Andrew Wiest

Birinci Dünya Savaşı Tarihi yazarı
Yazar
9.7/10
8 Kişi
94
Okunma
1
Beğeni
682
Görüntülenme

Andrew Wiest Gönderileri

Andrew Wiest kitaplarını, Andrew Wiest sözleri ve alıntılarını, Andrew Wiest yazarlarını, Andrew Wiest yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Britanya, Alman hükumetine askerleri­ ni Belçika ve Fransa'dan çekmemesi durumunda Almanya' ya savaş ilan edeceğini bildiren 24 saatlik bir ültimatom verdi. Haberleri alan Alman Şansölyesi Bethmann-Hollweg'in kan beynine sıçradı. Britanya'nın harbe gireceğini ummamıştı. Hele de bunu "bir kağıt parçası" olarak nitelendirdiği eski bir antlaşma için yapacağına inanmakta güçlük çekiyordu. Britanya'nın ültimatomu fazla etki yaratmadı.
Bazı tarihçiler, Bri­tanya'nın Fransa'nın yanında savaşa girme hususundaki niyetini önceden açık etmiş olması durumunda Almanya'nın bu den­li saldırgan davranamayacağını söyleyerek savaşın sorumluluğunu kısmen Britanya'ya yükler. Fakat Britanya'nın ilgilenmesi gereken kendi sorunları vardı. 1914, nicedir beklenen İrlanda Özerk Yönetim Yasası'nın uygulamaya gireceği yıl­ dı. Ayrıca, İrlanda'nın kuzeyindeki Protestanlar ile güneyindeki Katolikler iç savaşa hazırlanıyordu. Dikkatini kan gölüne dönmenin eşiğindeki İrlan­da'ya yönelten Britanya, başını bu meseleden kaldırdığı vakit doludizgin sa­vaşa ilerleyen Avrupa'da artık herhangi bir değişikliğe yol açamayacağı kadar geç olmuştu. Başbakan Herbert Asquith ve Dışişleri Bakanı Edward Grey'in başlarını çektiği hükumet Fransa'yı destekliyordu. Ancak halkın savaşa destek vermesine neden olan şey Belçika'nın istilasıydı. Grey, savunmasız ve cesur Belçika' ya yardım için savaşa girilmesi gerektiğine dair 3 Ağustos' ta parlamen­goda tutkulu bir söylev verdi.
Reklam
Almanya 1 Ağustos'ta sef erberliğini tamamladı. Ertesi gün ise Lüksemburg' a girip, Fransa'ya taarruz etmek için tarafsız Belçika'dan geçiş hakkı istedi. Belçikalı­ ların bu talebi reddetmesiyle Almanlar 3 Ağustos'ta bu küçük ülkeyi istilaya başladı.
Almanların I. Dünya Savaşı'ndaki Planı:
Schlieffen Planı, Rusya'nın seferberliğini tamamlayıp savaşa hazır hale gelmesinin altı hafta alacağını öngörüyordu. Dolayısıyla Almanya'nın Fransa'yla tek başına yüzleşmek için altı haftası olacaktı. Plana göre, Rusya seferberliğe başladığında Almanya Fransa'ya savaş ilan ederek onu altı hafta­da mağlup etmeliydi. Bu başarıldıktan sonra Alman ordusu Rus tehdidiyle rahatça başa çıkabilirdi. Rus seferberlik emrinin 30 Temmuz' da verilmesiy­le, Almanya için altı haftalık süre başlamış oldu.
"İkinci Ypres Muharebesi, Birinci Dünya Savaşı'nda gazın muharebe kazandırabilecek ölçüde baskın etkisi yarattığı tek muharebeydi ve bu yegâne fırsat boşa harcanmıştı."
Siperlerde ölüm ve yaşam
Batı Cephesi siperlerindeki askerler, can sıkıntısı ve akıl almaz bir korkunun hakim olduğu ilkel bir dünyadaydı. Adamlar aylarca dışarıda yahut küçük, genellikle çamurlu sığınaklarda yaşayıp kavurucu sıcaklara, titreten soğuklara, kuraklığa ve şiddetli yağmurlara maruz kaldı. Beslenme ve sağlık hizmetleri en iyi ihtimalle yetersiz, en kötü
Reklam
499 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.