Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cemal Kafadar

Cemal KafadarKim Var İmiş Biz Burada Yoğ İken yazarı
Yazar
Çevirmen
8.6/10
156 Kişi
622
Okunma
66
Beğeni
5bin
Görüntülenme

Cemal Kafadar Sözleri ve Alıntıları

Cemal Kafadar sözleri ve alıntılarını, Cemal Kafadar kitap alıntılarını, Cemal Kafadar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Nedir bu dünyanın hali? Nedir bu insanların çekişi?” Sorularının peşinden gitmek isterseniz tarihle ilgilenmeğe başlamışsınız demektir. Burada maksat, çekilmiş çileleri, yaşanmış zulümleri tekrar tekrar terennüm etmek değil. İnsanların hayata nasıl anlam ve zevk, derinlik ve eğlence kattıklarını, kendilerine özerk yaşama ve ifade alanlarını açtıklarını, üreticiliklerini ve yaratıcılıklarını sergilediklerini, hınzırlıklarını ve hergeleliklerini anlamak da bu işin parçası, hatta -Cioran’ın affına sığınarak- benim tercihimdir, ama tosladıkları ve ördükleri duvarları, çektikleri ve çektirdikleri kahırları unutmadan.
Sayfa 15 - MetisKitabı okudu
Kendine Ait Bir Roma
Vatanların ilk doğuşu ne kadar bulutludur? Hangi kütle vatanını seçmekte serbest olmuştur? Yer yer akan sel sularına, kaynak sularına benzeyen insanların, yer yer toplanıp coğrafyanın yatağına, kabına göre biçim almasından tesadüfün oyunları ne kadar büyüktür! Türkmenler Hazer’in şimalinden geçselerdi, şimdi kim bilir hangi dinde, hangi yerde idik?
Sayfa 134 - metis yayınları
Reklam
“Sonuç olarak tarih; toplum(sosyoloji) ve insan bilimleri (psikoloji) arasında kendine salıncak kurmayı yeğledi."
"İnsan kalbi" der Tanpınar, "başkalarının duygularına ancak kendi tecrübeleri nisbetinde açıktır."
Sayfa 15
Reklam
Rüya yorumlanmadığı sürece bir şey söylemiş sayılmaz.
Sayfa 142
Hiç yani ((:
Duyguların da tarihi mi olur? derseniz, edebiyat okumanızı, mesela Oğuz Atay'ı okumanızı öneririm: "Moralim bozuldu, diyordu cahil herif; öyle plastik terlik giyen birinin morali olurmuş gibi.”
Yunus gibi ölüm gerçeği ve ahiret üzerine düşünmek isteyenler felsefeye yönelse gerektir, Karacaoğlan gibi hayat ve dünya üzerine düşünmek isteyen ise tarihe .
Reklam
İnsan kalbi" der Tanpınar, "başkalarının duygularına ancak kendi tecrübeleri nisbetinde açıktır.
Kanuni Sultan Süleyman Habsburglarla bir barış anlaşması akdettiğinde ve bu anlaşmaya sadık kalmak istediğinde , Mihaloğlu' na Habsburg topraklarına akınlar yapmaktan kaçınması emredildi. Bu emrin Mihaloğlu için ifade ettiği anlam, sık sık İstanbul'un bu kısmındaki meyhanelere gitmesine sebep olan şarap düşkünlüğü yüzünden Galatalı Cafer olarak bilinen bir kadı ve şair Nihali nükteli bir benzetmeye sıkıştırmıştır : " Mihaloğlı'na uçda sancak virüp uç işletme diyü yasak itmek, bana Galata ' yı [Galata kadılığı ] virüp şarab içme dimeğe benzer."
Sayfa 249 - Birleşik.
547 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.