 - Sanat KitabeviKitabı okudu
Bütün bilimsel teorilerin esas konusu: olayları kolaylıkla kavrayabileceğimiz bir düzene koymaktır.
Sayfa 239 - Sanat KitabeviKitabı okudu
Pozitivizm(Olguculuk)
Metafizik unsurlar kanıtlanamaz, gözlemlenemez, denetlenemez. Dolayısıyla felsefeden atılmalıdır.
Auguste Comte
Auguste Comte
Reklam
Auguest Comte’un Din Tanımı
Auguest Comte evrimci ilerlemeci din yaklaşımında insanlar ilerlemeci aşamada belirli süreç içinde Monoteizm’e erişmiş ve Monoteizm de evrimini tamamladıktan sonra pozitivizme ve son olarak insanlık dinine erişmiştir. A Comte’un temel din anlayışı”insanlık dinidir.” İlkesini ise “başkaları için yaşamak” olarak ifade eder.
Auguste Comte
Auguste Comte

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
396 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Yıllardır dincileri ikna edemediğimiz tek nokta. Başka zaten ateist felsefeyi çökertecek delil yok ellerinde gelir gelir bunları sorarlar. Koskoca Celal Şengör de çıkar salağa 2+2'yi anlatmaya kalkar sonra gene halkın düşünce yapısı değişmez. Din diye taptıkları kendi toplumu olan bu sözde müslüman kesim (!) Gagavuz Türkleri'ne sırf Hristiyan diye kendi cemaatinden bakmaz. Gider Arapları mültecileri doluşturur. Neyse lafı fazla gündeme değindirmeden anlatayım. Bilimdeki pozitivizm ile dindeki dogma yasalar aynı şey değil. Gökten inme bilgilerle kabataslak nicelik ve nitelikleri kapsayan pozitif bilim ve felsefe nasıl aynı olsun? Gelin şu olaya şöyle bakalım. Cami ve klisenin görevi aynı. İkisi de tanrıya ibadet etmek için var. Peki neden camide resim biblo yok? Klisede var. Ya da neden Kuran'da deveden bahsedilmiş de bir kutup ayısından bahis yok? Dinin evrensel olduğunu kabul etmişseniz o zaman Hristiyanlık Müslümanlık ayrımı yapmazsınız. Etmiyorsanız da toplumsal geleneksel bir inanışa sırf siz din diyorsunuz diye bilim de buna he diyip alkış çekemez. Nitelikli bir dindarken şu kitaplarla beraber deist agnostik bir bakış açım oldu. :) Bilmiyorum yâni size de aynı etkiyi yapmaz umarım. Comte okuyun mutlaka ama güzeldir.
Pozitivizm İlmihali
Pozitivizm İlmihaliAuguste Comte · Maarif Basım Evi · 19529 okunma
59 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Auguste Comte sosyoloji ile bilgiye ancak bilimsel metodlarla ulaşılacağını savunan ve 1845'ten itibaren insanlık dinine dönüşen pozitivizmin öncüsüdür. Bu din maneviyatı reddeden ve bu dünyayı kurtarmayı hedefleyen bir "din"dir. teolojik ve metafizik hallerden geçen ve gelmiş geçmiş her türlü dini bağrında toplayıp hepsini aşan "yeni din" sonunda pozitif din olacaktır. bu dinin tanrısı insanlık, peygamberi bilim adamları ve mucizeleri ise ilmi keşiflerdir. İbadet üstün bir varlığa tapınarak değil insanlığın gelişimi için çaba sarf edilerek yapılır. Kitabta tanzimat fermanı'nın baş aktörlerinden Mustafa reşit paşa'ya yolladığı mektupla bir çağrıda bulunup pozitivizmide davet etmeside geçiyor bu baya beni şaşırttı açıkçası islamiyet ile pozitif bilimler arasındaki bağları bu kitapta daha derinlemesine ve soyut şekilde bulmak isterdim kitabı bu açıdan beğenmedim herkese keyifli okumalar dilerim
İslamiyet ve Pozitivizm
İslamiyet ve PozitivizmAuguste Comte · Dergah Yayınları · 201791 okunma
258 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
İnsanoğlu, geçmişten beri başına gelen olayların tanımını bilimde bulamayınca ya teolojiye ya da metafiziğe sarılır. Çareyi gökten inme bilgilerde ya da yöresel inanışlarda arar. Bu bir yobazlıktır. Nasıl ki doğru sulama yapmazsak, ağaçları korumazsak kuraklık oluşursa başımıza gelen felaketler de yine kendi elimizledir. Yağmur duasına ya da
Pozitif Felsefe Dersleri
Pozitif Felsefe DersleriAuguste Comte · Sanat Kitabevi · 196765 okunma