Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ali İbrahim Savaş

Ali İbrahim SavaşOsmanlı Diplomasisi yazarı
Yazar
Çevirmen
4.7/10
3 Kişi
17
Okunma
2
Beğeni
1.000
Görüntülenme

Hakkında

1956’da Ankara’da doğdu. Ön lisansını 1981 yılında Almanya’nın Frankfurt Johann Wolfgang von Goethe Üniversitesi (Almanya) Study College’de tamamladı. 1981-82 yılları arasında Köln Üniversitesi(Almanya), İnsani Bilimler Fakültesi, Türkiyat Enstitüsü’den öğretmenlik sertifikası aldı. 1983-1985 yılları arasında Viyana Pedagoji Akademisi’ni bitirdi. 1986-1989 yılları arasında Viyana Üniversitesi (Avusturya), İnsani Bilimler Fakültesi, Türkiyat Enstitüsü’nde doktora yaptı. 1997’de Kırıkkale Üniversitesi, Tarih Bölümü, Yeniçağ Anabilim Dalına doçent olarak atandı. Ağustos 2000’de Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’ne geçti. Halen aynı bölümde görev yapmaktadır.
Unvan:
Profesör Dr.
Doğum:
Ankara, 1956

Okurlar

2 okur beğendi.
17 okur okudu.
13 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Çevirdiği Kitaplar

Tümünü Gör

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Osmanlı Devleti tarihinde ilk defa Kırım Savaşı esnasında yabancı ülkelerden borç almaya başladı (1854 ve1855).
Reklam
Balkanlarda ve Doğu Avrupa'da son derece güçlenen Osmanlı Devleti, dış politikasını ve diplomasisini şu ana esas üzerine oturtmuş idi: Hiç bir Avrupalı Hristiyan devleti eşit hakları hâiz muhatap kabul etmemek ve onlarla hiç bir zaman dâimî barış içinde olmamak.
Osmanlı diplomatlarının, devlet tecrübesi çok olan ve devletin onurunu en iyi derecede temsil edebilecek yüksek me­murlardan seçildiğini görmekteyiz. Yabancı bir devletle, bu Hıristiyan olsun veya müslüman olsun, yapılan siyâsî ve diplo­ matik temaslarda görev alan yüksek dereceli memurların, bir diplomat olarak diplomatik protokolü iyi bilmesi gerekmekte­dir. Diplomasi ile alâkalı eserler incelendindiğinde, Osmanh Devleti’nin muhatabı olan devlet diplomatları da, her firsatta diplomat muhatabım taciz etmeyi ve onun şahsında devletinin gururu ve onuru ile oynamayı denemek istemişlerdir, fakat he­men hemen her defasında da, Osmarüı diplomatlarının taviz­siz tavırları karşısında niyederine nâil olamamışlardır
Yabancı elçilerin padişah huzuruna çıkarılması:
Elçiler, pâdişâhın bulunduğu odanın önüne kadar kapıcı- başı refakatinde gelir ve odanın önünde dört çavuş beklerdi. İki çavuş, elçilerin kollarından tutup koltuğuna girer ve pâdi­şâhın huzuruna, âdetâ ayakları yerden kesilmiş bir vaziyette getirirlerdi. Her zaman olmasa da, bu şekilde huzura geti­rilen elçiler, çavuşların zor kullanması ile eğilerek alınları yere değdirilirdi. Orada bulunan bir saray görevlisi, diz çöken elçi­lere pâdişâhın kaftanın kolunu uzatır ve elçinin öpmesini sağlardı.
1720 yılında Viyana'ya gönderilen İbrahim Paşa'nın sefâretnâmesinde, Avusturyalılar, şehre girerken dergâlı-ı âlî yeniçerilerinin elçi­nin arkasından yürümelerini ve tüfenklerini yukarıda değil aşağıda tutma­ larını istemişler, ancak bu istek kabul edilmemiştir. Buna mukabil, İstanbul'a gelen yabancı elçilerin şehre girişlerinde bayraklarını açmaları veya askeri bando kullan­maları her zaman mümkün değildi. Bazen askeri müziğe müsaade edilir­ken, bayraklarını açmalarına izin verilmezdi.
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
86 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
Osmanlı, Osmanlı'yı yapan özel ilgi alanlarına inilmeden, bu kimliği yapan unsurlara dikkat edilmeden anlaşılamaz. Bu unsurlar arasında siyasetin ve Osmanlı'nın başka ülkelerle girdiği politik ilişkilerin büyük yeri vardır. Bu, Osmanlı'nın diplomasi yönünü bize verir. Osmanlı diplomasi tarihi incelenirken, Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan itibaren izlediği dış politika ve iç politik gelişmelerin dış politikaya ne derece tesir ettiği hakkında bazı ana noktaların ele alınıp değerlendirilmesinde yarar vardır. Araştırmacının önündeki en büyük engel ise, Osmanlı kültür mirasının henüz büyük bir kısmının araştırılmamış olmasıdır.
Osmanlı Diplomasisi
Osmanlı DiplomasisiAli İbrahim Savaş · 3F Yayınları · 200714 okunma
172 syf.
10/10 puan verdi
Eserde 1748 yılında Viyana'ya elçi olarak yollanan Mustafa Hatti Efendi'nin seyahati ve yaşadıklarını kaleme almıştır. Eser hazırlayanı tarafından hem transkrip edilmiş hem de kitabın sonunda orjinal seyahatname eklenmiştir. Sefaretnamenin öncesinde kitabın hazırlayanının kaleme aldığı kısa şekilde Avusturya-Osmanli ilişkilerini özet geçtiği bir bölüm bulunmaktadır. Ve bu bölümdeki bazı bilgiler Avusturya arşiv çalışmalarının ürünü olduğundan sahihtir ve gâyet kullanılabilir. Seyahatname de ise Avusturya-Macaristan Kraliçesi Maria Theresia ve eşi Kral I.Josef hakkında bilgiler içermektedir. Eseri okuduğumuzda Avusturya- Osmanlı ilişkilerinin 1739-1789 sürecine kadar nasıl sorunsuz bir halde ilerlediğini Osmanlı'nın Avusturya Veraset Savaşlarındaki tarafsız tutumuyla anlamaktayız. İlaveten eserde yer alan Mustafa Hatti Efendi'nin opera davetinde dondurma yemesi gibi ilginç ve eğlenceli bölümlerde bulunmaktadır.
Mustafa Hattî Efendi Viyana Sefaretnamesi
Mustafa Hattî Efendi Viyana SefaretnamesiAli İbrahim Savaş · Türk Tarih Kurumu · 19993 okunma
86 syf.
·
Puan vermedi
·
102 günde okudu
Osmanlı diplomasisi ve protokol yönetimi hakkında hakkında kısa ve öz bir kitap. Özellikle Osmanlı tarihi hakkında özel çalışan arkadaşlarıma tavsiye edebilirim. Osmanlı İmparatorluğu'nun imzaladığı bazı antlaşmalar değinilmiş(özellikle tarihi açıdan önemli antlaşmalar) , Türk elçilerin Avrupa'da karşılaştığı durumlar ele alınılmış, yabancı elçilerin Osmanlı İmparatorluğu'nda karşılaştığı durumlar ele alınmış ancak bazı bölümleri çok yüzeysel anlatılmış.
Osmanlı Diplomasisi
Osmanlı DiplomasisiAli İbrahim Savaş · 3F Yayınları · 200714 okunma