Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ahmet Say

Ahmet SayMüzik Tarihi yazarı
Yazar
8.2/10
37 Kişi
157
Okunma
17
Beğeni
2.413
Görüntülenme

Ahmet Say Sözleri ve Alıntıları

Ahmet Say sözleri ve alıntılarını, Ahmet Say kitap alıntılarını, Ahmet Say en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Edebiyat eserlerinde hayatın dayattığı acıları, sevinci, hüznü, şakayı, tutkuyu, yalvarışı, aşkı, protestoyu, öfkeyi, müzikte de hissedebilirsiniz.
Sayfa 33 - EVRENSEL BASIM YAYIN
Sömürülüyor da olsa Alman işçilerinin yaşam standardı, ülkemizdeki geçim koşullarının üzerindeydi. Nereden mi biliyorum? Alman arkadaşlarımın sıkça söylediği bir söz vardı: İşçi sınıfına "pirzolanın kemiği" verilirdi, bu onlara yeterdi. Bizde ise pirzolanın adı bile bilinmezdi...
Sayfa 108 - EVRENSEL BASIM YAYIN
Reklam
19. yüzyıl boyunca, müziğin doğuşuna ilişkin teoriler ortaya atılmıştır. Bu teorilere göre müzik “dil”den (Herder), hayvan sesleri ve özellikle kuş seslerinden (Darwin), insanların birbirine seslenmesinden (Stumpf), insanların birbiriyle kurduğu duygusal ilişkilerden (Spencer) kaynaklanmış ya da esinlenerek doğmuştur.
Sayfa 23
"Ausschwitz Toplama Kampı'ndan sonra şiir miir yazılamaz." Lütfen bir daha okuyun yukarıdaki cümleyi. Çağımızın önde gelen düşünürü Theodor Wiesengrund Adorno'dan alıntıladığım bu müthiş saptama, yalnızca Ausschwitz Toplama Kampı'nın dehşetini vurgulamakla kalmaz, şiir sanatının yüceliğini de belirler.
Sayfa 125 - EVRENSEL BASIM YAYIN
İşte bu ‘ethos’ yüzünden, ezginin insanı eğitici niteliği yüzünden, müzik yapma, aulos ve lir çalma, eğitimin ve bilgeliğin en önemli dallarından biri gibi tutuluyor, okullarda müzik, dilden ve matematikten önce geliyor, üstelik, Arkadya’da bu çalgıları çalmak, 30 yaşına kadar zorunlu kılınıyordu.
Sayfa 52
"Burada bir Türk'le karşılaşmaktan büyük şeref duydum, bu bana yeter!" Ve ekledi: "Cezayir Kurtuluş Savaşı'nın asıl önderi işte bu fotoğrafta gördüğünüz insandır!" İç cebinden çıkararak bana verdiği resim, Atatürk'ün hiç görmediğim bir fotoğrafıydı. Yirminci yüzyılda, bağımsızlığı için savaşan ülkelerin ilk önderi Atatürk... Ne var ki, Cezayirli dostuma o gün kuru bir teşekkürün dışında tek kelime bile söyleyemedim. Nedeni açık: Sömürülen halkların bağımsızlık savaşlarına öncülük ederek onlara örnek olan Türkiye, Demokrat Parti'nin iktidarda olduğu bu yıllarda, yurdunun bağımsızlığı için savaşan Cezayir direnişçilerinin değil, emperyalist Fransa'nın tarafını tutuyordu.
Sayfa 120 - EVRENSEL BASIM YAYIN
Reklam
Düşünün lütfen...
Dilimizde "Hacı Bektaş" olarak söylenegelen büyük mutasavvıfın adını "Hâce Bektaş" olarak yazdım. Dizgi yanlışı değildir. Çünkü o, hacca gitmiş bir "hacı" değil, "hâce"dir: Farsça bir sözcük olan "hâce" için, Ferit Devellioğlu'nun "Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lûgat"ında, şu karşılıklar verilmiştir: Çelebi, hoca, efendi, ağa, sahip, muallim, profesör, öğretmen, müderris. Ayrıca, 13. yüzyıla ilişkin araştırmalarda da "Hâce Bektaş" denmektedir. Okurlarım bir düşünsün: "Hacı" mi, yoksa "Hâce" mi?
Sayfa 180 - EVRENSEL BASIM YAYIN
Eyvah!
Benim asıl anlayamadığım, Yaşar Kemal gibi bir anlatım ustasının, Türkçe'nin kullanımında hayli zorlanan Orhan Pamuk'a arka çıkmasıdır. Benim gözümde Pamuk, bu kuru, soğuk anlatım özellikleriyle edebiyatın tadını bilen gerçek okuru sürükleyemez. Nazım'ın, Yakup Kadri'nin, Sait Faik'in, Orhan Kemal'in, Kemal Tahir'in, Aziz Nesin'in ve Yaşar Kemal'in anlatımı, işlenen konunun ruhunu ne kadar canlı veriyorsa, Orhan Pamuk'un anlattıkları da o kadar ruhsuz, cansız gözüküyor. Düşünsel yaklaşımı ise büyük bedellerle kurduğumuz cumhuriyeti hiçe sayıyormuş kuşkusuna götürüyor.
Sayfa 101 - EVRENSEL BASIM YAYIN
“Yunan müzik kuramının kurucusu olarak bilinen Pythagoras (MÖ 585-519), evreni bir armoni olarak tanımlar: Kürelerin uyumu. Bu armoninin yansıması olarak tonal kavram, gerilmiş tek bir tel (monokord) yardımıyla bölünebilir. Yorucu denemelerden sonra Pythagoras, bugün batı müziğinin temelini oluşturan aralıklarla ilgili bilgiler bırakmıştır.”
Sayfa 50
380 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.