Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kader Abdolah

Kader AbdolahKarga yazarı
Yazar
8.2/10
23 Kişi
71
Okunma
10
Beğeni
1.999
Görüntülenme

Kader Abdolah Yorumları ve İncelemeleri

Kader Abdolah yorumları ve incelemelerini, Kader Abdolah kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Kader Abdolah puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
384 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Öncelikle Kitabı siteye ekleyen arkadaş, kitabın ismini yanlış eklemiş. Kitabın İsmi Kral. Roman İran edebiyatından bir masalla başlıyor. Bu masalda yaşanan olayı, modern İran’ın siyasal ve toplumsal düzenine göre kurgulayarak İran’ın yakın tarihini edebi bir şekilde anlatıyor. Rus ve İngiliz sömürgeciliği arasında sıkışmış, baskı altıda, yoksulluk ve hukuksuzlukla pençeleşen İran toplumu. Dinsellikle uyuşturulmuş, eğitimsiz ve yoksul kitleler, iktidarının devamını sağlamak için sömürgeci güçler arasında savrulup duran şah, koşullara göre bir Rus sömürgeciliği ve bir İngiliz sömürgeciliği tarafında saf tutan Din uleması ve bütün bunlara karşın bağımsızlık ve aydınlanma yolunda mücadele yürüten İran aydınlarının serüveni, ilerici ve bağımsızlıkçı İran aydınlarının tasfiyesi, işbirlikçi din ulemasının gücünü arttırmasıyla trajediye dönüşen bir İran romanı. İranın gerçek hikayesi. Kesinlikle okunması ve ders alınması gereken bir roman. Bu yüzden İran’da yasaklılar listesinde. Türkiye’de de hakettiği ilgiyi görmemiş güzel bir başyapıt. Romanın Adı “Kral”. Kader Abdolah yazarın mahlası. Yazar İran rejimine muhalif olan ve rejim tarafından katledilen iki İranlı aydının isimlerini birleştirerek mahlas olarak kullanmış.
Kral
KralKader Abdolah · Hit Kitap Yayıncılık · 20163 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
·
4 saatte okudu
Düşünce ve Duygu Yoksunu Bir Yazar
İran'daki erken çocukluk dönemlerinden Hollanda'daki yazarlığına kadar geçen süreçte anılarını kaleme alan İranlı - Hollandalı yazar Kader Abdolah, çocukluk ve gençlik dönemlerinde ülkesinde muhtelif devrimlere ve siyasi çatışmalara şahit olmuş, üniversite okuduğu dönemde edebiyata ve felsefeye merak salmış, sosyalizme ilgi duymuş ve bu ilgi
Karga
KargaKader Abdolah · Hitkitap · 201436 okunma
Reklam
96 syf.
·
Puan vermedi
Herkese selamlar herkese merhabalar. Bu gün Karga ile karşınızdayım. Okuduğum en saçma kitaplardan birisiydi. İslamı yanlış terimlerle aksedilen bir eserin 21 dile çevirmesi ise beni gerçekten üzdü. Beni sinirlendiren bir kaç alıntı yapacağım sizlere: "Muhammed'e, yani peygambere bak örneğin. Okuması yazması yoktu; lakin hayalinde büyük bir kitap vardı. Kendisi yazmıyordu, onun için sokaktan geçenleri durdurup anlattı, kitabını anlattı. Sonuçta tek kelime yazamazken, büyük bir kitap yarattı." Bu alıntı 10. Sayfada ve daha devamı var: ""Müslüman kadınlar çarşaflarıyla mı duş alır?" "Başları battaniyeli ne hoş hatunlar onlar."" Bu yazıları gördükçe yazacak cümle bulamıyorum. Herkese keyifli okumalar dilerim...
Karga
KargaKader Abdolah · Hitkitap · 201436 okunma
320 syf.
10/10 puan verdi
Cami Ev
“İranlı yazarlar” dendiğinde ilk aklıma gelen Kader Abdolah oluyor. Çocukluğumun bir cami avlusunda geçmesi ve iki dedemin de imam olması belki de onun kalemini sevmeme sebep. Üstelik iki dedem de aynı camide imamlık yaptı. Biri emekli olunca, diğeri yerine geçti. O yüzden camiler hayatımda önemli bir yere sahip. Kader Abdolah’ın kitaplarında kendimi bulduğumu itiraf etmeliyim. “Din” benim hayat öykümde şekillendirici bir özellik taşıyor. Farrin’e Jacksonville’de bir kilisede rastladığımda, ahşap bir sırada sessiz sakin oturuyordu. Türkiyeli olduğumu öğrendiğinde çat-pat İngilizcesi ile İran’dan Türkiye’ye kaçışını, oradan da Amerika’ya geçişini anlattı. Kader Abdolah da 1985’te aynı şekilde Avrupa’ya varmış. “Sen de mi din değiştirdin?” diye sordu bana. “Hayır” dedim, ben hâlâ bir Müslümanım. O halde neden bir kilisede olduğumu sordu. “Benimki sadece merak” karşılığını verdim. Ne demek istediğimi anladı mı bilmiyorum, ama gözleri doldu. Cami Ev’den bir alıntı: "Neyse ki, hayat her zaman geleneği izlemiyor, kendi yolunu bulmak istiyor.”
Cami Evi
Cami EviKader Abdolah · Etik Yayınları · 201218 okunma
96 syf.
8/10 puan verdi
