Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ali Şimşek

Ali ŞimşekYeni Orta Sınıf yazarı
Yazar
Derleyen
Editör
8.0/10
3 Kişi
20
Okunma
2
Beğeni
566
Görüntülenme

Hakkında

Marmara Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi’nde ve İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde okudu. Çeşitli yayınevlerinde editörlük yaptı. Yazıları Pasaj, Evrensel Kültür, Yeni Sinema, Yeni Film, soL, Cumhuriyet, Varlık, Sanat Eylemi, Üç Nokta, Bağımsız’da yayınlandı. 2008-2012 yılları arasında BirGün gazetesinde kültür sanat editörlüğü yaptı ve yazılar yazdı. Yurt Gazetesi Kültür Ek yayın yönetmenliğinde bulundu. Orta sınıflar ve popüler kültürel stratejiler üzerine Boğaziçi, ODTÜ, Marmara, Bahçeşehir, İTÜ, Yıldız, Kültür ve Yeditepe Üniversiteleri’nde konferanslara katıldı. 2004-2012 yılları arasında Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Kültürel Çalışmalar Yüksek Lisans programında ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde medya, küreselleşme, popüler kültür ve sinema üzerine dersler verdi. Şu an sanatatak.com sitesinde sanat eleştirileri yazıyor. AICA-Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği üyesidir.
Unvan:
Yazar, Sanat Eleştirmeni
Doğum:
Gaziantep, Türkiye, 1970

Okurlar

2 okur beğendi.
20 okur okudu.
16 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Editörlük Yaptığı Kitaplar

Tümünü Gör

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
‘Haftalık dergilerin çoğunun kapak konusu ya da dosyasında şu fark edilebilir: Adlandırma ve imaj,haberden ya da hikayeden önce gelir. Önce ad konur, imaj tasarlanır; sonra artık tanıdık kılınan hayat hikayeleri bu sözel ya da görsel adlandırmanın içine yerleştirilir.’Nurdan Gürbilek
Yeni orta sınıf ve adaylarının (üniversite öğrencileri) sayısına paralel artan, bar ve kafeler "buluşma karşılaşma" mekanları olarak kültürel yüzeyi belirleyecek; New York ve Londra çağrışımlı şehir (city), öncelikle bu karşılaşma mekanlarını ve gece hayatını vurgulayacaktır. Geçmişin üst sınıfları ve orta sınıfları hedefleyen yayınlarda
Sayfa 48 - 49Kitabı okudu
Basit anlamıyla sermaye hareketlerinin üretim ve sanayiden, başta finans-bankacılık ve borsa olmak üzere rant-faiz, spekülasyon faaliyetlerine kayması olarak nitelendirebileceğimiz neoliberalizm, özel-sektör merkezli bir hizmetler sektörünü geçmiş dönemle kıyaslanamayacak oranda genişletecektir. Bilgi işlem (IT), bankacılık, finans, medya, reklâmcılık, halkla ilişkiler, turizm, yeme-içme, eğlence sektörleri hem yeni orta sınıf için istihdam alanları hem de en 'şık' vitrini olarak onları hedefleyecektir. Kısaca söylemek gerekirse: 3B: Banka, Basın, Bilgi-İşlem; fabrikaya karşı ofis!
Gerçekten de 90'lı yıllar bütün dünyada medya ama en çok da dergi patlamasına yol açacaktır. Fakat bu sefer odakta geleneksel orta sınıflar değil yeni orta sınıf olacaktır. Aktörün değişmesi, anlayışı da değiştirecektir. Geçmişin temkinli üslubundan çok farklı bir anlayış 90'lı yıllarda Esquire ve Cosmopolitan gibi erkek ve kadın yeni orta sınıf dergilerinde somutlanacaktır. Beyaz yakalı, ağırlıklı olarak hizmetler sektörü çalışanı ve kentli olmayı önemseyen, markalara ve iyi yaşamaya, yemeye içmeye düşkün, cinselliği 'dobra dobra' konuşan ve yaşamaya çalışan, iyi kazanma planları olan 'genç profesyonelleri' hedefleyen; kendilerini 'geleneksel orta sınıflardan' ironik bir dışlayıcılıkla' ayırmayı sürekli vurgulayan bu dergiler; 90'lı yıllar kültürel yüzeyinin 'göze batan' unsurları olacaktır.
Sayfa 58 - 59Kitabı okudu
Neo-liberalizm, yeni orta sınıfın parlaklığının gizlediği bir yoksulluğu derinleştirirken bir taraftan da yoksulların dalgaya alınması, 90'lı yılların daha önce eşine pek rastlanmayacak özelliklerinden biri olsa gerek. "Amele Yanığı" adı altında bronzlaşmaya dönük yapılan bir espriyi düşünmek bile bu "yeni"yi somutlamaya yetecektir sanırım.
Sayfa 116Kitabı okudu
Reklam
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok