Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Erik Jan Zürcher

Erik Jan ZürcherModernleşen Türkiye'nin Tarihi yazarı
Yazar
Derleyen
8.3/10
270 Kişi
1.179
Okunma
68
Beğeni
6bin
Görüntülenme

Erik Jan Zürcher Gönderileri

Erik Jan Zürcher kitaplarını, Erik Jan Zürcher sözleri ve alıntılarını, Erik Jan Zürcher yazarlarını, Erik Jan Zürcher yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Selânik'te Cemiyet merkez-i umimîsine yakın çevreler -Ziya Gökalp, Ömer Seyfettin, Ali Canip vb, - revaçtaki kozmopolitliği şiddetle eleştirerek "Türkçü'lüğü yaymaya girişti.
SİF Osmanlı gerçeklerine pragmatik bir yaklaşım gösteriyordu; bu yaklaşım, Avusturya-Macaristan Marxistlerinin yaklaşımına çok yakındı, zaten Selâniklilere onlar esin kaynağı olmuşa benzerler.
Reklam
Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın Doğuşu
"Doğmakta olan yeni Türk devletinin esas niteliği bu sırada henüz oldukça belirsizdi. Osmanlı saltanatı hemen hemen bir yıl önce kaldırılmıştı. Ülke, sadece meclis başkanını değil bakanları, daha doğrusu vekilleri de doğrudan seçmiş olan Millet Meclisi tarafından yönetilmekteydi. Meclisle Halife Abdülmecit Efendi arasındaki anayasal ilişkiler
Sayfa 200 - İletişimKitabı okudu
"1930'larda İslam'ı ulusallaştırmak ve modernleştirmek için hükümetin teşvik ettiği girişimler olmuş, ama bu "Türk reform" seçkinlerin küçük bir bölümünün ilgisiyle sınırlı kalmıştı. Bu reformun en açık tezahürü, Arapça ezanın yerini, 1932'de devlet konservatuvarı tarafından bestelenen Türkçe ezanın almış olmasıydı."
Sayfa 227 - İletişimKitabı okudu
464 syf.
·
Puan vermedi
·
40 günde okudu
Modernleşme ekseninde yapacağınız okumalarda bernard lewis ile erik jan zurcher'in eserleri baş ucu kitaplarınız olmalıdır. Kitap Osmanlı'nın modernleşme çabalarının mimarlarından Sultan III. Selim ile başlayıp Ak partinin 2014 dönemine kadar anlatım yapıyor. Yakın tarihe ilginiz varsa kitabın ufuk açıcı olması nedeniyle kesinlikle öneriyorum ancak müellifin bakış açısı zaman zaman insanı rahatsız etmiyor değil. İyi okumalar dilerim.
Modernleşen Türkiye'nin Tarihi
Modernleşen Türkiye'nin TarihiErik Jan Zürcher · İletişim Yayınları · 2011900 okunma
1908'deki Jön Türk Programı
Böylesi bir "liberallik," Jön Türk siyasetinin gerisindeki gerçek dürtüleri merak eden Serez'deki Yunan konsolosunu da çok şaşırtmıştı.
Reklam
Makedonya Sosyalist Grubu
Ayrıca, sosyalistlerin şunu her zaman akıllarında tutmaları gerekiyordu ki, özgürlüğe kavuşmanın ardından, ülkede bir toplumsal devrim savaşımına girilmeliydi.
Yurtseverlik ve Anti-Emperyalizm
Türkler açısından, Meşrutiyet rejiminin başlıca çabalarından biri, kapitülasyonlar adıyla bilinen, eşitsiz antlaşmaların boyunduruğundan kurtulmaktı.
Resmî ideolojiye göre, hükümdarın ve hizmetindekilerin ana görevi, İslâm cemaatini dış dünyaya karşı savunmak ve İslâm toplumu içerisinde adaleti sürdürmekti. Adalet ve onun sağlanmasında devletin rolü, Osmanlı toplum düşüncesini anlamanın anahtarıydı.
Demokrat Parti ve Laiklik Meselesi
Son derece saldırgan bir muhalefetle, ağırlaşan bir ekonomik bunalımla, kentli ve okumuşların desteğinin azalmasıyla karşı karşıya kalan DP, 1957 seçimlerinde kimi zaman, CHP’lileri komünist ve dinsiz diye tanımlayarak ve Demokratların zamanında açılmış cami ve imam hatip okullarının sayısından övünçle söz ederek, dini inanç ve duygulara seslenmişti.
Sayfa 269
Reklam
Demokrat Parti ve Laiklik
Adnan Menderes, bilhassa seçim kampanyaları sırasında, İslami duygu ve düşüncelere hitap ediyordu. DP’nin 1958 deki parti kongresinde şöyle demişti: “İnkılap softalarının yaygaralarına ehemmiyet vermeyerek ezan-ı Muhammediyeyi Arapçalaştırdık. Mekteplere din derslerini kabul ettik. Radyoda Kur’an okuttuk. Türkiye devleti Müslümandır ve Müslüman kalacaktır.” Oysa aynı DP, ülkenin yönetiminde ya da yasalarının çıkartılmasında İslama daha büyük bir rol vermeye çalışmıyordu.
Sayfa 269
Demokrat Parti’nin Çekincesi
Bu İsmet Paşa saplantısı, seçim başarılarına rağmen Demokrat liderlerinin kendilerini güven içinde hissedememelerine yol açıyordu.
Sayfa 259
Atatürk Devrimleri
Bu girişimler, saltanat ve hilafetin kaldırılması ve Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte, Kemalist reformların ilk dalgasını oluşturuyordu. Açıktır ki bunlar, hukuk ve eğitim sistemini epeyce laikleştirmiş olan Tanzimat ve İttihatçı reformların bir uzantısıydı.
Sayfa 206
Heterodoks bir cemaat olarak Aleviler genellikle, hilafetin ve geleneksel Sünni ( ortodoks ) düzen taraftarlarına karşı Cumhuriyetin laik eğilimlerini destekliyorlardı. Kendi açılarından haklı nedenleri vardı, çünkü Sünniler arasında Aleviler aleyhindeki önyargı derinlere kök salmıştı; bugün de öyledir.
Sayfa 204
“… Bugünkü kapitalist dünyasında yalnızca iki olanak vardır: soymak ya da soyulmak…”
1.017 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.