Ahmet Soysal

Beyaz Özel yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
7.4/10
42 Kişi
157
Okunma
14
Beğeni
2.419
Görüntülenme

Ahmet Soysal Gönderileri

Ahmet Soysal kitaplarını, Ahmet Soysal sözleri ve alıntılarını, Ahmet Soysal yazarlarını, Ahmet Soysal yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Maurice Blanchot
En başta, ölüm. Ya da endişe (angoisse). Oysa, romanların ve anlatıların temel öğesi, "insan" - "ben", "karşımdaki başkası", "başkaları" kurgusal metinlerde artık tema'lardan biri olarak değil, bu metinlerin bir bakıma "maddesi" olarak vardır. Kısaca, "başkasıyla ilişki" diyeceğimiz ilişki kipi, Blanchot'nun kurgularının merkezindedir.
Maurice Blanchot
Endişe, yalnıza yalnız olmayı sağlamıyor. Onu, bir başkasıyla ilişkide olmanın yollarından alıkoyuyor (...); ama, böylesine yoksun ve canavarsı özelliğine gömülmeye hazırken, onu kendinin dışına atıyor (...), onu olmadığı ile karıştırıyor
Reklam
Ölüm, yaşam. Gece, gündüz. Uykusuzluk, uyku... Blanchot, karşıtların yazarıdır. Yazısı, karşıtların devinimidir.
...dağılmış bir varlık, artık ne "bir" ne de "varlık" olan bir varlık. Kimse, Blanchot kadar, bireysel ve toplumsal varlığını yazılarına gömmek istememiştir. Onu, bu toprakta arayalım.
İlk devinim, geriye döndüğümüzde, Blanchot'yu uç'ta bir konumda görmek, bir uç yazar olarak görmek. Bu uç, belki bir ufuk, örneğin Batı kültürünün ufku. Bu kültürün edebiyatının vardığı bir son nokta! Öyleyse tıpkı Artaud gibi, Kafka gibi, daha niceleri gibi. Bu uç insanlardan biri uzun bir devinimi son noktasına getiren. Ufuk, diyoruz: hem bir son, hem bir gelecek.
Felaket, hüzün. Son'un yazısı. Gilles Deleuze'ün son metinlerinden biri Beckett'i konu alıyor. Deleuze, Beckett'te üç dil saptıyor: birincisi "adların dili", ikincisi "seslerin dili", üçüncüsü "imgelerin dili".
Reklam
241 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.