Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cengiz Gündoğdu

Cengiz GündoğduEstetik Kalkışma yazarı
Yazar
Çevirmen
5.3/10
9 Kişi
23
Okunma
8
Beğeni
2.197
Görüntülenme

Hakkında

Lise mezunudur. 1983 yılından 1990 yılına kadar arasında Varlık dergisinde yardımcı yayın yönetmeni olarak çalıştı. 1990 yılından itibaren İnsancıl Yayınları'nın ve bu yayınevinin aylık kültür ve sanat dergisi İnsancıl'ın genel yayın yönetmeni olarak çalışmaktadır. İnsancıl'ın atölye faaliyetlerinde felsefe, estetik ve yazarlık hakkında seminer vermektedir. Cengi Gündoğdu, haftada bir TELE1 televizyonunun internet sitesinde köşe yazıları yazmaktadır.
Unvan:
Türk eleştirmen, yazar
Doğum:
İstanbul, 1943

Okurlar

8 okur beğendi.
23 okur okudu.
3 okur okuyor.
27 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
J. London, "Yol" adlı eserinden:
Köpeğin önüne atılan bir kemik iyilikseverlikten sayılmaz. Sen de köpek kadar aç olduğunda kemiğin köpekle paylaşılmasıdır iyilikseverlik.
Sayfa 538Kitabı okudu
Reklam
Biliyor musunuz, gülünç olmak bence bazen güzeldir, hatta çok güzeldir. insan o zaman birbirini daha çabuk bağışlar, daha çabuk barışır. İnsan bir anda her şeyi anlayamaz, yani işe mükemmelden başlanamaz. Mükemmele ulaşabilmek için önce pek çok şeyi anlayamamış olmak gerekir!
Sayfa 553Kitabı okudu
Ben seni bilirim: Beni bırakıp gittiğine şimdi utanıyorsundur. Ama sen istediğin kadar kaçmış ol, bugün sana kayanın dibinde söylemeye karar vermiş olduğum sözlerin birinden bile vazgeçmeyeceğim, hepsini yazacağım. (...) sende, gerçek bir sevgilinin Tanrı diye baktığı erkeğe beslediği korku dolu şefkati, derin saygıyı görmedim. Şaşma, meleğim, ben de aşkı inceledim, ben de gönlümün uçurumlarına sondamı attım. Seni iyice incelediğim için güvenle söyleyebilirim: Sen sevmiyorsun.
Sayfa 191Kitabı okudu
Marks'ı dinleyelim:
Belirli bir alanın özgürlüğünü savunmak için, hatta anlamak için, o alanın dış ilişkilerinden değil, özsel karakterinden yola çıkmalıyım. Ama basın kendi karakterine bağlı mı, doğasının soyluluğuna uygun davranıyor mu, basın kendisini bir ticaret düzeyine indirecek denli özgür mü? Yazar, kuşkusuz, yaşayabilmek ve yazabilmek için kazanmalıdır, ama asla kazanmak için yaşamamalı ve yazmamalıdır.
Yalçın Küçük'te keskin görüye bir örnek daha. "Adalet Ağaoğlu, Bir Düğün Gecesi'nde kahramanı Ömer'i net biçimde öldüremedi; yazarken tartışıyorduk, bu topluma üsten bakan ve giderek sorumsuzlaşan aydını sevmedim, yaşamamasını önerdim, Adalet'in elinden gelmedi. Benim türümden planlamacı ve benim türlümden eylemci idi, ama kararsızdı, kurguya göre yaşayabilir olması için ölmesi gerekiyordu, demek ki, kararsızlara eğilimi eskiye gidiyor. Kıyamadı; sonunda öldü mü ölme di mi, anlayamadım. Ölmediği için 'yaşayabilir' diyemiyorum. Şolohov'un, bir kolhozdaki sınıf arkadaşına anlattığı Don Kıyısında Hasad'ın ölümsüz karakteri ölünce birkaç gün yemek yemediğini hatırlıyorum. Çünkü 'yaşıyordu.' Davidov'un ya şayıp yaşamamasının Sovyetler Birliği'nde de tartışıldığını sanıyorum, ama bana göre, Şolohov'un buradaki kurgusunda, yarattığı tipin eserin sonunda ölmesi, karakterin yaşanabilirliğinin kanıtı olmaktadır."
Sayfa 171Kitabı okudu
Kim vahşi!
Kim Vahşi? Sevdiğim bir fıkra var. Şöyle. Beyaz adam "yamyam"a, "Monşer," diyor, "çok vahşisiniz. iğreniyorum sizden. insanı öldürüyorsunuz, sonra oturup bir güzel yiyorsunuz. iğrenç. Vahşet" "Yamyam" şaşırıyor. "Ama" diyor, "siz de insan öldürüyorsunuz" Beyaz adam, hiddetle, "Evet, öldürüyoruz. Ama sizin gibi yemiyoruz, monşer" "Yamyam " daha çok şaşırıyor. Şaşkınlıktan küçük dilini yutacak neredeyse ... "Yani siz, öldürdüğünüz insanı yemiyor musunuz? " Beyaz adam, öfkeli, "Elbette yemiyoruz. Biz savaşta milyonlarca milyonlarca insan öldürdük. Ama bir tekini bile yemedik. Ama siz ... Olmaz monşer ... Vahşet bu" " Yamyam" son derece üzgün. "Demek bir tek insan bile yemediniz" diyor, "Peki ama onca insanı niye öldürdünüz? .. Vahşet" eleştiri kitabından
Cengiz Gündoğdu
Cengiz Gündoğdu
Aydınlanma İçin Kalkışma
Aydınlanma İçin Kalkışma
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
207 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Ne zaman şiir okusam içim açılır, sözcükler umudum olur. Cengiz Hoca’nın bu kitabı uçsuz bucaksız dağlardan akıp geliyor, ışıl ışıl bir suya dönüşüyor önümde... Sözcükler yüreğimin koyaklarında gürül gürül... Taş ve kaya dolu yollarımı açıyor, yürüyoruz ormanlıklara doğru... Ben iç dünyasını okura açan, kendisiyle
Ekmek
EkmekCengiz Gündoğdu · İnsancıl Yayıncılık · 20064 okunma
250 syf.
·
Puan vermedi
Özellikle Türkiye'ye (ülke okurlarına) çok uygun olan bir girişiyle dikkati çekiyor kitap. "Kapital çok satılan, az okunan, hiç anlaşılmayan bir yapıttır." Gerçekten de öyle değil mi? En kaliteli(!) solcuların bile okuyup anlamakta zorlanacağı( hiç anlamadığı diyemiyorum. Daha iyimser yaklaşmalıyım) bir eser değil mi
Kapital'in Mantığı
Kapital'in MantığıCengiz Gündoğdu · Tekin Yayınevi · 20191 okunma
948 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Okumakta Öğrenilir
Beğendim. Kitap nasıl okunur. Okumadan önce bilmeniz gerekenler. Okurluğun başlangıç kitabıdır diyebilirim. Nesnel okumadan, nesnel bakışa geçiş için şart. Okumak ve nasıl okumak...
Estetik Kalkışma
Estetik KalkışmaCengiz Gündoğdu · İnsancıl Yayınları · 20127 okunma