Ayşe Gül Altınay

İşte Böyle Güzelim yazarı
Yazar
8.3/10
50 Kişi
170
Okunma
9
Beğeni
1.671
Görüntülenme

Ayşe Gül Altınay Gönderileri

Ayşe Gül Altınay kitaplarını, Ayşe Gül Altınay sözleri ve alıntılarını, Ayşe Gül Altınay yazarlarını, Ayşe Gül Altınay yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Devletin yerine getirmesi gereken yükümlülükleri kadınların “dayanışma” adına kısıtlı olanaklarla ve büyük bir özveriyle yerine getirmeye çalışmaları sürdürülebilir olmadığı gibi siyasi olarak da sorunludur.
Eski kanunda kadına yönelik cinsel şiddet içeren suçlar, “genel ahlak ve aile düzenine ilişkin suçlar” olarak algılanıyordu. Bu bakış açısı, namus gerekçesi ile işlenen suçlarda ceza indirimine olanak sağlıyor, tecavüze uğrayan kadınların tecavüz edenle evlenmesi halinde suçlunun ceza almamasına izin veriyordu.
Reklam
Bu dönemin ikinci önemli kampanyası Türk Ceza Kanunun 438. maddesine karşı yürütüldü. 438. Madde fahişelere tecavüzde ceza indirimi getiriyordu. Anayasa Mahkemesi bu maddenin Anayasa'daki eşitlik ilkesini ihlal etmediğine dair karar verince, kadınlar İstanbul, Ankara, İzmir ve Adanada kararı protesto eden gösteriler düzenlediler . Bu kampanyanın arkasında şöyle bir feminist politika vardı: “Sadece bir takım kadınlara iffetsiz dendiği için bu karara karşı çıkmıyoruz. Biz sözde iffetli kadınlar da bu bölünmeyle evlere hapsediliyor, denetleniyor, devamlı bir tehditle kapatılıyoruz. Sokağa çıktığımız zaman bizim iffetimiz sorgulanacaktır. Bu bütün kadınlara yönelik şiddetin meşrulaştırılmasıdır.”
Türkiye'de de kadın hareketi kadına karşı şiddete bir başkaldırı olarak gelişmiştir. 1987'de “kadının sırtını sopasız, karnını sıpasız bırakmamak gerek” atasözüne atıfla eşinden dayak yiyen hamile bir kadının açtığı boşanma davasını reddeden Çankırı'da bir yargıca kadınların açtıkları manevi tazminat davasından bugüne hareketin itici gücü kadınların aile içi şiddete isyanı olmuştur.
Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının var olan potansiyellerini gerçekleştirmelerinin önündeki en önemli engellerden birisi olmaya devam etmektedir. Özellikle kız çocukları ve kadınlar, çekirdek aile içinde, geniş aile bağlamında, sokakta, okulda ve iş hayatında fiziksel, ekonomik, psikolojik ve cinsel şiddete maruz kalmakta; yaşanan şiddetin kız çocuklarının okuyamamasından kadınların toplumsal hayata etkin katılamamalarına, kadınların çocuklarına uyguladıkları şiddetin artmasından istenmeyen evliliklere, sakatlıklardan ölümlere kadar çok kapsamlı sonuçları olmaktadır.
Düzenlediğimiz "Kadına Şiddete Hayır" ve "İstanbul Sözleşmesi Yaşatır" Okuma Etkinliği #80024404 kapsamında paylaşılan incelemeler, alıntı ve iletileri bu gönderinin altında toplayalım. İstanbul Sözleşmesi: 1. #80342642 2. #80282852 3.
Reklam
597 öğeden 371 ile 380 arasındakiler gösteriliyor.