Bejan Matur, (d. 14 Eylül 1968 Pazarcık), şair, yazar.
14 Eylül 1968 tarihinde Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi Maksutuşağı Köyü'nde doğdu. Ortaokul ve lise eğitimini Gaziantep'te tamamladı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu.
İlk kitabı Rüzgâr Dolu Konaklar ile 1997 yılında Halil Kocagöz Şiir Ödülü ve Orhan Murat Arıburnu Şiir Ödülünü kazandı. Şiirleri Adam Sanat, Defter, Ekin Belleten ve Yazıt dergilerinde yayımlandı. Şiirlerinden yapılmış bir seçki 2004 yılında "The Temple of a Patient God" adıyla İngiltere'de Arc yayınevi tarafından, Almanca-Fransızca diğer bir seçki ise Winddurchwehte Herrenhauser adıyla 2006'da Lüksemburg'ta PHI yayınevi tarafından yayımlandı. Bir süre Zaman Gazetesi'nde dil, Alevilik, Kürt Sorunu gibi çeşitli konular üzerine yorum yazıları yazdı. 2008 yılında kurulan Diyarbakır Kültür Sanat Vakfı'nın kurucu başkanıdır. Rudaw gazetesinde haftalık köşe yazıları yazmaktadır.
Sen uykudan söz ederken;
İki rüyada büyümüş biri gibi kalbim bölünüyor.
Çünkü bir sabahtır sonunda bizi uyandıracak olan...
Çünkü tarih açmıştır yaraları bir kez
Öfkenin başladığı kabuklar
İncelmiştir çoktan.
Hangi sözle anlatacağız acıyı,
Hangi dilde bağışlanmayı dileyeceğiz?
Bize saf bir başlangıç gerekli kelimelerin gün doğumunda.....
Kimsenin soluğu kesmiyor soluğumu
Otların dilinden anlayan bir kadın tanıyorum
Kuyuların gözlerinden öpen.
Toprağın dilsiz neminden bana ulaşan buğu
Biliyor,
0 gece ölebilirdim seninle
Hiç inceleme yapmayacaktım ama kimse hakkında bir iki kelam da bulunmayınca üzerime vazife edindim :)
İyisiyle kötüsüyle bir iki bir şey diyeceğim.. Bejan Matur Kürt sanatçı şair. İlk defa bir kitabını okuyorum. Okurken yabancı bir atmosfer sezmiştim... Dilininin farklı bir atmosferi havası vardı. Kendimden bir parça bir şeyler edindim.
Dilinin özgünlüğü ve sadeliği kendi ruhunu ve acılarını yansıtıyor. Kendisine ait bir üslubu var. Başlarken sesinliyorsunuz.
Bir milletin acıları var desem mübalağa etmiş olamam. Samimiyet ve dürüstlük. Şair dilinde sade bir üslubu şiar edinmesinin sebebi acılarını herkese duyurmakmış bunu anlıyoruz. Bazı şairler nasıl daha zor olunduğunu bilmediği için basittir ve bazıları da bunu doğru bulmadığı için. Ama Matur'un acısı var belli derdi sıkıntısı elemi var. Anlatması gereken çığlığı sesi var. Bunu da duyurmak istemiş.
Hakkında birkaç yazı okudum ve kalemini Fürug ve Sepheri ile özleştiriyorlar. Belli ki acılarınıda. Ben o şairleri okumadım ama az çok edebiyatla ilgilenen biri olarak hakkında bir iki şey biliyorum.
Evet Bejan Matur her şeyiyle özgün ama canımı sıkan bir şey vardı ki bu beni üzdü. Doğrudan Allah lafzını kullanıp haşa bir de insan özellikleri yüklemesi beni açıkçası üzdü. Diğer Tanrılardan bahsetseydi bir şekilde anlardım. Ama Allâh, deyip gördüm, uyandı, su içti, başını çevirdi vb. Haşa. Bunları görmek hoş olmuyor. Edebiyatın, sanatın, kalemin bu olduğunu düşünmüyorum ve bunu görünce de buğz ediyoruz...
"Yaşayan en sevdiğim birkaç kadın şairden biridir Bejan Matur." diyordum, bu kitabını okuyunca da fikrim güçlendi. Tekrar tekrar okuyorum...............................
Aşk OlmayanBejan Matur · Everest Yayınları · 201693 okunma
Kader Denizi Sözün bittiği yer.. `Kader Denizi Hiçliğin Ölümün.. Günümüzün en önemli sorunlarından göçmenlik konusuna değiniyor, Avrupa'da bir gelecek bulmak umuduyla yola çıkıp, Akdeniz'de boğularak hayatını kaybeden Asyalı ve Afrikalı göçmenlerin konusunu ele alan bir şiir kitabı.. Kader Denizi'nin sessiz görüntüleri aslında çok fazla şey anlatıyor okuyucuya.. .. Seslerini hiçbir zaman duyuramayacak ve bizim de hiçbir zaman seslerine kulak vermeye zamanımızın olmadığı insanlar adına konuşan güçlü bir şiirle karşı karşıyayız, okunacak en güzel ve en anlamlı şiir eserlerinden bir tanesi..