Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Pierre-Joseph Proudhon

Mülkiyet Nedir? yazarı
Yazar
Tasarımcı
8.1/10
116 Kişi
643
Okunma
153
Beğeni
12,5bin
Görüntülenme

Pierre-Joseph Proudhon Sözleri ve Alıntıları

Pierre-Joseph Proudhon sözleri ve alıntılarını, Pierre-Joseph Proudhon kitap alıntılarını, Pierre-Joseph Proudhon en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tanrı yeryüzünü insan türüne bahşetti: Peki bana neden bir pay düşmedi? Tanrı doğayı ayaklarımın altına serdi, ama benim başımı sokacak yerim yok! Tanrı elçisi Pothier vasıtasıyla bize çoğalmamızı söylüyor. Ah bilge Pothier, söylemesi yapmasından kolay; kuşun yuvasını yapacağı çerçöp nerede!
...Bu vekillerin sayısı beş, on, yüz veya bin olsun, ne fark eder ve ismin ne önemi var? Yine insanların hükümeti, yine iradenin ve kaprisin egemenliği. Sözde devrim, sormak isterim, neyi devirmiştir?
Reklam
Neyin kendisi için iyi olduğuna dair sağlam bir hükme varmaktan henüz aciz olan halk, pohpohlandığı zaman ayrım gözetmeden kendisine en zıt fikirleri bile alkışlamaktan çekinmez: Ona göre düşüncenin yasaları, olanaklı olan her şeydir.
Sistemlerin ve inanışların aşınmış yollarından çıkmak için, insan ve toplumla ilgili çalışmamda bilimsel usullere ve kesin bir yönteme başvurmak gerektiğine daha en başından kani idim. Bu yüzden bir senemi filoloji ve gramere ayırdım.
Sayfa 2 - Ön SözKitabı okudu
Garip bir türüz herhal...
Tanrı yeryüzüne inip aramızda yaşamaya başlasaydı, bize benzemediği sürece onu sevmezdik, bir şey üretmediği sürece karşılığında bizden bir şey de alamazdı, yanıldığımızı ispatlamadığı sürece sözlerini dinlemezdik, gücünü sergilemediği sürece ona tapmazdık.
Sayfa 237 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Halk yararlanıcı sıfatıyla toprağın zilyedidir, devlet ise onu yönetir, gözetler, korur ve adalet uyarınca dağıtır; eğer toprağı birilerine bırakıyorsa bunu ancak kullanılması için yapar, yoksa devletin toprağı ne satmaya ne de kime olursa olsun devretmeye hakkı vardır. Mülk sahibi sıfatına haiz olmadığına göre mülkiyeti nasıl devredebilir?
Sayfa 107Kitabı okudu
Reklam
Eskiden kilise malları, krallık mülkü, asillerin tımarı dokunulmaz ve devredilemezdi. Kurucu meclis, bu imtiyazı ilga etmek yerine her bireyi kapsayacak hale getirseydi, özgürlük gibi çalışma hakkından da vazgeçilemeyeceğini ilan etseydi, devrim o zaman tamamlanmış olurdu ve bizler de sadece birtakım iyileştirmeler peşinde koşuyor olurduk.
Sayfa 95 - 96Kitabı okudu
Şayet kölelik nedir sorusuna cevap vermem gerekseydi ve tek kelimeyle, kölelik cinayettir deseydim, ne kastettiğim derhal anlaşılırdı.
Sayfa 15 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.