Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ahmet Önal

8.3/10
60 Kişi
219
Okunma
2
Beğeni
1.349
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar

Okurlar

2 okur beğendi.
219 okur okudu.
3 okur okuyor.
94 okur okuyacak.
6 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Adalet Padişahım Adalet
1651 yılında İstanbul tarihinde bir ilke şahit oldu. Bu kez isyan eden esnaflardı. 1650 yılında askere verilmesi gereken ulûfenin, hazinede yeterli para olmadığı için, tamamı ödenemedi. Bunun üzerine düşük ayarlı para ile esnafın elindeki daha değerli para zorla değiştirilerek ek gelir sağlanmaya çalışıldı. 1651 Ramazanında esnafın elindeki değerli paraya el konulacağı söylendi. Esnafın ileri gelenleri doğruca Veziriazam Melek Ahmed Paşa’nın konağına gittiler ve konakta paşaya şikâyetlerini anlattılar. Sinirlenen veziriazam, “Sürün bunları dışarı, yıkılın bre kâfir gidiler, varın tedarik edin verin” diye sert bir şekilde esnafı azarladı. Soluğu şeyhülislam Aziz Efendi'nin evinde alan esnaf topluluğu yine bir fayda göremeyince haberi alan on bin kadar esnaf ve şehir halkı Aziz Efendi'yi önlerine katıp Topkapı Sarayı'nın önüne geldiler. Sultanahmet Meydanı yine mahşerî bir kalabalığın öfkeli ayakları altında titremekteydi. Aziz Efendi’nin belirttiğine göre Ayasofya önüne gelindiğinde kalabalık yirmi bin kişiyi bulmuştu. Kalabalığın “adalet padişahım, adalet” feryadı yeri göğü inletiyordu. Sonunda padişah IV. Mehmed, Şeyhülislamı huzuruna çağırıp şikayetlerini dinledi. Padişah "Size böyle zulm olduğuna benim rızam yoktur" diyerek, Veziriazam Melek Ahmed Paşa'yı saraya davet etti. Melek Ahmed Paşa korkusundan kendi gelmeyip bir adamını gönderdi. Veziriazamın adamı, Sultanahmet Meydanı'na geldiğinde buradaki esnafın taşlı sopalı saldırısına maruz kaldı. Esnafın isyanı biraz padişahın gayretleri birazda yeniçerilerin silahlı zorlamaları ile yatıştırıldı.
Reklam
Kösem Sultan'ın ölümü..
Birkaç askerin gayretiyle yere serilen Kösem Sultan’ın boğazını Kuşçu Mehmed olanca gücüyle sıkarak nefes almasını engellemeye çalışırken bir fırsatını bulan Kösem, Mehmed’in elini ısırdı. Canı yanan Mehmed elindeki hançeri Kösem Sultan’ın gözüne sapladı. Tüm bu boğuşmalar esnasında fırsatçı bir kaç asker Kösem’in kulağındaki küpeleri almaya çalışırken kulağını parçaladı, birkaçı da parmağındaki yüzükleri almak için parmaklarını kırdı Kösem Sultan’ın tüm değerli eşyası yağma edildikten sonra yarı çıplak bir vaziyette yerde yatan bedenini gören askerler “Öldü! Öldü!” diye bağırmaya başlayınca, Kuşçu Mehmed de yaşlı valide sultanı öldü zannederek bıraktı. Olay yerinden uzaklaşmakta olan askerler Kösem’in inleyerek nefes almaya başladığını fark edince, Kuşçu Mehmed eline geçirdiği bir perde parçasıyla valide sultanı boğdu. Kösem Sultan’ı boğarken Kuşçu Mehmed’in üstü başı kanlar içinde kalmıştı. Mahpeyker Kösem Sultan, ölümüyle de Osmanlı tarihinde yine bir ilke öncülük etti. Çünkü Harem’de öldürülen ilk valideydi.
Bre koca köpek, veziriazam olmak için kulu tahrik ettin
Veziriazam Ahmed Paşa'nın yeniçeri ağalarına suikast düzenleyeceği öğrenildikten sonra yeniçeriler ulemanın da desteğini alarak Sofu Mehmed Paşa'yı veziriazam ilan ettiler. Sultan İbrahim azledilen Ahmed Paşa'nın öldürülmesini istemiyordu ancak yeniçeriler bunu kabul etmedi. Yeniçerilerin isteklerinin sonunun gelmemesine sinirlenen padişah, veziriazam Mehmed Paşa'ya "Bre koca köpek, veziriazam olmak için kulu tahrik ettin, bu kalabalık dağıldıktan sonra göresin senin hakkından gelirim" dedi ve paşaya iyi bir yumruk attı. Canını zor kurtaran paşa, konağına kaçtı. Vezaret mührünü de Orta Cami'de haber bekleyen yeniçeri ağalarına gönderdi. Bundan sonra yeniçeri ağaları Sultan İbrahim'i tahttan indirip yerine oğlu Şehzade Mehmed'i geçirmeye karar verdiler.
“Bu edepsizlik sizin aklınızın kusurudur.”
Fatih Sultan Mehmed ikinci defa tahta geçtikten sonra 1451’de Karaman seferine çıktı. Osmanlı ordusunu karşısında gören Karamanoğlu aman dileyince Fatih, Osmanlı topraklarına geri döndü. Genç sultan Bursa’da iken yeniçeriler sefer bahşişi isteriz diye kazan kaldırdılar. Yolun iki tarafında silahlı saf tutan yeniçeriler, Fatih’e “Padişahımızın ilk seferidir, kullara ihsan gerek” dediler. Askerin bu davranışından oldukça rahatsız olup incinen Fatih, 10 kise akçeyi askere dağıtıp ortalığı sakinleştirdi. Ardından Yeniçeri Ağası Kurtçu Doğan’ı falakaya yatırtıp, görevinden azletti. Yerine Mustafa Bey’i yeniçeri ağası yaptı. Yeniçeri subayları da Fatih’in öfkesinden nasiplerini aldı. Yayabaşlarinı çağırıp, “Bu edepsizlik sizin aklınızın kusurudur” diyerek onlara yüzer sopa vurdurdu ve görevlerinden azletti.
Yavuz Sultan Selim
Tahta geçme sistemindeki belirsizlik yüzünden Osmanlı tarihindeki en ilginç taht mücadelelerinden biri II. Bayezid ile oğlu Yavuz ünvanlı Şehzâde Selim arasında yaşanmıştı. Osmanlı tarihinde ilk defa bir evlat,babasını askerin zoruyla tahttan indirip yerine hükümdar seçilmişti. Ayrıca Sultan Selim isyan edip başarılı olan ilk ve son şehzâde, II. Bayezid de İstanbul başkent olduktan sonra zorla tahttan indirilen ilk padişah oldu.
Ne güzel şey, senden gayrısını takmamak, tanımamak..
Ahmet Önal
Ahmet Önal
Reklam
Canım Benim, Bilir misin, "canım" dediğimde içimden canımın çıkıp sana doğru koştuğunu duyarım hep.
Ahmet Önal
Ahmet Önal

