Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kurtuluş Kayalı

Kurtuluş KayalıTürk Düşünce Dünyasında Yol İzleri yazarı
Yazar
Editör
7.4/10
26 Kişi
135
Okunma
20
Beğeni
3.460
Görüntülenme

Kurtuluş Kayalı Sözleri ve Alıntıları

Kurtuluş Kayalı sözleri ve alıntılarını, Kurtuluş Kayalı kitap alıntılarını, Kurtuluş Kayalı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
' ' Kemal Tahir, Türk tarihi ve toplumu hakkındaki orijinal ve sağlam görüşlerinden hareket ettiği için hem 'mahalli ağızları', hem Türkçenin küçümsenmiş ve unutulmuş nesir dilini (eski büyük yazarlardan yararlanarak) hem de yeni imkânlarını kaynaştırarak ve aşarak kullanabilmiştir. Eserlerindeki eşsiz dil ve üslûp güzelliğinin kaynağı bu davranıştadır. Daha önceki romanlarında da görülen bu özellik, 'Devlet Ana'da en yüce noktasına erişmiştir. Türkçenin unutulmuş olan dehası bütün boyutları, zenginliği ve haslığıyla ilk olarak Kemal Tahir'in eserlerinde kendini göstermektedir. ' ' *
Sayfa 40 - İthaki Yayınları, Birinci Baskı: Kasım 2010. * Selâhattin Hilav
《 Ziya Gökalp, "Roman, tarihten daha doğru bir tarihtir" demişti. Roman bir edebiyat türü olduğuna göre, kanımca, Gökalp'ın sözünü "Edebiyat, tarihten daha doğru bir tarihtir'' olarak anlamanın hiçbir sakıncası yoktur. Edebiyatın bir anlatım sanatı olduğu bilinir. Tarihe gelince, tarihin, bilim olup olmadığı hâlâ tartışılır; fakat tarihin önemi asla tartışma konusu olamaz. Çünkü tarih bilmek çok önemlidir; çok önemlidir, çünkü her toplumsal olay aynı zamanda tarihsel bir olaydır(...) 》*
Sayfa 31 - İthaki Yayınları, Birinci Baskı: Kasım 2010. * Doğan Ergun: "Bilim ve Edebiyat llişkileri Bakımından Kemal Tahir Üzerine Bir Sosyoloji Yazısı"
Reklam
" Tahir milletin ruh köküne, Anadolu’ya, köye, kasabaya iniyordu ve gerçek insanları bulup gerçek dilleriyle konuşturuyordu... Tahir, bütün sahteliklere meydan okuyor, her tür yalana ayna tutuyordu... Doğuluyduk biz, yüzyıllardır örseleniyor, aşağılanıyor, değişmeye zorlanıyorduk... Her bir yanımız yaralıydı... "
Sayfa 161 - İthaki Yayınları 5 Kasım 2010Kitabı okudu
' ' En uğursuz, en pis hadımlık öğrenmemek, anlamamak, sepet gelip sepet gitmeyi kabullenmektir. ' ' *
Sayfa 152 - İthaki Yayınları, Birinci Baskı: Kasım 2010. * Kemal Tahir
' ' Dost bir sesti Kemal, okşayan inandıran bir ses. Ama bu yumuşak sesin arada bir korkunçlaştığına da şahit olurduk. Bir vicdanın sesiydi bu. Melânetlere meydan okuyan bir sayha idi. Yalanları silip süpüren bir fırtına. Kemal, her namuslu aydının yol arkadaşıydı, yol arkadaşı ve zaman zaman kılavuzu. Hataları, hepimizin hataları. Vahşi cenk çığlıkları atarak birbirlerine saldıranlar, onun husumet duvarlarını yıkan büyük sabrından ve anlayışından ders almalıdırlar...' ' *
Sayfa 147 - İthaki Yayınları, Birinci Baskı: Kasım 2010. * Cemil Meriç - Bu Ülke
"Sosyalizm sonuçta soygun ve sömürünün olmadığı bir dünya özlemi, insanlığın bütün birikimlerini kapsayan ileri bir uygarlık projesidir..."
Sayfa 78 - İthaki Yayınları 5 Kasım 2010Kitabı okudu
Reklam
Türkiye'de düşünce, felsefe ve sosyoloji; coğrafyasıyla bağdaştırılmamış, coğrafyasından kopuk olarak düşünülmüştür.
Evrensellik çerçe­vesinde yerelliğin gündeme gelmesi son dönem aydınının te­mel problemi. Evrensellik bağlamında tikellik öne çıkıyor. Yeni dönemin bir tür aydını iyice yabancısı olduğu alana dö­nerek incelemeler yapıyor. Bu tür incelemeler de eski döne­min muhazakar metinleriyle buluşmayı beraberinde getiri­ yor. Bihruz Bey tüm görkemiyle gene gündemde galiba.
Sayfa 159 - İletişim yayınları 2018Kitabı okudu
Türkiye'nin egzotik film çeken ve Batı sinemasının etkisi altında, adeta kendi kişiliğini ezdirecek kadar etkisi altında kalan yönetmeni çoktur. Ancak ulusal mahiyette evrensel filmler çeken yönetmeni oldukça sınırlıdır.
Sayfa 76 - Dost Kitabevi Yayınları, 2004Kitabı okudu
"Edebiyat, insanları, insanlarda güzellik/estetik duyguları uyandıracak biçimde bilinçlendirmelidir..."
Sayfa 30 - İthaki Yayınları 5 Kasım 2010Kitabı okudu
Reklam
Çizdikleri değerlendirildiği zaman elli beş yıllık bir zaman diliminin incelenmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır. Döne­ min özellikleri çizdiği karikatürlere haliyle bir ölçüde yan­sımıştır. Kendi çizdikleri ve başkalarının çizdikleri üzerin­ de ayrıntılı olarak derinlemesine düşünmüştür. Bu konu­ lardaki düşüncelerini açık bir şekilde olmaktan ziyade do­laylı olarak anlatmayı yeğlemiştir. Düşünme denemesinin çerçevesini yazdığı sınırlı sayıdaki metinde ve günlük ga­ zete karikatür lerinin temel mesajlarında görmek mümkün­dür. Bir iki konuşmasını okumak bile yaptıktan, çizdikle­ri konusunda ne kadar özenli ve zaman içinde tutarlı ol­ duğunu gösterecek mahiyettedir.
Sayfa 134 - İletişim yayınları 2018Kitabı okudu
Kültür Mafyası
İstanbul Kültür Mafyası olayı gösterilmek istendiği gibi sunmaya çalışmaktadır. Bu gösterme çabalarının hemen hepsi görüntü üzerine olup düşünce üzerine değildir. Bunların hemen hepsi show üzerine olup düşünce üzerine odaklanmamaktadır. Her çeşit mafya olayın esasını değil görüntüsünü önemsemektedir. Ve tam da bu noktada şenlikçilerle mafya bir güzel buluşmaktadır. Zaten evvelden beri bu buluşma gerçekleşmiştir. Bu buluşmanın kökeni 1965 yılıdır. Metin Erksan
Sayfa 53 - Dost Kitabevi Yayınları, 2004Kitabı okudu
Fethi Naci'nin gönülden katıldığım bir savı vardır; der ki: "Türkiye'nin gerçek tarihi romanlarda gizlidir." Kemal Tahir bu savın en mükemmel örneğidir.
164 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.