Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Firdevs Güneş

Firdevs GüneşTürkçe Öğretimi Yaklaşımlar ve Modeller yazarı
Yazar
Editör
8.8/10
5 Kişi
55
Okunma
2
Beğeni
1.191
Görüntülenme

Firdevs Güneş Gönderileri

Firdevs Güneş kitaplarını, Firdevs Güneş sözleri ve alıntılarını, Firdevs Güneş yazarlarını, Firdevs Güneş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çocuk dili 16 yaşına kadar geliştirmektedir. Ancak bu süre dil bilgisi öğretimi için yeterli olmamaktadır. Çoğu zaman dil bilgisi kuralları ezberlenmektedir. Bu durum çok zaman almakta ve ezberlenenler kısa sürede unutulmaktadır.
Ders kitaplarında, etkinliklerde ve görsel sunu resimlerinde çok renk kullanırken öncellikle 4 çeşit renk seçilmelidir. Bunlar öncelik sırasına göre siyah, sarı, kırmızı ve mavi renkler olmalıdır.
Reklam
Araştırmalara göre yazı yerine grafik şekiller zihne daha kolay yerleşmekte ve unutulmamaktadır. Öğrenciler birçok cümle okumak yerine bir grafik ile şekil inceleyerek konuyu daha kolay anlatmaktadır.
Araştırmacılar bir grup yetişkine kolejden mezun olduktan 10 yıl sonra kolejde okudukları ders kitaplarının kapaklarını, resimli ve yazılı sayfalarını göstererek ne hatırladıklarını sormuşlar. Elde edilen bulgulara göre yetişkinlerin çoğunun kitabın sözel bilgilerini unuttukları ancak resimlerini çok iyi hatırladıkları saptanmıştır.
Çeşitli araştırmalar yapan Abraham Moles, resimlerin bilimsel bir sıralamasını yapmıştır. Bu sıralamaya göre derslerde ve etkinliklerde öncelikle kullanılacak resim tipini fotoğraf, resim ve şema şeklinde sıralamaktadır.
Simgesel bellek, kalıcı ve dayanıklı bir bellektir. Kaydedilen her bilgiyi yıllarca saklamakta ve istenildiğinde bir film şeridi gibi göz önüne gelmektedir.
Reklam
Çocuklara ezberi değil anlamayı öğretmemiz gerek.
Araştırmalarda anlama öğretimi yapılan sınıflardaki öğrencilerin üst düzeyde başarılı oldukları belirtilmiştir.
Eskiden olduğu gibi " Okumak anlamaktır." denilmemekte, tam tersine "anlamak için okumak" denilmektedir.
Çocuğun dikkat süresinin kısa olduğu ve bellek gelişiminin yetersiz olduğu dönemde, dil ve zihinsel gelişim ve kelime öğrenme üst düzeyde olmaktadır.
Araştırmalar çocukların iki altı yaş arasında 2000 ile 2500 arası kelimeyi bildiklerini göstermektedir.
Reklam
Araştırmalar çocukların doğum öncesinden itibaren kelime tanımaya başladıklarını belirtmektedir.
Bitişik eğik yazı öğretimi ile resim ve müzik derslerinin öğretimleri arasında ilişki bulunmaktadır.
Çocuk, bu ipuçlarından hareketle kelimeyi resim gibi tanımaktadır. Bu okuma öncesi bir durumdur. Örneğin üç yaşındakı bir çocuk şişenin üzerindeki "süt" kelimesini tanıyarak ailesini şaşırtabilir. Bu bildiğimiz anlamda okuma değildir. Çocuk "süt" kelimesini harflerin yazılış biçiminden, renklerinden, kelimenin genel görüntüsünden vb. tanıyabilmektedir. Harflere dayalı bir taruma söz konusu değildir. Çocuğun bu şekilde tanıdığı kelime sayısı çok değil, sık gördüğü birkaç kelimeyle sınırlıdır.
72 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.