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
368 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Osmanlı imparatorluğunun gerileme döneminin nedenlerini herkes tarafından az çok bilinir. Mâli bozukluklar, Batı kadar gelişememe üzerine kaybedilen savaşlar vs... İşin bir de iç yani var ki, yine bu mesuliyet Osmanlı devlet büyüklerine aittir. Osmanlı devletinde çıkan askerî isyanların her biri Osmanlı'nın kalbine darbe indirmiş zaten kötü olan
Osmanlı İmparatorluğu'nda Askeri İsyanlar ve Darbeler
Osmanlı İmparatorluğu'nda Askeri İsyanlar ve DarbelerErhan Afyoncu · Yeditepe Yayınevi · 2010186 okunma
216 syf.
8/10 puan verdi
·
35 saatte okudu
Araştırma-inceleme türünde olan bu eserde Fransa'nın Osmanlı Devleti ile olan münasebetlerine dair bilgilere sıkça rastlamaktayız. Bunun yanı sıra Fransa ve Osmanlı arasındaki mücadelelere değinirken daha kapsamlı bir şekilde olayın öncesi ve sonrasına ilişkin bilgilere de dair bilgiler verilmiştir. Çünkü okuyucunun daha rahat anlayabilmesine yardımcı olmak için olduğu okurken anlaşılmaktadır. Genel olarak Osmanlı-Fransa ilişkilerine dair okuma yapmak isteyen veya bilgi sahibi olmak isteyen herkesin okuması gereken bir kitaptır. Araştırma inceleme türünde olması hasebiyle dili çok da sıkıcı olmadan okuyucunun anlayabileceği bir şekilde kaleme alınmıştır. Okuyacak olanlara şimdiden iyi okumalar dilerim..:)
Fransa'ya Osmanlı Tokadı
Fransa'ya Osmanlı Tokadı
Fransa'ya Osmanlı Tokadı
Fransa'ya Osmanlı TokadıErhan Afyoncu · Yeditepe Yayınları · 201133 okunma
368 syf.
8/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Osmanlı ve Darbeler
. Osmanlı gerilemesinde çoğu kitap benzer sorunlardan bahseder. Mali sorunlar, aksayan idari yapı, yetkin olmayan padişahlar, batı ticareti ile baş edemeyen bir sanayi vs. Bu kitap ise pencereyi birazda iç tarafa yönlendirerek devletin içinde neler olduğunu göstermeye çalışıyor. Öncelikle kitabın akıcı ve sade bir dili var. Kitapta bahsedildiği gibi Osmanlı isyanların sık görüldüğü, 12 padişahın tahtını isyan nedeniyle kaybettiği bir imparatorluk. Kitap öncelikle Osmanlının neden bu kadar çok isyanla yüzleştiğini izah ederek başlıyor. Akabinde isyanları tek tek ele alıyor. İsyanların çoğunun kökeninde para olması dikkat çekici. Ayrıca çoğu isyanda hırsın devlete ne kadar büyük zarar verdiklerini görüyoruz. Dünyaya verilen zararların çoğunun kendini önemli hissetmek isteyen insanlar tarafından verildiğine dair bir cümle okuduğumu hatırlıyorum. Bazı isyanlar bu cümleyi teyit eder nitelikte. Açıkçası kimi isyanları okurken sıkıldığım da oldu ama bilhassa Osmanlının son dönemlerinde çıkan isyanları daha bir merakla, hevesle okudum. Aslında kitap cumhuriyet tarihinde sık sık karşımıza çıkan 12 Mart, 12 Eylül darbeleri ve Talat Aydemir darbe girişimlerinde gördüğümüz "asker duruma el koysun" tarzında bakış açısının kültürel kökenini de bize izah ediyor diyebiliriz. Amacına iyi seviyede hizmet eden bir kitap. Tarih severlere tavsiyem olsun efendim. Etimoloji İçerikli Youtube Sayfamıza Göz Atmak İçin ↓ youtube.com/channel/UCf5PEm...
Osmanlı İmparatorluğu'nda Askeri İsyanlar ve Darbeler
Osmanlı İmparatorluğu'nda Askeri İsyanlar ve DarbelerErhan Afyoncu · Yeditepe Yayınevi · 2010186 okunma