Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ali Özuyar

Ali ÖzuyarGazi’nin Sineması yazarı
Yazar
8.7/10
14 Kişi
49
Okunma
4
Beğeni
1.734
Görüntülenme

Ali Özuyar Yorumları ve İncelemeleri

Ali Özuyar yorumları ve incelemelerini, Ali Özuyar kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Ali Özuyar puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
168 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Gazi’nin sinemayla ilişkisi üzerine kapsamlı bir inceleme eseri. Gazi’nin izlediği filmler, film izleme alışkanlığı, ziyaret ettiği sinemalar, yapımına ön ayak olduğu filmler, çekilip sinemada bütün yurda gösterilmesini istediği yurt gezileri hakkında ayrıntılı bilgi var. Gazi, sinemanın Milli Mücadele’yi ve kurulan yeni Türkiye’yi halka benimsetmek ve dünyaya tanıtmak için en iyi yolun sinema olduğunu o zamandan keşfetmiş. Hatta sinemanın günün birinde bütün icatları gölgede bırakacak güce sahip olacağını, dünyanın en uzak yerlerindeki insanların sinema sayesinde aynı olacağını 1930’lardan ön görmüş. Bu kitapta Gazi’nin bizzat dikte ederek Münir Hayri Egeli’ye senaryosunu yazdırdığı ‘Ben Bir İnkılap Çocuğuyum’ projesinin hikayesi de var, 1932 tarihli ‘Bir Millet Uyanıyor’ filminde bizzat rol alışının da. Konuya ilgi duyanlara muhakkak öneririm.
Gazi’nin Sineması
Gazi’nin SinemasıAli Özuyar · Yapı Kredi Yayınları · 202120 okunma
154 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Sinema tarihçisi Ali Özuyar tarafından kaleme alınan “Sinemanın Osmanlıca Serüveni” isimli bu eser, Türk sinemasını, Osmanlı Türkçesi ile yazılmış dergiler üzerinden incelemektedir. Yazarın kendisinin de itiraf ettiği gibi bu çalışmadaki arşiv taraması bir hayli kısıtlıdır. İleride yapılacak yeni arşiv taramaları ve araştırmalar ile bu alan gelişebilir ve yeni bilgilere erişilebilir. Bu kısa fakat faydalı eseri, Türk sinema tarihi ve/veya Dünya sinema tarihi ile ilgili okuyuculara gönül rahatlığı ile tavsiye edebilirim.
Sinemanın Osmanlıca Serüveni
Sinemanın Osmanlıca SerüveniAli Özuyar · De ki yayınları · 20087 okunma
Reklam
168 syf.
10/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Gazi'nin Sineması
Bugüne kadar doğal olarak Mustafa Kemal Atatürk üzerine yüzlerce kitap yazıldı. Fakat bu kitap konusu itibariyle (kitap olarak da) bir ilk. Ve emin olun çok bilgilendirici bir eser. Gördüğümüz hemen hemen tüm Atatürk kayıtlarının hikayesini de bir yerde öğrenmiş oluyorsunuz. Kitap sadece bundan ibaret değil. Çankaya'da sinema salonu açıldığından habersar oluyor okuyucu. Bununla birlikte Atatürk'ün sinemaya olan merakını da öğrenmiş oluyorsunuz. İstanbul, Ankara ve İzmir şehirlerinde Atatürk'ün izlemiş olduğu filmleri ayrıntısına kadar anlatmış yazar. Hem bunları okuyup hem de dönemin sinema gelişimini de inceleyen yazar bir nevi Türk sinemasının da ilk evrelerini anlatmış oluyor. Yazar ayrıca Atatürk'ün çekilmesini istediği filmleri, bir filme yazmış olduğu senaryoyu, hatta ilk ve son kez hangi filmde oynadığına da değiniyor. Bunları dönemin şahitlerinin anılarıyla birlikte işlemesi de konuya ayrı bir zenginlik vermiş. Yabancı ve yerli film şirketlerinin Atatürk'ün hayatını film yapma girişimleri ya da Milli Mücadele'nin anlatılması için kayda alınan filmleri de anlatıyor yazar. Son olarak Atatürk'ün ölümü sonrası cenazesini kayıt altına almak için gelen yabancı film şirketleri ve yerli filmcileri anlatıldığı bölümde ise Atatürk'ün İstanbul'dan Ankara'ya kadarki cenaze törenini de inceliyor. İlk baştada dediğim gibi kitap, alanında çok büyük bir boşluğu dolduruyor. Fazla merak edilmeyen bu yüzden de incelenmeyen bu konu için çok güzel ve değerli bir eser olmuş.
Gazi’nin Sineması
Gazi’nin SinemasıAli Özuyar · Yapı Kredi Yayınları · 202120 okunma
