Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ali Tenik

Ali TenikZikir yazarı
Yazar
10.0/10
2 Kişi
13
Okunma
2
Beğeni
1.104
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yardımcı Doçent Doktor

Okurlar

2 okur beğendi.
13 okur okudu.
2 okur okuyor.
9 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Zikir, hassasiyetle belirlenmiş bir disiplinle, insanların içlerinde yoğunlaşan ilâhî vuslat duygusu, onların aşkın varlığı hissetmelerine (Allah'la yaşamalarına) yardımcı olma hâlidir.
Allah ile hemhal olmak***
Zikirle hayatını bütünleştiren kişi, bu ilâhî güzelliği sürekli Allah'la hemhâl durumuyla her tarafa aksettirir. O, evrenin hayat damarlarında akan bereket ve şifa ile bir bağ halindedir.
Reklam
Ciziri, yazdığı Dîwan'la Kürt dilinin bir edebiyat dili olduğunu ilk olarak ortaya koyan mutasavvıf bir şair olarak kabul edilmektedir. Onun şiirinin kalitesi ve sufi anlayışındaki derinliği, şiirine üstün bir yer kazandırmıştır. Ve aynı zamanda Diwan'ı hem kendi ana dilinin kadim Doğu dilleri arasında yer almasını sağlamış hem de tasavvufi anlayışın şiir formatında Kürt dilinde ortaya çıkışın ilk örneğini vermiştir. Cizîri, tasavvufi anlayışın şiirle ifade edilişinin Kürt dilinde öncülüğünü yaparak, ortaya koyduğu şiirin tarz ve içeriğini bazı yönleriyle daha da ileri götüren Feqiyê Teyran ve Ehmedê Xanî gibi şahsiyetlerin yetişmesine zemin hazırlarmıştır. Yani Cizîrí, tasavvufi şiirleriyle büyük bir çevreye hitap eden dönemin en mükemmel şairlerinden birisidir..
Sayfa 256 - NûbiharKitabı okudu
Zikrin kul/süfi üzerindeki kuşatıcılığı çok önemlidir. Eğer Allah’ı anma bilinci kula galip gelirse, Allah ile kul arasında muhabbet, aşk oluşur.
Ebu'l-Vefâ, tasavvufî hâl ve anlayışta takip ettiği yol, Zünnûn Mısrî (ö. 246/860)'den gelen ve Ebû Abdillah Sehl Tüsterî (ö.283/ 896) ile süren bir tasavvuf meşrebi takip ettiği görülmektedir. Ebü'l-Vefâ, birçok mutasavvıfta olduğu gibi, tasavvufi anlayışında, "varlık, Tanrı ve insan" konularına odaklamıştır. O, Allah'ı bilmenin ve tanımanın yolunun varlığı gereği gibi idrak etmekten geçtiğine inanmaktadır. O, "gayb" kelimesini kullanarak varlıkta Yaratıcının tecellîsini algılayarak O'nu gereği gibi kavrayarak Mutlak varlık'a vuslatın gerçekleşeceğine inanmaktadır. Bu konuda şu önermeyi kullanır: "Allah gaybdır, idrâk olunmaz ve gönül de gaybdır, tem- lik olunmaz. Gayb, gayba ulaşırsa, gayb, gaybı görür." demektedir. Yani Allah'ın eşyada saklı olan ilmini ancak o ilme gönlünü açan insan kavrar ve Allah ile hemhâl olmayı gerçekleştirir. Burada "gayb"kavramında kast edilen; Hakk'ın yaratıklarından gizlediği her şeydir. 800 Allah'ın gayb olması, her çeşit bâtınlıktan daha gizli olmasıdır. O'na dair tek idrâk, idrak edilemezliğini idrâktir. Tasav- vufta insan gaybet hâline girer
Sayfa 244Kitabı okudu
Tasavvufta gönül: İnsanda Allah’ı temsil eden merkez.
Zikir
Zikir
“Allah’ı devamlı hatırlamak samimi müslümanların vasfıdır.” “Kur'ân'ın da hassasiyetle üzerinde durduğu zikir, kalbe cân/rûh veren fonksiyonların başında gelmektedir. Çünkü kalbin sükûneti, huzuru zikirle sağlanır.”
Zikir
Zikir
Reklam
Tefekkür ve zikir, amelle ilim arasında bir köprüdür.
“İnsanoğlunun en ileri sıfatı tefekkürdür.” İbnü’l-Arabi, Futûhat, II, 230.
Zikir
Zikir

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok