Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İhsan Aksoley

8.0/10
11 Kişi
51
Okunma
1
Beğeni
1.976
Görüntülenme

Hakkında

(1899-31 Ekim 1975) 1899’da Üsküdar’da dünyaya gelmiştir. Kuleli Askeri Lisesi’nde eğitimini gören İhsan Aksoley, Telsiz Telgraf Teğmeni olarak, 1917’de denizaltı gemisiyle Kuzey Afrika’ya gitmiştir. Mondros Mütarekesi’nin ilânından sonra 26 Mart 1919’da önce Tunus’ta, sonra İtalya’da enterne edilmiş, Eylül 1919’da memlekete dönmüştür. Milli Mücadele döneminde İstanbul’dan Anadolu’ya silah, malzeme ve insan kaçırmış, daha sonra Anadolu’ya geçmiştir. Cumhuriyet döneminde Türk Silahlı Kuvvetleri’nde çeşitli rütbelerde görev yapmış, Tuğgeneral rütbesiyle emekli olmuştur.
Unvan:
Tuğgeneral rütbesiyle emekli olmuştur
Doğum:
Üsküdar, 1899
Ölüm:
31 Ekim 1975

Okurlar

1 okur beğendi.
51 okur okudu.
1 okur okuyor.
25 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Boğazdan hafif sabah rüzgarı esiyordu. Çanakkale'de Türkiye mağlup olan, fakat bugün kendilerini muzaffer sayan şımarık milletlerin teknelerindeki bayraklar dalgalanmaya başladı.
Sayfa 110 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Reklam
1. Dünya savaşında Almanların yenilmesi bizi Alman nüfuzu altında yaşamaktan kurtarmıştır.
"Anne, on beş günlük tahtelbahir seyahatinden, Otranto boğazından geçerken yirmi üç parça İngiliz ve İtalyan zırhlısının hücumundan, birçok zamanlar Türksever Traplusgarblıların arasında tek başıma bir Türk olarak senelerce beraber yaşadıktan, deve üzerinde yaptığım binlerce kilometre yolculuktan ve özellikle Traplusgarb' ın Hums cephesinde kalpağımı delip geçen kurşundan sonra bugün sana kavuşmamda, senin ettiğin duaların tesiri var."
"Nazarımda yine âfâk siyeb-fâm oluyor Sanırım gurbet elinde yine akşam oluyor"
Sayfa 55 - İhsan AksoleyKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
192 syf.
10/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Eser,isminde geçen sırdaş kelimesinin karşılığını veremiyor. Eser, daha çok milli mücadele dönemi Anadolu'ya insan ve eşya kaçırılmasını, kurulan gizli teşkilatları ve bunların mücadelesini konu alıyor.
Teşkilat-ı Mahsusa Enver Paşa'nın Sırdaşı Anlatıyor
Teşkilat-ı Mahsusa Enver Paşa'nın Sırdaşı Anlatıyorİhsan Aksoley · Timaş Yayınları · 201645 okunma
192 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Yakın Tarih
Anı okumayı sevdiğimi bir kaç incelemede belirtmiştim. Özellikle yakın tarihimize ışık tutan anılar, günlükler, mektuplar benim için daha değerli. Genel bilgilerden çok, öznel ve ayrıntılı bilgilerden çıkarımlar yaparak tarihi okumak, daha önce okuduklarımla karşılaştırmak; boşlukları tamamlayıp, bilgimi pekiştirmek için okuyorum anı kitaplarını. Birinci Dünya savaşı yıllarında Afrika'daki faaliyetlerin yanı sıra en dikkat çekici konulardan biri işgal altındaki İstanbul'da yaşananlar; o zor koşullarda Anadoluya insan, silah, malzeme göndermeye çalışan vatanseverlerin uğraşları, haberleşme çabaları, geride kalanların yaşadıkları zorluklar. Tarih okumayı sevenlerin okumasını öneririm.
Teşkilat-ı Mahsusa Enver Paşa'nın Sırdaşı Anlatıyor
Teşkilat-ı Mahsusa Enver Paşa'nın Sırdaşı Anlatıyorİhsan Aksoley · Timaş Yayınları · 201645 okunma
208 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
1.Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı'nda çok işler başarmış İhsan Aksoley'in hatıratı.Şu Çılgın Türkler deki mühümmat taşınma(kaçırma) olaylarını yaşamış gibi olmuştum.İhsan Aksoley daha basit bir anlatımla vermiş bu bölümü ancak kendisinin yaptığı fedakarlıkları,girdiği tehlikeleri düşününce bu olaylar daha basit görünüyor olabilir kendisine.Hatıralar sonradan yazıldığı için bazı yerlerde kopukluklar olduğunu ve o zamanki duyguyu yam hissettiremediğini düşündüm.Vatanımızın kıymetini bilmemiz gerek.Çok cefa çekildi,çok tehlikeler atlatıldı,insanüstü çabalar sarfedildi,çok canlar feda edildi.
Teşkilat-ı Mahsusa Enver Paşa'nın Sırdaşı Anlatıyor
Teşkilat-ı Mahsusa Enver Paşa'nın Sırdaşı Anlatıyorİhsan Aksoley · Timaş Yayınları · 201645 okunma