359 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Kitaba, 1940'lı yılların siyasi konjonktürü ile başlangıç yapıyorsunuz. Güzel ve aydınlatıcı bir başlangıç olmasına rağmen çok kez tekrarı yapılmış. O dönem çekilen filmlerin çoğu maalesef bir yangında kül olmuş. Türk sinemasının hikayesini okurken, eskiden insanların sinemaya ayrı bir değer verdiği izlenimini edindim. Ayrıca sinemanın nasıl güçlü bir propaganda aracı olduğunu da gayet güzel bir şekilde gösteriyor.
Faşizmin Etkisinde Türkiye'de Sinema
Faşizmin Etkisinde Türkiye'de SinemaAli Özuyar · Doruk Yayınları · 20115 okunma
192 syf.
7/10 puan verdi
Esir kampı
Knockaloe ve Meçhul Türkler
Knockaloe ve Meçhul Türkler
kitap beklediğim gibi çıkmadı. Öncelikli olarak kitabı okumayı düşünen arkadaşlar kampta ki Türklerin anılarını filan okumayı beklemesinler kampta kalanların anıları değil genel olarak kampın durumu anlatılmış. Zaten kampta kalan 110 tane türk Osmanlı vatandaşı var onlarında isimleri bile belli değil. Kitap yazılırken 4 Almanın anılarından faydalanılmış ve Türklerle ilgili hiçbir şey anlatmıyor nerdeyse. Modern tarihin ilk esir kampının nasıl oluştuğunu, şartlarını, kampta kalan esirlerin nasıl zaman geçirdiğini, günlük yaşam, verilen yemekler ve sosyal aktiviteler hakkında bilgi veriyor. Şaşırtıcı bulduğum noktalardan bir kaçı ise; Osmanlı devletinin üç yıl sonra kamptan haberdar olması ve Kampta esir olarak tutulan alman asıllı İngiliz bir kadınla evli olan bir adamın dört oğlunun Ordu'da olmasına rağmen esir olarak alınması. Bence kitap genel olarak fena değil tek sıkıntısı başlıkla yanlış beklenti yaratması.
Knockaloe ve Meçhul Türkler
Knockaloe ve Meçhul TürklerAli Özuyar · Türkiye İş Bankası Yayınları · 20082 okunma
287 syf.
8/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Sinema tarihçisi Ali Özuyar, bir kısmını daha evvel farklı dergilerde yayımladığı makalelerinden teşkil ettiği bu eserde, 1896 ile 1945 yılları arasında Türkiye sinema tarihinde vuku bulmuş ilginç olayları, dönemin siyasi ve ekonomik koşullarını da gözardı etmeksizin, belgelere dayanarak ele almaktadır. Türkiye ve Osmanlı sinema tarihine ilgi duyan kişilere ve bu alanda genel kültür edinmek isteyen okuyuculara, bu eseri gönül rahatlığıyla önerebilirim.
Türk Sinema Tarihinden Fragmanlar
Türk Sinema Tarihinden FragmanlarAli Özuyar · Phoenix Yayınevi · 20133 okunma
Reklam
168 syf.
·
Puan vermedi
Bir film sitesinde tesadüfen gördüğüm bu kitabı, yazarının başka kitaplarını da bildiğim ve yayınlarıyla ilgilendiğim için alıp okumak istedim. Atatürk’ün sinemaya yaklaşımı, o dönem işletilen bazı sinema salonları ve genel olarak erken sinema tarihimiz hakkında ilginç bilgiler edinebileceğiniz bir eser Gazi’nin Sineması. Bazı satırlarda durup da “bu bahsedilen filmleri keşke şimdi de bir görebilsek” dememek elde değil. Ben en çok bahsi geçen filmlerin Türkçe dublajlı hallerini merak ettim. Öldürmeyen Adam ve Ben Bir İnkılap Çocuğuyum filmleri de keşke çekilebilseymiş. Tabii, Hintlilerin çekmek istediği Atatürk filmi de. Ancak, film çekeceğiz diye gelip dilencileri çekerek kara propaganda yapmaya kalkışan aklıevvel “sinemacıları” okuyunca, dönem hükümetlerinin yabancı sinemacılara karşı temkinli yaklaşımını da anlıyorsunuz. Zor dönemlermiş. Sinema tarihine ilgi duyan herkesin bu eseri okuması gerektiğini düşünüyorum.
Gazi’nin Sineması
Gazi’nin SinemasıAli Özuyar · Yapı Kredi Yayınları · 202120 okunma
168 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 saatte okudu
Mustafa Kemal Atatürk’ün sinemayla olan ilişkisini anlatan ve 2020 basımı yeni bir çalışma. İçinde sinema ve Atatürk üzerine çok değerli bilgiler var. Meraklısının okuması gereken bir kitap. Tavsiye ederim..
Gazi’nin Sineması
Gazi’nin SinemasıAli Özuyar · Yapı Kredi Yayınları · 202120 okunma