Ahmet Gökbel

Kıpçak Türkleri yazarı
Yazar
8.7/10
3 Kişi
9
Okunma
3
Beğeni
604
Görüntülenme

Ahmet Gökbel Gönderileri

Ahmet Gökbel kitaplarını, Ahmet Gökbel sözleri ve alıntılarını, Ahmet Gökbel yazarlarını, Ahmet Gökbel yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türk topluluklarında ruhun, dünyada bir insan bedeninde tecessüt etmeden önce, gökte, kuş şeklinde İkamet ettiğinin düşünüldüğünü ortaya koy­maktadır. Orhun Kitabelerinde Bilge Kağan ve Kültigin için "uçtu" tabirinin yer aldığını görüyoruz. Kağan ve beylerin ölümleri halinde ruhlarının bir kuş gibi uçarak göğe Tan­rı'nın yanına gittiğine inanılıyordu. Bu nedenle "uçmak" ke­limesi, İslami dönemde Türkler tarafından cennet anlamın­da kullanılmıştır. Divan-ı Lügati't-Türk'de cennet anlamına kullanılan "uçmak" tabirine Codex Cumanicus ta da rast­lamakta ve aynı anlama kullanıldığına şahit olmaktayız.
Türklerde ruhun kandan sonra ikinci ikametgahı ke­miklerdir. Eski Türk inançlannda kemiğin manası büyüktür. Avcı topluluklarda, hem insan, hem de hayvan kemikleri hayatın sonuncu kaynağını teşkil ederler. Bunlarda av hay­vanının kemikleri kırılmaz. Geleneğe göre bir araya getirile­rek, ya toprağa gömülür, ya da toprağın üzerine veya ağaca bırakılır. Hayvanın canının kemikler içinde barındığına, ke­mikleri toplanarak hayatın yeniden başlayacağına inanılır
Reklam
Geleneksel Türk dininde kurban edilen hayvanlar konusun­da çeşitlilik mevcutsa da, kurban edilen hayvanın kanının akıtılmaması hususuna dikkat edildiği anlaşılıyor. Eski Türk inancına göre ruhun ikamet ettiği en önemli yerlerden birisi kandır. Onlara göre kurbanın kanını akıt­mak haramdı.
Mesudi, Hazar Denizi kıyılarındaki kavimlerde erke­ğin ölümü halinde eşinin kendisi ile birlikte yakıldığını, an­cak kadının önce ölmesi halinde kocasının aynı akıbete uğramadığını kaydeder
Kurban konusu ile ilgili olarak, özellikle atalar kültü­nün, bir çok eski kavimlerde (örneğin Keltlerde, Sogdlarda, Çin'de ve Sami kavimlerde) olduğu gibi Türklerde insan kurbanına imkan ve fırsat verdiğinden bahsedenler olmuştur. Bazı kaynaklar, İskitler, Göktürkler, Heftalitler, Uzlar , Kumanlar ve Proto Bulgarlar gibi bazı Türk kavimlerinde insan kurbanının çok yaygın olduğunu; cenaze merasimleri esnasında sadece balbal olacak insanların değil, aynı zamanda cariyelerin, hizmetçilerin, aşçıların ve atların kurban edildiklerini, bazen bunların sayısının yüz binlere ulaştığını kaydediyorlar.
Proto Bulgarlar arasında geyiğin yanı sıra köpeğin de kurban edildiğinden söz edilmektedir. Kumanların and içme merasimlerinde köpeği ortadan ikiye bölüp kurban olarak sunduklarını daha önce belirtmiştik.
Reklam
51 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.