Mustafa Kemal Ulusu

Atatürk'ün Yanı Başında yazarı
Yazar
9.4/10
94 Kişi
279
Okunma
11
Beğeni
3.096
Görüntülenme

Mustafa Kemal Ulusu Sözleri ve Alıntıları

Mustafa Kemal Ulusu sözleri ve alıntılarını, Mustafa Kemal Ulusu kitap alıntılarını, Mustafa Kemal Ulusu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Herkes Atatürk olamazdı, nitekim de olamadı..
Sayfa 216Kitabı okudu
Unutursak Kalbimiz Kurusun
Beni unutmayınız!
Sayfa 129 - Cumhuriyet 10. Yıl balosu konuşmasındanKitabı okudu
Reklam
Tüm hayali Türkiye'yi Osmanlı kafasından kurtarıp Batılı düşünceler ışığında çok modern ve tam laik bir ülke haline getirmekti ve sanki ömrünün buna yetmeyeceğini bilerek o büyük reformlarını peş peşe yapmıştı.
Sayfa 230Kitabı okudu
Kitaplarla özel bir anısı
“Her seyahatine giderken, yanımıza mutlaka kitaplarını da aldırırdı. Ancak ilk İstanbul seyahatine giderken istediği kitaplar o kadar fazlaydı ki, karton kutular buldurup kütüphaneye getirtmiştim. Tam içine kitapları doldurmak üzereyken Atatürk kütüphaneye geldi ve ne yaptığımı sordu. ‘İstediğiniz kitapları karton kutular aldırdım, onların içine koydurup özel trene naklettireceğim,’ deyince. ‘Dur biraz bekle,’ dedi. Biraz sonra bir baktım iki tane cephane sandığını muhafız alayı erleri getirip kütüphaneye koyup gittiler. Ne olduğunu anlamadan bakıp dururken Atatürk içeri geldi, benim şaşkın şaşkın baktığımı görünce; ‘Nuri oğlum, şaşırdın değil mi? Şaşırma, savaşta bunlarla cephane taşıdık. Bu sandıklar benim için çok önemlidir. Şimdi o savaş bitti, yeni bir savaşımız başlıyor. O da kültür ve sanat savaşımızdır ve okumakla, kitapla olur; işte şimdi cephane taşıdığımız bu sandıklara kitaplarımı koy, bunlarla taşınsın, cephanenin yerini artık kitaplar alsın,’ dedi.. Nasıl şaşırmazdım, bu ne biçim bir kitap sevgisi, ne ulvi bir düşünceydi. Gelen cephane sandıklarını güzelce temizledim, içlerine kağıt koyup, üzerlerine de kitapları özenle yerleştirdim. Ve sandıkları doğru Ankara Garı’na trenimize koymak üzere yolladık…”
Sayfa 56 - Atatürk’ün Kütüphanecisi O’nu Anlatıyor…Kitabı okudu
Atatürk’ün Kütüphanesi ve Okuma Aşkı
“Atatürk’ün kütüphanesi, Çankaya’da eski köşkünün içinde, köşe bir odadaydı. Bir kısmı camlı, bir kısmı da kapalı dolaplarla kaplıydı. Her konuda, yani askerî, tarihî, edebî, hukukî kitapları, ama en çok tarihî kitap bulunurdu. Kütüphanesi çok zengin bir kitap kaynağına sahipti.. Atatürk’ün kitap okuma zevki ve kitap tutkusunun ta çocukluk yıllarından başladığını herkes bilmektedir. Benim çalışmaya başladığımın ikinci yıllarıydı, tahminen 1929 gibi, Fransızca kitaplara çok merak salmıştı ve Fransa’dan özel olarak getirtirdi. Gençliğinden itibaren zaman zaman roman okumaya da çok meraklıydı. Bilhassa Reşat Nuri Güntekin’in ‘Çalıkuşu’ ile Aka Gündüz’ün ‘Dikmen Yıldızı’ romanlarını çok severek okuduğunu bizzat kendisinden duymuştum. Bunun yanısıra hukuk, ekonomi, sosyoloji dalında da çok okumuştur. Bu çalışmaları yaparken masasında daima lügatlerini de bulundururdu. Kitaplar, kâğıtlar, kara tahta, not defteri, kalemler ve lügâtlar onun değişmez aksesuarlarıydı. Okumayı o kadar severdi ki, kültür sahibi olmak onun için çok önemliydi…
Sayfa 54 - Atatürk’ün Kütüphanecisi O’nu Anlatıyor…Kitabı okudu
Reklam
334 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.