Sadık Hidayetten sonra bir başka iranlı yazar. Kader abdolah. Eserin konusu kitap boyunca bölümler halinde küçük olaylardan oluşuyor. Mültecilerin yaşadığı zorluklar üzerinde özellikle duran yazarın kendisi de ayrıca bir mülteci. Humeyni iranından kaçışından hollandaya mülteci olarak gidişine kadar bütün yaşadıkları güzel akıcı bir dille okurla paylaşıyor. Özellikle yazarlık serüvenini kendisini bir kargaya benzeterek oluşturmuş yazar. O günün Türkiyesinde yaşadıklarını objektif olarak ele alması da ayrı güzellikte. Yazarın hem vatan özlemi, hem de sığındığı ülkede yaşadığı zorluklar kendisini yazmaya daha fazla teşvik etmiş. Yazarın okuduğum ilk kitabı. Bir karşılaştırma yapmak istersem, sadık hidayet ölümün, kader abdolah yaşamın öyküsücüdür diyebilirim. Sadık hidayette daha sağlam basan anlatım kader abdolahta biraz daha basit ve tekdüze. Okunmasını tavsiye ederim.
Karga
KargaKader Abdolah · Hitkitap · 201436 okunma
365 syf.
9/10 puan verdi
İran"ın en çalkantılı dönemlerinde göç, gurbet, hasret ,siyaset gibi konuları işleyen, dokunaklı ve sürükleyici bir eserdi. Dili oldukça sade olup, işlenen konular bakımından insanlığın evrensel yaralarına parmak basmak istemiş yazar. Kitapta Ömer Hayyam ve Sadi"ye de atıflar bulunmakta. Okunmasını tavsiye edeceğim bir eser.
Gizli Yazı
Gizli YazıKader Abdolah · İstiklal Kitabevi · 200610 okunma
Reklam
96 syf.
·
Puan vermedi
·
13 günde okudu
İrandan Hollandaya uzanan değişimin ve zorlu yaşamın öyküsü anlatılmış. İranlı yazar anadilinde yazamadığı kitabı iltica halinde olduğu Hollandanın dilinde yazmış. Yazar olmak isterken kahve dükkanı çalıştırmaya başlamasını kahve simsarıyım diyerek belirtmiş.Yaşam yazarı başka yönlere sürüklemiş sürüklemesine ama yazar yazmayı hiç bırakmamış. Başka dilde yazmayı başararak azminin karşılığını almış almasına ancak anlattıkları yüzeysel kalmış. Zülfü Livaneli nin bir kedi bir adam bir ölüm kitabında da ülkenin siyasi şartları nedeniyle başka ülkeye yolu düşen birinin hikayesi anlatılmaktadır ve olayın psikolojik yönü derinlemesine verilmiştir. Karganın bu yönünü hissedemedim sadece yazarın yazma konusundaki azmini takdir ettim.
Karga
KargaKader Abdolah · Hitkitap · 201436 okunma
320 syf.
9/10 puan verdi
·
15 günde okudu
1970 lerin sonunda İran’dayız. Değişim rüzgarları esiyor, bir gecede tüm güzellikler, mutluluklar ve özgürlükler son buluyor. Dostluklar yok oluyor ve herkes karşısındakine düşman gözüyle bakıyor. Anneler çocuklarını reddediyor, hatta gözünü kırpmadan ihbar ediyor. Her aileden bir cenaze çıkıyor ve ne yazıktır ki ölüleri için bir mezar bile yaptırmalarına izin verilmiyor. Yakın tarihe ait bir roman ama aslında bizim coğrafyanın hiç bitmeyen sorununa kesitsel bir yaklaşım. Otobiyografik de denebilecek bu romanı okumanızı kesinlikle tavsiye ederim.
Cami Evi
Cami EviKader Abdolah · Etik Yayınları · 201218 okunma
320 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Okurken İran'daydim caminin avlusunda imamın ailesinin yaşadığı evin önünde o ailenin acıları dünyaya açılmak isteyen dini baskılar ile mücadele eden genç kadınlar genç adamlar yavaş yavaş parçalanan bir aile humeyni var duvarların dışında dönemin iran çalkantılari... İran köklü edebiyatı olan bir ülke bu kitap da iran edebiyatına çok yakışmış dönem tarih romanları sevenlere kesinlikle okumalı
Cami Evi
Cami EviKader Abdolah · Etik Yayınları · 201218 okunma
320 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
14 günde okudu
İran'ın Zencan şehrinde bir zamanlar "Cami Evi" adı verilen yüzyıllardır camide görev yapan ailenin yaşadığı ev çevresinde ele alan romanda, Ağa Can adı verilen şehir çarsının ve evin reisi çevresinde İran'da değişim ve bu değişimlerin yaşanılan şehre, aileye yansımaları anlatılıyor.Zamanın ve yaşananların aileye etkilerini hüzünlü bir dille ele alan roman, İran İslam Devrimi ile camide, cami evinde ve İran'da yaptığı etkileri kısmen otobiyografik bir dille tarihi ve edebiyatı harmanlayarak anlatıyor.
Cami Evi
Cami EviKader Abdolah · Etik Yayınları · 201218 okunma
Reklam
96 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
İran'lı yazarı ilk defa okudum. Oldukça akıcı anlatımı var. Biyografiden çok anı gibi yazılmış. Karga metaforunda İran'daki yaşayışı, kaçışı, yeni hayatı ve yazma tutkusu ile ilgili kısa anıları var. Bu sırada yolu Türkiye'den de geçmiş. Ülkemizde hoş olmayan anıları var. Aslında daha detaylı anlatılsa biyografik roman olabilecek güzel bir anlatım. Henüz okumadım ama romanlarında zaten bu aşamaları hikayeleştirerek anlatıyor sanırım. Farklı bir kültürden birşeyler okumak istiyorsanız tavsiye ederim. Yazarın diğer kitaplarını da merak ettim ve ısmarladım.
Karga
KargaKader Abdolah · Hitkitap · 201436 okunma