Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Johan Huizinga

Johan HuizingaHomo Ludens yazarı
Yazar
7.7/10
73 Kişi
350
Okunma
22
Beğeni
3.495
Görüntülenme

Johan Huizinga Sözleri ve Alıntıları

Johan Huizinga sözleri ve alıntılarını, Johan Huizinga kitap alıntılarını, Johan Huizinga en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Her soyut ifadenin arkasında en çarpıcı metafor ve her metaforun arkasında da bir kelime oyunu yatar.Böylece insan hayata ifadeler katarak doğal dünyanın yanısıra ikinci bir şiirsel dünya yaratır”.
"İnsanlar kendi değerleri ve erdemleri konusunda ikna olmak için şeref elde etmek isterler. Yargılama yeteneğine sahip olanların, değerlerinden ötürü şeref bahşetmesini isterler."
Sayfa 96 - Aristoteles
Reklam
Oyun ve Şiir
“Şiiri anlayabilmek için, tıpkı sihirli bir pelerin giyer gibi, çocuk ruhuna bürünmek ve çocuksu bilgeliğin yetişkininkinden üstün olduğunu kabul etmek gerekir “.
Sayfa 167Kitabı okudu
“Animal ridens (gülen hayvan) insanı hayvandan ayırt etmede homo sapiensi kesinlikle gölgede bırakan bir kavramdır”.
Felsefe, kutsal bir oyunun bağrından doğmuştur. Evrenin yaratılması sorunu, insan zihninin en öncelikli meşguliyetlerinden biridir.
Sayfa 143Kitabı okudu
“Kibir bütün günahların anasıdır, diğer günahlar tıpkı kökler ve saplar gibi ondan çıkar.”
Reklam
Oyun dahil eder ve serbest bırakır. Özümler. Yakalar, başka bir ifadeyle, cezbeder. İnsanın nesnelerde gözleyebildiği ve hatta ifade edebildiği şu en yücesinden soylu iki nitelikle dopdoludur: ritim ve armoni.
Güzellik günahın damgasını taşımaktaydı. Ondan tam bir güvenlik içinde yararlanabil­mek için, onu dinin hizmetine sokarak kutsallaştırmak gerekmekteydi.
''Uygarlık bir vebadır.''
Sayfa 107 - Alfa Yayınları
Oyun düzen yaratır, oyun düzenin ta kendisidir. Dünyanın kusurluluğu ve hayatın karışıklığı içinde geçici ve sınırlı bir mükemmellik yaratır. Oyun mutlak bir düzen gerektirir. Bu düzenin en küçük ihlali oyunu bozar, oyun niteliğini ve değerini yok eder.
Sayfa 29 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Komik, aptallıkla sıkı bir ilişki içindedir.
Simgecilik, müziğin bizde uyandırdıklarına benzeyen, ilham yoluyla hissedilen ilişkilerin kusurlu çevirisiydi. Vide­mus nunc per speculum in aenigmate. Bir esrarın karşısında olunduğu bilinci bulunmaktaydı, fakat şekiller aynanın için­de farkedilmeye çalışılıyordu. İmgeler, ancak başka imgele­rin aracılığıyla açıklanabiliyorlardı. Simgecilik, bizzat yara­dılışın aynasının karşısında tutulan ikinci bir ayna gibiydi. Her kavram, şekle sokulu veya resimsel hale gelmişti. Dün­yanın temsili, bir katedralin ay ışığındaki dinginliğine ulaş­mıştı ve düşünce burada uykuya yatabilirdi.
“Hayat nedir ?”: “ Mutlu’nun sevinci, mutsuzun felaketi, ölümü bekleyiş.” “İnsan nedir?”: “Ölümün kölesi, bir yerin misafiri, geçip giden bir yolcu.”
Sayfa 214Kitabı okudu
Şimdi de çocuk oyunundan eski uygarlıkların ibadetlerindeki kutsal temsillere geçecek olursak, burada çocuk oyunuyla kıyaslandığında, "oyunun" daha da "içinde" olan ve aydınlatılması çok güç bir ruhani unsurla karşılaşırız. Kutsal temsil bir görünüşün gerçekleştirilmesinden daha fazla bir şey olduğu gibi, simgesel bir gerçekleştirmeden de fazla bir şeydir: Mistik bir gerçekleştirmedir. Görünmez ve sözle anlatılması olanaksız bir şey burada güzel, hakiki ve kutsal bir biçime bürünmektedir. İbadete katılanlar, eylemin yüce bir mutluluğu somutlaştırdığından ve kendi alışılmış hayatlarındakinden daha yüksek bir düzeni gerçekleştirdiğinden emindir. Ancak, bu gösteri yoluyla gerçekleştirme, gene de oyunun biçimsel karakteristiklerini her açıdan korumaktadır. Eyleme bağlı olarak sınırları belirlenen bir mekânın içinde sahneye konulmakta ve bir şenlik gibi, yani neşe ve özgürlük içinde oynanmaktadır. Geçici bir değeri olan, kendine özgü evrenin sınırları bu amaçla belirlenmektedir. Ancak bu gerçekleştirmenin etkisi oyunun bitmesiyle sona ermez: Görkemini dışarıya, olağan dünyaya yansıtmakta ve bayramı kutlamış olan grup için, bir dahaki kutsal dönem gelene kadar güvenlik, düzen ve refah sağlamaktadır.
Sayfa 34 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Yaşam ve doğanın olguları karşısında heyecana kapılıp "tutulmak" şiirsel ifade ve sanata yönelme refleksiyle teskin edilir.
612 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.