Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Laszlo Rasonyi

Laszlo RasonyiTarihte Türklük yazarı
Yazar
8.3/10
12 Kişi
37
Okunma
10
Beğeni
1.960
Görüntülenme

Hakkında

Prof. Dr. László Rásonyi Eski Türk kavimlerinin tarihi ve Türk-Macar ilişkileri konusundaki çalışmalarıyla tanınan ve Türkiye'deki Hungaroloji Ana Bilim Dalı'nın kurucusu Macar Türkologdur. Budapeşte ve Berlin Üniversitesi'nde Türkoloji ve Hungaroloji öğrenimi gördü. 1929'da Helsinki Ünversitesi'nde çalıştı. 1933-1934 yılları arasında İstanbul Üiversitesi Türk Araştırmaları Enstitüsü'nde çalışmalar yaptı. Prof. Dr. László Rásonyi, 1935 yılında Türk dili ve Türk tarihi çalışmalarına katkıda bulunacak bilim adamları yetiştirmek üzere faaliyete geçen Ankara Üniversitesi Dil, Tarih, Coğrafya Fakültesi'ne Atatürk'ün isteğiyle kürsü kurucusu ve hocası olarak getirildi. Hungarolojinin kuruluşunda çok büyük emeği olan Prof. Rásonyi, Hungaroloji Kütüphanesi'nin kurulmasında da büyük rol oynadı. Bu büyük bilimadamının Türkiye'ye gelmesinde o dönem Macar Eğitim Bakanı olan ünlü tarihçi Balint Homan'ın da büyük payı olmuştur. 1942 yılında Prof. Rásonyi Macaristan'a dönmüş, yerine 1943 yılında Tibor Halasi-Kun gelmiştir. László Rásonyi, Türkiye'den ayrıldıktan sonra Macaristan'da Kolozsvar Üniversitesi'nde Türkoloji profesörlüğüne atandı. 1942-1944 yılları arasında bu üniversitede Türkoloji kürsüsünün kurulmasına önayak oldu. 1946'da Budapeşte'ye döndü. Balkan Enstitüsü'nde (1947-1949) ve Macar Bilimler Akademisi'nde çalıştı. Doğubilim Enstitüsü'nü kurdu. 1961'de emekli olduktan sonra bir süre Ankara Üniversitesi'nde ders verdi.
Tam adı:
László Rásonyi
Unvan:
Macar Hungarolog ve Türkolog
Doğum:
Liptoszentmiklos, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, 22 Ocak 1899
Ölüm:
Budapeşte, Macaristan, 4 Mayıs 1984

Okurlar

10 okur beğendi.
37 okur okudu.
47 okur okuyacak.
5 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Yurtseverlik, her kavmin takdir ettiği, bütün insanlığa şamil bir meziyettir. Bilhassa bu duygu Türklerde çok kuvvetlidir.”
Bleda’yı Attila mı öldürmüştü? Tartışılır…
Attila, dünya tarihinde daima tekrarlanan ve ezelî bir motif olan rakibi yok etme usûlüne uyarak kardeşini ortadan kaldırdı.
Reklam
Çingiz yasalarından ölümün bazı nedenleri
Hırsızlık, yalan, evliliği bozma, mukaddes su ve ateşin kasten kirletilmesi, Moğol usulüne aykırı olarak hayvan öldürme (Moğol usulüne göre kesilmeden, yaşayan kalbinin koparılma ve ezilmesi) ölümle cezalandırılırdı.
Sayfa 180Kitabı okudu
Evet efendim, “coğrafya kaderdir.”
G. van Bulck’ın “ancak muhit, gelişmeye imkanlar hazırlar.” yolundaki görüşüne katılmıyorsak da, bozkırın zikredilen vasıf ve şartları ile göçebe kültürünün en yüksek derecesi olan atlı çoban kültürünün teşekkülünde büyük bir tesiri olduğunu kabul ediyoruz. Sözü edilen bölge, bu suretle dünya tarihinin en büyük cihangirlerinin meskeni olmuştur.
Orta Avrupa, başta Fatih’in vefatından sonra iki oğlu Cem ve Beyazid arasındaki taht kavgası yüzünden biraz rahat nefes aldı ve zaman kazandı
Sayfa 202Kitabı okudu
Mustafa Kemal 《Kardeş Macar milletin ezilmesine de müsaade etmem}
Macar Tûrancıları Anadoluda süren Kurtuluş Davasına elden geldiğince destek verdiler. Bu desteğin maddi boyutu olup olmadığına dair bugüne ulaşan bilgi yok. Ama Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş yıllarında Anadolu’daki yeniden yapılanmanın her adımının Budapeşte’de coşkuyla karşılandığı, döneme ait dergilerde izlenebiliyor. Örneğin 23 Nisan

