Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Alan Sokal

Alan SokalŞakanın Ardından yazarı
Yazar
8.7/10
18 Kişi
64
Okunma
7
Beğeni
1.496
Görüntülenme

Alan Sokal Sözleri ve Alıntıları

Alan Sokal sözleri ve alıntılarını, Alan Sokal kitap alıntılarını, Alan Sokal en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Russell
“Hakikat” kavramının büyük ölçüde insan denetiminin dışındaki olgulara bağlı olan bir şey olduğu, felsefenin şimdiye kadar, gerekli olan alçakgönüllülük esasını öğrettiği yollardan biri oldu. Kibrin üzerindeki bu denetim ortadan kaldırıldığı zaman, belli bir delilik tarzına götüren yolda bir adım daha atılmış olur; güç sarhoşluğu: Fichte bununla felsefeyi istila etti; buna, filozof olsun olmasın, modern insanlar da yatkındır. Bu sarhoşluğun, zamanımızın en büyük tehlikesi olduğuna ve buna bilinçli olarak olmasa da katkıda bulunan bir felsefenin, muazzam toplumsal felaketlerin gerçekleşme tehlikesini arttırdığına ikna oldum.
Sadiq al-'Azm (1982, s, 116)
Din ve bilim arasındaki mücadelenin özelliklerini gizlemeye çalışmak, dini savunmak için harcanan ümitsiz bir çabadan başka bir şey değildir.
Sayfa 383Kitabı okudu
Reklam
Son dört yıl içinde, sosyologlarla, antropologlarla, psikologlarla, psikanalistlerle ve felsefecilerle sayısız tartışma içine girdik. Verilen tepkiler birbirinden çok farklı olsa da, sürekli, doğal dünyayla ilgili önermelerin “bizim kültürümüzde” doğru ancak başka bir kültürde yanlış olabileceğini düşünen insanlarla karşılaştık. Sistematik bir şekilde gerçekleri, değerlerle; hakikatleri, inançlarla; dünyayı, ona dair bilgimizle karıştıran insanlara rastladık. Dahası, bu insanlar, onlara itiraz edildiğinde, durmadan bu tarz ayrımların bir anlamı olduğunu reddedeceklerdir. Bazıları, cadıların da atomlar kadar gerçek olduğunu iddia edecek ya da Dünya’nın düz olup olmadığı, kan dolaşımının olup olmadığı ya da Haçlı Seferlerinin gerçekten yaşanıp yaşanmadığıyla ilgili bir fikri yokmuş gibi davranacaktır. Bu insanların, başka hallerde aklı başında araştırmacılar ve üniversite profesörleri olduğuna dikkat edin. Bütün bunlar, çok garip olan radikal göreci bir akademik Zeitgeistın (zamanın ruhu) varlığına işaret eder.
Sayfa 251Kitabı okudu
"George Orwell politik düşüncenin, özellikle de sol politik düşüncenin, gerçekler dünyasının pek önemsenmediği bir tür mastürbasyon fantezisi olduğuna işaret etmişti. Bu ne yazık ki doğrudur. Biraz da bu nedenle toplumumuz sahici, sorumlu ve ciddi bir sol hareketten yoksundur."
Sayfa 353 - Alfa Yayınları, Ek BölümlerKitabı okudu
revize edilmiş makul modernizm
"Akılcı ama dogmatik değil, bilimsel düşünüşlü ama bilimperver değil, açık fikirli ama uçarı değil, siyasal açıdan ilerici ama tutucu olmayan bir düşünsel kültürün doğuşu. Ancak elbette bu sadece bir umut, belki de sadece bir rüya."
Sayfa 240 - Alfa Yayınları, SonsözKitabı okudu
doğruluğun göreceleştirilmesi hakkında:
"Bunun zamanımızın en büyük tehlikesi olduğuna ve bunun artışına bilinçsiz de olsa katkıda bulunan bir felsefenin büyük toplumsal felaketlere yol açma tehlikesi taşıdığına inanıyorum."
Sayfa 234 - Alfa Yayınları, Sonsöz, Alıntı: Bertrand RussellKitabı okudu
Reklam
Yeni Toplumsal Hareketler
"1960'lı ve 1970'li yıllar siyahların özgürlük hareketi, feminist hareket ve eşcinsel hakları hareketi gibi sol siyaset gelenekte genelde önemi azımsanmamış çeşitli baskı ve yok sayma biçimlerine karşı mücadelelerin yükselişine sahne oldu. Belli bir sürenin ardından, özellikle son dönemde bu hareketlerin içerisinde yer alan bazı akımlar, çeşitli biçimleriyle postmodernizmin amaçlarına en uygun felsefe olduğuna karar kıldılar."
Sayfa 227 - Alfa Yayınları, SonsözKitabı okudu
"Örneğin 19. yüzyılın fizikçileri pratikte bir gazdaki moleküllerin konumlarını tam olarak bilmelerinin mümkün olmadığının bilincindeydiler. Bu durum istatiksel fizik yöntemlerin geliştirilmesini güdüledi ve böylelikle çok sayıda molekülden oluşan gazlar gibi sistemlerin birçok özelliği anlaşılır hale geldi. Günümüzde kaotik olguların incelenmesinde benzer istatiksel yöntemler uygulanıyor. Zaten bilimin amacı da sadece öngörmek değil, anlamaktır."
Sayfa 163 - Alfa Yayınları, Intermezzo: Kaos KuramıKitabı okudu
Bertrand Russell (1995 [1959]), s. 13
Fizikte ilerlemeyi sağlayan değişiklikler beklense de mevcut kuramların, bence dünyadaki rakip bütün kuramlardan daha çok gerçeğe yakın olması olasıdır. Bilim hiçbir zaman tamamen doğru değildir ancak nadiren tamamen yanlıştır ve bir kural olarak doğru olma şansı, bilimsel olmayanların teorilerinden daha fazladır. Dolayısıyla, bilimi varsayıma dayalı olarak kabul etmek akılcıdır.
Sayfa 191Kitabı okudu
Francis Bacon, Novum Organum
İnsan, doğru olmasını istediği şeylere daha çabuk inanır. Bu yüzden zor şeyleri, araştırma sabrından yoksun olduğu için reddeder.
Sayfa 146Kitabı okudu
184 öğeden 121 ile 130 arasındakiler gösteriliyor.