Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mustafa Güneri

Mustafa GüneriHasanoğlan Hatırası yazarı
Yazar
9.1/10
13 Kişi
35
Okunma
1
Beğeni
1.722
Görüntülenme

Hakkında

Mustafa Güneri, Elbistan 1910 doğumludur. İstanbul Öğretmen Okulu’nu 1930 yılında bitirmiş. Zonguldak merkezinde Namık Kemal İlkokulu’nda iki yıl öğretmenlik, üç yılda başöğretmenlik yapmıştır. 1941 yılında Hasanoğlan Köy Enstitüsü müdür yardımcılığına yapı sanat başı olarak atanmış ve on yıl bu görevde kurucu olarak çalışmıştır. Daha sonra 1951’de İstanbul İlköğretim müfettişliğine dönmüş, bu görevde yirmi yıl daha çalışarak 1972 yılında kendi isteği ile emekli olmuştur. 38 yıl 7 ay hizmeti sırasında yazı öğretimi ile ilgili “Yazı Haftası- Yazı Öğretiminde Denemeler ve Milli Eğitim Bakanlığı’nca ders kitabı olarak kabul edilmiş “Yazı Kılavuzu” adlı üç öğretmen kitabıyla ayrıca İlkokul öğrencileri için “Bitişik Yazı Çalışmaları” adlı kitabı yayınlanmıştır. Mustafa Güneri evli, Duru ve Ufuk isimli iki erkek çocuğu vardır. Mustafa Güneri 17 Aralık 2000’de İstanbul’da vefat etmiştir. Ölümünden kısa süre önce oğullarının teşvikiyle Hasanoğlan Köy Enstitüsündeki görevli iken yapmış olduğu çalışmaları fotoğraf kitabı olarak “Hasanoğlan Köy Enstitüsü Kurulurken 1941- 1951 Mustafa Güneri” adıyla yayın hayatına girdirmiştir.
Unvan:
Eğitimci
Doğum:
Elbistan, Osmanlı İmparatorluğu, 1910
Ölüm:
İstanbul, Türkiye, 17 Aralık 2000

Okurlar

1 okur beğendi.
35 okur okudu.
21 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Öğrenciler temelin atılmasını okulun bahçesinde halay çekerek kutlarlar. Bu şenlik havasıyla başlayan inşaat hiç hız kesmeden devam eder.
Sayfa 29 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 5.Basım, Haziran 2019Kitabı okudu
Enstitü sistemi bir kopya mıdır? Bu konu 1944, 45 ve 46 yıllarında Meclis'te yoğun olarak tartışılacaktır. Türkiye'ye özgü yapıcı ve geliştirici bir sistemin işlerliğe kavuşmasının karşısında, enstitülerin pek çok niteliği karşı propaganda konusu yapılır: Kız erkek karma eğitimin cinslerarası ilişkilerde getirdiği normalleşme, okumayı benimseyen ve ülkü birliğine sahip bir köy toplumunun yetişmekte oluşu, seküler eğitim, ziraatın bilimsel olarak yapılmaya başlanması, kalkınmanın bütün bölgelere eşit yayılması ve biraz da bütün bunların asıl sebebi olarak ileri sürülen, tüm bunların komünist fikirlerin sonucu olduğu iddiası... "Tanrı insanların evlerini başlarına yıkmak istedi mi, fitne sokar aralarına." (Eflatun, Devlet)
Sayfa 102 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 5.Basım, Haziran 2019Kitabı okudu
Reklam
Kızlar da, erkekler de yemekhane işlerinin sorumluluğunu eşit derecede üstlenirler. Sofra kaldırılması, kurulması, temizlenmesi işlerini öğrenciler üstlenir ve paylaşır. Erkeklerin ev işlerine karışmadığı kırsal kesimden gelen öğrenciler için bu büyük bir değişikliktir.
Sayfa 47 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 5.Basım, Haziran 2019Kitabı okudu
Daha ilk günlerde öğrencileri en fazla heyecanlandıran gelişmelerden biri de, kendi gayretleriyle çalıştırdıkları radyo olur. Henüz okulda elektrik olmadığı için elle çalıştırılan bir dinamoya bağlanan radyo, öğrencilerin ülkeye ve dünyaya açılan penceresidir.
Sayfa 37 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 5.Basım, Haziran 2019Kitabı okudu
" Okuduğunu anlayan, özümseyen, düşüncelerini anlatabilen, güvenilir kişiliği ve bilgisi ve doğru kararları ile bulunduğu yerde aranılan, sorulan liderler yetişecekti. Köy Enstitüleri sistemi uzun ömürlü olamadı. Ancak Türkiye'nin hâlâ bir eğitim sistemi arayışı içinde olduğu da bir gerçek..."
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
214 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 saatte okudu
"Hasanoğlan hatırası" Hasanoğlan köy enstitüsünün sıfırdan okulun öğrencileri ve diğer köy enstitülerinin de yardımıyla yapılması ve ülkeye bu eğitim sisteminin faydalarının anlatıldığı, içerisinde, okulun inşaat aşaması ve yerli - yabancı devlet adamlarının ziyaretlerinin de bulunduğu fotoğrafların sergilendiği bir kitap. Orada on yıl müdür yardımcısı olarak hizmet veren ve bu kitabın yazarı Mustafa Güneri diyor ki "ancak devir öyle bir devirdi ki ekmekten, topraktan bahseden 'yalınayak' diyen sol sayılıyordu. " Bu da köy enstitülerinin sonunu ve kaderini anlatan en önemli cümle bence.
Hasanoğlan Hatırası
Hasanoğlan HatırasıMustafa Güneri · Türkiye İş Bankası Yayınları · 201434 okunma
211 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Eğitim Kahramanları
Bundan 79 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti adına Atatürk İnkılaplarının devamı olabilecek nitelikte bir projenin temelleri atıldı : KÖY ENSTİTÜLERİ . Ülke içinde açılmış 15. enstitü ise görseldeki kitabın konusunu oluşturan Hasanoğlan Köy Enstitüsü’ydü. Kitap enstitünün müdür yardımcı olan Mustafa Güneri’nin anılarından, anlatılarından ve çektiği
Hasanoğlan Hatırası
Hasanoğlan HatırasıMustafa Güneri · Türkiye İş Bankası Yayınları · 201434 okunma