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
420 syf.
6/10 puan verdi
Bilindiği gibi, Türkoloji çalışmaları ilk olarak Macaristan’da 1830’larda başlamıştır. Yazarımız da Macar bir Türkologdur. Dolayısıyla eser alanının önemli bir yerinde bulunmaktadır. Eserde ilk olarak 65 sayfalık bir bölüm ile Türk kültürü, ardından bütün Türk kavimlerinin tarihleri kısaca anlatılmıştır. Ancak bu sırada Türk tarihinin önemli olayları atlanmadan anlatılmıştır. Macar tarihi odaklı bir yazım söz konusudur. Yani hangi Türk kavmi anlatılırsa anlatılsın mutlaka Macarlarla olan ilişkisi de anlatılmıştır. Eserde birçok araştırmacının düşünceleri eklenmiş ancak bendeki baskıda dipnot kullanılmamıştır. Kitabın yaklaşık son 150 sayfası kaynaklara ayrılmıştır. Eserin dili biraz dikkatli okumayı gerektirmekle beraber çok fazla yazım yanlışı yapılmıştır. Bütün Türk tarihini baştan sona dek genel bağlamda öğrenmek isteyen araştırmacıların okuması gereken temel eserlerden bir tanesidir. İlgililerine iyi okumalar dilerim.
Tarihte Türklük
Tarihte TürklükLaszlo Rasonyi · Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü, · 197122 okunma
560 syf.
·
Puan vermedi
·
29 günde okudu
László Rásonyi, Eski Türk kavimlerinin tarihi ve Türk-Macar ilişkileri konusundaki çalışmalarıyla tanınmıştır. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde Atatürk’ün tâlimatıyla kurulan Hungaroloji Kürsüsü hocalığını ve başkanlığı görevini almak üzere yine Atatürk’ün arzusuyla Türkiye’ye çağrılmıştır. Eserde Hunlar’dan,eski Türk kavimlerinden başlayarak Türkiye cumhuriyeti’nin kuruluşuna kadar tarihsel süreç ele alınarak anlatılmıştır. Günümüzde akademik araştırmalarda kaynak mahiyetinde başvurulan başlıca eserlerdendir.
Tarihte Türklük
Tarihte TürklükLaszlo Rasonyi · Örgün Yayınları · 200722 okunma
539 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Rasonyi Üstad'ın Doğu Avrupa'daki Kuman, Peçenek, Sekel, Macar vd. Türk varlığı ile ilgili adbilim merkezli teknik düzeydeki makalelerinin toplandığı bu eser genel tarih okuru için verimli ve ilgi çekici olmayabilir. Ancak tarih ve dilbilimi alanında çalışanlar için son derece kıymetli bir eser. Bu vesileyle Türk Tarihi ve dilbilimi alanına yapmış olduğu paha biçilmez katkılarla tarihçiliğimizde eşsiz bir yeri olan üstadı minnetle anıyorum.
Doğu Avrupa'da Türklük
Doğu Avrupa'da TürklükLaszlo Rasonyi · Selenge Yayınları · 200612 okunma