Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Alan Sokal

Şakanın Ardından yazarı
Yazar
8.7/10
18 Kişi
64
Okunma
7
Beğeni
1.536
Görüntülenme

Alan Sokal Sözleri ve Alıntıları

Alan Sokal sözleri ve alıntılarını, Alan Sokal kitap alıntılarını, Alan Sokal en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sadece İslam değil, bütün dinler, potansiyel olarak tehlikelidir— özelikle, inananları, kutsal metinleri ciddiye aldığı ölçüde tehlikelidirler; çünkü kanıt yerine vahiylere dayanmak,* rasyonel tartışma olanağını baltalar. ** *Daha açık olmak gerekirse, kutsal metinleri tartışılmaz kanıtlarmış gibi gördükleri için. Örneğin, Mel Gibson, İsa'nın Çilesi (2004) filminin, Yahudileri, İsa’nın çarmıha gerilmesinden sorumluymuş gibi sunduğu yönündeki eleştirilere, filmin İncil’e tamamen sadık olduğunda ısrar ederek (bu yanlış çıktı, ama konumuz bu değil) yanıt verdi (bkz. ABC NEWS 2004 ve Boyer 2003). Dile getirilmeyen varsayım, elbette, kutsal metinlerin, İsa’nın hayatı hakkında doğru ve gerçek bir bilgi verdiğidir. Peki bu varsayımın kanıtı nedir? Neden (bilginlerin çok önceden saptadığı gibi) olayların geçtiği zamandan on yıllar sonra, birden fazla yazar tarafından yazılmış (ve kendi içinde tutarsız) olan bir dini propaganda eseri, asıl gerçek olarak görülsün? ** Daha açık olarak ifade etmek gerekirse, sorun, dindar insanlar, kutsal metinlerini, kutsal metinler olarak ele aldıklarında ortaya çıkar. İsa'yı ya da Muhammed’i (ya da Buda'yı, Marx’i, Freud’u, Shakespeare’i, George Bush’u) ebedi bir bilgelik kaynağı olarak görmekte sorun yoktur; ancak, düşüncenin ünlü bir kaynağı olmasının, onun değerlendirilmesiyle ilgisi olmadığı fark edilmelidir; bu sayede, söz konusu düşünceleri doğrularken, bağımsız rasyonel argümanlar kullanmaya özen gösterilebilir.
(Görünen kısım)Görünmeyen kısmı Husserl'in fenomenolojini çağdaş yapıyor
Edebiyat eleştirisi, kıta felsefesi ve feminist teoriden çıkan postmodern fikirler, hemşirelik teorisyenleri arasında 1990'larda etkili olmaya başladı. O zamanlardan başlayarak, Heidegger, Foucault, Derrida, Rorty ve diğer “postmodern” filozoflardan şaşırtıcı sayıda alıntı yapıldı.
Reklam
Bazı radikal toplumsal inşacıların en yersiz sözleri bile temelde felsefi nitelikte olduğu için, inşacı teoriler geliştirmenin ciddi bir eleştirisi, bilim felsefesindeki sorunlarla yakından ilgilenmelidir (en azından bu hataları çözecek kadar yakından) * * Postmodernistleri ve radikal toplumsal inşacılan çürütmek için tamamen başarılı bir bilim felsefesi ortaya atmanın gerekli olmadığının altını çizmek isterim; özellikle de ılımlı realizm biçimleri ve araççılık arasındaki çatışmayı çözmek gerekli değildir.
Aslında bilimciler, başkalarının ve kendilerinin doğruluk iddiaları karşısında şüpheci olması salık verilecek ilk insanlardır; ancak abartılı bir kuşkuculuk, yavan ya da kör bir bilinemezcilik bizi hiçbir yere götürmez. Tarihçiler ve bilimciler gibi, kültür eleştirmenlerinin de bilgilendirilmiş bir kuşkuculuğa ihtiyacı vardır: kanıtı ve mantığı değerlendirebilen; yanında bu kanıta ve mantığa dayalı (deneme ve yanılma yöntemi ile de olsa), akla uygun yargılarda bulunabilen bir kuşkuculuk.
Bertrand Russell (1995 [1959]), s. 13
Fizikte ilerlemeyi sağlayan değişiklikler beklense de mevcut kuramların, bence dünyadaki rakip bütün kuramlardan daha çok gerçeğe yakın olması olasıdır. Bilim hiçbir zaman tamamen doğru değildir ancak nadiren tamamen yanlıştır ve bir kural olarak doğru olma şansı, bilimsel olmayanların teorilerinden daha fazladır. Dolayısıyla, bilimi varsayıma dayalı olarak kabul etmek akılcıdır.
Sayfa 191Kitabı okudu
doğruluğun göreceleştirilmesi hakkında:
"Bunun zamanımızın en büyük tehlikesi olduğuna ve bunun artışına bilinçsiz de olsa katkıda bulunan bir felsefenin büyük toplumsal felaketlere yol açma tehlikesi taşıdığına inanıyorum."
Sayfa 234 - Alfa Yayınları, Sonsöz, Alıntı: Bertrand RussellKitabı okudu
Reklam
"George Orwell politik düşüncenin, özellikle de sol politik düşüncenin, gerçekler dünyasının pek önemsenmediği bir tür mastürbasyon fantezisi olduğuna işaret etmişti. Bu ne yazık ki doğrudur. Biraz da bu nedenle toplumumuz sahici, sorumlu ve ciddi bir sol hareketten yoksundur."
Sayfa 353 - Alfa Yayınları, Ek BölümlerKitabı okudu
revize edilmiş makul modernizm
"Akılcı ama dogmatik değil, bilimsel düşünüşlü ama bilimperver değil, açık fikirli ama uçarı değil, siyasal açıdan ilerici ama tutucu olmayan bir düşünsel kültürün doğuşu. Ancak elbette bu sadece bir umut, belki de sadece bir rüya."
Sayfa 240 - Alfa Yayınları, SonsözKitabı okudu
Yeni Toplumsal Hareketler
"1960'lı ve 1970'li yıllar siyahların özgürlük hareketi, feminist hareket ve eşcinsel hakları hareketi gibi sol siyaset gelenekte genelde önemi azımsanmamış çeşitli baskı ve yok sayma biçimlerine karşı mücadelelerin yükselişine sahne oldu. Belli bir sürenin ardından, özellikle son dönemde bu hareketlerin içerisinde yer alan bazı akımlar, çeşitli biçimleriyle postmodernizmin amaçlarına en uygun felsefe olduğuna karar kıldılar."
Sayfa 227 - Alfa Yayınları, SonsözKitabı okudu
"Örneğin 19. yüzyılın fizikçileri pratikte bir gazdaki moleküllerin konumlarını tam olarak bilmelerinin mümkün olmadığının bilincindeydiler. Bu durum istatiksel fizik yöntemlerin geliştirilmesini güdüledi ve böylelikle çok sayıda molekülden oluşan gazlar gibi sistemlerin birçok özelliği anlaşılır hale geldi. Günümüzde kaotik olguların incelenmesinde benzer istatiksel yöntemler uygulanıyor. Zaten bilimin amacı da sadece öngörmek değil, anlamaktır."
Sayfa 163 - Alfa Yayınları, Intermezzo: Kaos KuramıKitabı okudu
184 öğeden 111 ile 120 arasındakiler gösteriliyor.