İpek Çalışlar (d.1947 İstanbul), Türk gazeteci yazar.rnrnÜsküdar Amerikan Kız Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunudur. Gazeteciliğe TRT'de başlamıştır. Nokta dergisinin haber müdürlüğünü yaptı. Söz gazetesiyle patronsuz Sokak dergisinin kurucularından biriydi. 1990-92 yılları arasında Hamburg'da eşcinsellik, kadın ve İslam konularını araştırdı. Türkiye'ye dönünce, Cumhuriyet gazetesinin haber müdürlüğünü üstlendi; ardından on yıl süreyle Cumhuriyet Dergi 'yi çıkarttı. Mustafa Kemal Atatürk'le 2,5 yıl evli kalan Latife Hanım'ın hayatını araştırıp yazdığı Latife Hanım 2006'da yayımlandı. 2010'da "Biyografisine Sığmayan Kadın" altbaşlığını taşıyan "Halide Edip" adlı kitabı yayımlandı. Gazeteci Oral Çalışlar ile evlidir.
Latife; babaannesi Makbule hanım için yola çıktığında Mustafa Kemal Paşa'da kilometrelerce uzakta annesi Zübeyde Hanım'la Adapazarı'nda buluşuyordu 17 Haziran 1922 günü ana oğulun birbirlerine kavuşmasını büyük bir kalabalık Gözyaşları içinde izledi. Mustafa Kemal Paşa Çankaya'ya annesi ile döndü rastlantılar Birkaç ay sonra bu dört insanı bir araya getirecekti.
Türk mahallesi kentin en yüksek yerine, wski Bizans kalesinin eteğine kuruluydu. Pek çok çeşmesi olan bu incecik yolların üstü hep çardaklarla kaplıydı.
Gazinolar,kulüpler,tiyatrolar ve müzik şehir için önemliydi. Opera, konser gibi etkinlikler sık sık tekrarlanır, mandolin ve gitar grupları sokaklarda Rum şarkıları çalardı. Sokak kafelerini geceleri şık giyimli insanlar doldurur, kente iyi bir kumpanya geldiğinde Opera'ya bilet bulunmaz, Kordon'un kahve gazinolarında varyete grupları hiç eksik olmazdı.
Latife Hanım önemli bir kadındı. Çankaya'da Mustafa Kemal'in eşi olarak bulunduğu süre içinde özellikle kadınların görünür kılınması için kayda değer işler yapmış,yıllar sonra unutulmuş ve unutturulmuştu.
uygulama içi mesajlarda kelime ile arama yapılamadığından mesajlarda kitap pdfsi ararken daha fazla zaman kaybı yaşamamak, pdflere kolay ulaşmak için yazdığım iletidir. (=
Yoğunluktan dolayı biraz elimde süründü aslında. Biyografi okumayı genel olarak sevdiğim bir tür zaten. Gerçek insanların ne şartlar ne zorluklar yaşayıp hayatta nasıl bir iz bıraktığını okumak hoşuma gidiyor. Fakat biyografi ya da tarih kitapları okurken unutulmaması gereken yazar her ne kadar tarafsız yazsa da elinde olmadan subjektif bir eser olarak yansıyor mutlaka. Daha önce yazarın Latife Hanım biyografisini okumuştum. Farklı bir kişilik bulmuştum daha önce okuduğum Latife Hanım biyografilerinden. Kabul edelim biyografi türündeki çoğu eser erkek yazarlar tarafından yazılıyor. Kadın tarafından yazılan eserleri de okumak gerektiğini düşünüyorum hele de tarihte iz bırakmış Kadın kişilikleri okurken. Kısacası aynı kişi hakkında birden fazla biyografi okumanızı öneririm. Örneğin, Halide Edib hakkında bildiğim tarihte mandacılığı savunan tarafta olmasive Atatürk'e aşık olduğuna dair duyumlardan oluşuyor. Kitabı okuduktan sonra yapılan röportajlar ve kaynaklara göre buna siz karar verin bence. Genel olarak beğendim ben
Kitap harika. Belgelere dayandırılmış, Olaylar bir kaynaktan değil birkaç kaynaktan incelenerek aktarılmış. Akıcı bir dille sizi alıp götürüyor.birkaç sayfa okumak için elinize aldığınızda zamanın nasıl akıp geçtiğini fark etmeden sayfalarca okuduğunuzu fark ediyorsunuz. Dolu dolu geçmiş bir ömür. Hayran kaldım. Mutlaka okuyunuz
*LATİFE HANIM *
Bu kitap hakkında ne yazarsam yazayım eksik kalacakmış, tam degerini veremeyecekmişim gibi hissediyorum.
Hayatımda okuduğum en özel kitaplar arasına girdi.
**Kitapla karşılaştığım da aslinda Latife Hanım'ı tanımadığımı, Atatürk ile olan ilişkilerini ve neden ayrıldıklarını